articolul anterior articolul urmator

INTERVIU Lucian Boia: „Minciuna este mitul fondator al României moderne”

100
17 Jan 2013 08:21:18
Autor: Vlad Stoicescu, Oana Dan
Lucian Boia s-a săturat până peste cap de prostia din ţara noastră
Lucian Boia s-a săturat până peste cap de prostia din ţara noastră

100 Comentarii

Ilie-Alin Colesa
17.01.2013, 09:08:50

Pentru o abordare critica a ideilor d-lui demolator de mituri, Lucian Boia, va propun urmatoarea scurta analiza: Cazul Lucian Boia. Demitizarea demitizatorului: http://www.george-damian.ro/cazul-lucian-boia-demitizarea-demitizatorului-2727.html Doar un citat: "cartea profesorului Ioan-Aurel Pop „Istoria, adevărul şi miturile”, apărută într-o singură ediţie la Editura Enciclopedică în anul 2002. Ioan-Aurel Pop aplică o critică necruţătoare aproape fiecărui rând din cartea lui Lucian Boia. Citind volumul profesorului Pop de multe ori nu mi-am putut stăpâni hohotele de râs: Lucian Boia este demascat ca un autor inconsecvent şi paradoxal în chiar cadrul raţionamentului său. În plus, profesorul Pop aduce în discuţie un aspect extrem de interesant: în 1976 Lucian Boia a scris un amplu articol în care afirmă exact opusul celor spuse în cartea „Istorie şi mit în conştiinţa românească”! Apare astfel întrebarea când a spus ceea ce credea cu adevărat Lucian Boia: în 1976 sau în 1997? Şi ce îl califică pe Lucian Boia să îi tăvălească la grămadă pe toţi istoricii români din perioada comunistă pentru exact aceleaşi fapte de care el însuşi se face vinovat (adică una a spus în perioada comunistă, alta după aceasta)?" Deci dl. Lucian Boia ar trebui citit in paralel cu (cel putin) cartea d-lui Aurel Pop (recorul UBB)(Istoria, adevărul şi miturile).

+2 (34 voturi)
Adrian Barsu
17.01.2013, 09:15:56

cred, totusi, ca dl. Lucian Boia este tipul intelectualului "blocat in proiect" ; laudabila initiativa de dezavuare a istoriografiei comuniste l-a "intepenit " pe Lucian Boia in nesfirsitul proiect al demitizarii ; lumea romaneasca devine, la Lucian Boia , o lume a imaginarului , populata in exclusivitate de reprosuri ; reprosurile fiind drapate in explicatii , motivatii si identificari de "cauze"; iar unele afirmatii sunt,cel putin, nelalocul lor :" Ceausescu a fost un fenomen romanesc" ,Crin Antonescu a fost o dezamagire( sunt curios cu ce l-o fi amagit; ca istoric ???) ; cred ca cel mai important atribut al istoricului, obiectivitatea, d-lui Lucian Boia, ii joaca feste; de realism, ce sa mai vorbim.

-1 (19 voturi)
Camelian Propinatiu
17.01.2013, 09:16:52

Generatia intelectuala care n-a generat nici unionism, nici monarhism, nici macar antibolsevism, ne consoleaza in postromânism ca si inaintasii ar fi fost nevrednici!

+8 (12 voturi)
Gheorghe Roman
17.01.2013, 09:23:15

SUPERFICIAL si lipsit de CALITATE. Ce poate face MINTEA cu Omu.??Mintea Occidentala.

+5 (13 voturi)
Ilie-Alin Colesa
17.01.2013, 09:49:38

Citat: "Bun, s-au pierdut teritorii locuite de populaţie neromânească, cum ar fi Bucovina de Nord, Basarabia, Cadrilaterul" Nu e bun deloc. Sa zici ca (cel putin) Basarabia si Bucovina de Nord, Cadrilaterul sunt (au fost) locuite de populatie neromaneasca e penibil. Poti spune ca erau locuite si multi neromani. Aici cum punem virgula? Asa - "pătură educată, greu de contestat" sau asa - "pătură educată greu, de contestat"? Aici zice bine: "Astăzi nu prea stăm aşa de bine cu corpul universitar, e un amestec de valoare şi non-valoare." Intrebarea e unde e valoarea (cumva la dl. Aurel Pop?) si unde e non-valoarea (sau anti-valoarea?) (cumva la dl. Lucian Boia?)? Asta e dura: "Proiectul comunist a fost peste tot modernizator. Că a dat-o în bară e altceva, dar proiectul în sine asta şi-a propus." E adevarata doar daca modernitatea e vazuta ca un factor distrugat. Altfel, nu are logica. Cum poti face educatie, ca de asta era vorba, daca omori toti dascali, de la cei mai mari la cei mai mici?! Si principiile si traditiile bune? Curat murdar! "E ciudat cum România, ţara care avea cele mai reduse tentaţii comuniste în 1944, devine ţara în care se răspândeşte cel mai bine comunismul." Nu e ciudat deloc! Cu pusca si cu intimidarea faci minuni cu niste oameni nu foarte curajosi si uniti.

+3 (21 voturi)