Istorie

articolul anterior articolul urmator

Carisma lui Hitler: mit sau realitate?

1
15 Jan 2014 11:34:52
Autor: Historia ro
Imagine cu Hitler de la o manifestare nazistă
Imagine cu Hitler de la o manifestare nazistă

Adolf Hitler a fost un lider cu totul neobişnuit, dar a reuşit să creeze o legătură (sau impresia unei legături) între el şi milioane de germani, generând o atracţie carismatică fără precedent.

Ce s-a întâmplat în perioada interbelică şi în perioada războiului în Germania lui Hitler este un avertisment demn de luat în considerare în zilele noastre, scrie istoricul britanic Laurence Rees.  

În miezul poveştii lui Adolf Hitler se află o întrebare care nu a primit încă un răspuns satisfăcător: cum a fost posibil ca un personaj atât de ciudat precum Hitler să ajungă la putere în Germania şi cum de s-a bucurat de sprijinul a milioane de oameni? Răspunsul la această întrebare, consideră Rees, nu stă doar în contextul istoric cu totul special –înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial sau criza economică de la începutul anilor '30, ci şi în natura comportamentului de lider al lui Hitler. Iar tocmai acest apect al poveştii face ca istoria lui Hitler să fie relevantă şi în zilele noastre, spune Rees.

Urmărind tipologia weberiană (privind legitimitatea raţională, tradiţională şi carismatică), Hitler reprezintă cel mai bun exemplu pentru modelul „liderului carismatic”. El nu era un politician normal, unul care promitea, să spunem, reducerea taxelor sau îmbunătăţirea sistemului de sănătate, ci un lider cvasi-religios care promitea naţiunii nimic altceva decât  Salvarea.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

x cogito ergo sum
15.01.2014, 13:56:36

Cum au putut nemtii popor educat ,civilizat sa cada prada farmecului indoielnic al acestui mascarici hidos ce nu era macar de aceeasi nationalitate cu ei ?

-1 (1 vot)
Modifică Setările