Istorie

articolul anterior articolul urmator

Când ideologia ucide

35
15 Mar 2017 13:55:50
Radu Preda

Ca urmare a sesizării penale depuse de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Parchetul General a trimis în judecată pe Marian Petrescu, fost comandant de închisoare la Galaţi în anii 1959-1961.

Dincolo de cauza pe rol, ceea ce mă frământă este ceva comun tuturor dosarelor de până acum şi celor viitoare la care IICCMER lucrează: cum ajung ideile să ucidă. Sigur, tema este îndelung dezbătută, potenţialul criminal al convingerilor, inclusiv a celor declarat religioase, preocupând pe bună dreptate nu doar istoricii sau sociologii, ci în egală măsură pe jurişti, filosofi, antropologi sau teologi. De la Cain şi Abel încoace, pentru a ne orienta după canonul biblic, umanitatea este într-un permanent pericol al răului pe care omul îl face omului.

Teoretic, comunismul a proclamat începutul şantierului colosal la finalizarea căruia urmau să strălucească în toată splendoarea o nouă societate, un om total nou, dotat cu capacităţi paranormale, în stare nu doar să muncească uimitor de mult, precum Stahanov, dar să meargă la propriu pe apă şi cuie sau prin foc. Aplecarea teosofică a lui Lenin va da naştere unui proiect antropologic aparte. Omul nou trebuia să fie un fachir născut din amestecul halucinant dintre marxism şi ezoterism, materialism şi supranatural, credulitate şi ateism.

În teorie şi practică deopotrivă, comunismul era programat să ucidă.

Practic, pusă în aplicare, ideologia îşi va etala tot capitalul de inumanitate care, pe hârtie, părea mataforic. Pentru cei care, deloc puţini, mai cred că avem de-a face cu o idee generoasă aplicată defectuos (sic!), să le fie adus aminte că, în Manifestul Partidului Comunist din 1848, lupta de clasă şi crima politică erau deja instrumente prevăzute pentru viitoarele revoluţii. Ororile ce aveau să fie comise, ajungându-se la peste o sută de milioane de victime în întreaga lume, făceau parte constitutivă din proiect. În teorie şi practică deopotrivă, comunismul era programat să ucidă.

La nivel de executanţi, comunismul a oferit mediul propice în care ceea ce este mai abject în om iese la suprafaţă. Vişinescu, Ficior sau Petrescu, alături de miile de alte cadre, de preşedinţi de colhozuri sau de organizaţii locale ale PCR, pentru a nu mai aminti de intelectualii oportunişti – toţi la un loc reprezintă intermediarii prin care propaganda a devenit fapt. Mecanismul de luare în posesie, de manipulare şi dominare, de suspendare a limitelor morale şi abrutizare este comun tuturor extremismelor. Ieri ca şi astăzi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

unul
15.03.2017, 14:16:34

Totusi Comunismul nu a aparut de nicaieri. De aceia e neproductiv sa fie condamnat Comunismul si pepiniera lui sa fie la mare cinste. Deci de unde a venit Comunismul ? Domnul Orban, care trebuie remarcat ca a ajuns sa dea clasa romanilor, a explicat intr-o declaratie recenta ca Europa e cea care a inventat Comunismul si l-a promulgat in Rusia. Lenin a fost trimis de Germania Europeana cu un tren intreg de bani ca sa faca revolutie la Rusi. Pentru ca desigur si crimele savarsite de comunisti sunt rautati foarte mari, dar fariseismul si vamesii romani care azi sunt trambitele Europei, nu sunt tot niste oameni rai?

-1 (3 voturi)
unul
15.03.2017, 14:21:19

Mai ales ca in Biblie scri un lucru: Nu va temeti de cei care va ucid trupurile, (adica tortionarii comunisti in cazul de fata) temeti-va de cei care pot sa va piarda sufletul in geena (adica Europa)

+1 (5 voturi)
Tagetes
15.03.2017, 15:54:51

@unul Corect .Comunismul a fost nimic pe langa ce va sa fie .Domnu teolog nu indrazneste sa vorbeasca despre pericolul distrugerii din temelii a moralei, crestinismului, familiei prin impunerea cu forta a unor libertati dezgustatoare ....tace ca sa nu-si piarda privilegiile , bunastarea lui ....sunt convins ca nu a semnat apelul celor 3 milioane.Este coplesit de onoarea de a fi presedintele iicc....onoarea este rasplata pentru o functie , respectul este rasplata pentru caracter.

+1 (3 voturi)
unul
15.03.2017, 16:45:39

Tagetes " tace ca sa nu-si piarda privilegiile " Acuma nu stiu ce in sufletul fiecaruia ! Ce e cert e ca suntem cam defazati fata de evenimente. Ar fi fost poate mai bine sa fie niste voci care sa analizeze teologic si vremurile de azi. Poate ca o sa apara dupa problema cu referendumul pentru Familie.

+1 (3 voturi)
nic
15.03.2017, 19:22:57

Comunismul a fost "gandit" ca o reactie la exploatarea la sange a oamenilor muncii din Europa Vestica in societatile industrializate. El a prins insa pe natiile de bordei ortodoxe din Estul Europei,natii care au ramas de caruta civilizatiei.Asa se face ca comunismul a fost de fapt o Renastere fortata pentru toti ortodocsii europeni,care in cateva zeci de ani au incercat sa faca ce n-au facut vre-o 4 secole. Din ciobani si tarani prosti,de pe pasunea comunala,au ajuns sa practice toate meseriile vestului si asta fara sa aiba nici o traditie industriala.Si modelul l-au exportat in lume la altii si mai inapoiati ca ei,caracteristica de baza pentru inflorirea comunismului fiind inapoierea civilizationala,analfabetismul,mizeria seculara.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările