Istorie

articolul anterior articolul urmator

Ce nu ştiai despre adevăratul Robin Hood. A fost un justiţiar sau doar un tâlhar la drumul mare?

2
17 Oct 2020 10:32:29
Autor: Click! pentru femei
Personajul Rohin Hood a fost inspirat de un haiduc FOTO Shutterstock
Personajul Rohin Hood a fost inspirat de un haiduc FOTO Shutterstock

Cu toţii am auzit despre Robin Hood, dar oare câte dintre poveştile care-l au ca erou se bazează pe fapte reale? Cum era, de fapt, în realitate, omul care fura de la cei bogaţi pentru a da celor săraci?

Legendele care îl au ca personaj principal pe Robin Hood nu sunt relatări factuale ale evenimentelor petrecute sau ale vieţii unei persoane care a trăit cu adevărat. Cu toate acestea, la fel ca poveştile regelui Arthur, dezvăluie aspecte esenţiale ale istoriei medievale. Istoricii studiază legendele pentru a înţelege mai bine cum era viaţa în epoca medievală şi încearcă să separe adevărul de ficţiune.

Cu toate că Robin Hood era un bărbat căruia îi plăcea să provoace lupte şi să ucidă mulţi oameni, legenda îl înfăţişează ca pe un erou pozitiv. În poveştile despre el vedem un haiduc curajos care a trăit la marginea societăţii şi a comis crime pentru a promova bunăstarea oamenilor săraci.

Citeşte aici povestea haiduclui care a insprat legenda lui Robin Hood şi află partea întunecată a poveştii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
17.10.2020, 11:08:29

Și despre Pintea Viteazul se spune la fel, că a furat pentru el, iar săracii, treaba lor. Viteaz, da, haiduc, mai puțin! Iar în cazul lui datele sunt mult mai noi, deci mai sigure.

OmTacut2 มวยโบราณ
18.10.2020, 04:37:34

Ionel Marcu Da, da, Pintea Viteazul a fost un "viteaz", doar a omorat 250 de oameni. "Cel mai sângeros jaf comis de acesta are loc în iulie a aceluiaşi an. Iată actul doveditor, adresat de judele Băii Sprii omologului său din Baia Mare la 21 iulie 1698: «Acum a sosit cu multă grabă din Maramureş scrisoarea pretorului Jura Jonas care ne înştiinţează că tâlharii au atacat castelul Rona de la marginea Poloniei (azi Coştiui, n.red.), unde au decapitat 250 de oameni şi au încărcat bunuri şi comori, povară a 150 de cai, ajungând la poalele munţilor maramureşeni, peste care au şi trecut şi acum sunt în munţii Budeştiului. Maramureşenii sunt în urmele lor şi vă roagă ca şi din partea dumneavoastră să-i întâmpine oameni înarmaţi, poate Dumnezeu ne ajută să-i prindem.» (Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale, Fond primăria Baia Mare, an 1698, iulie 25, fasc. 1 nr. 24). Din scrisoare rezultă că locuitorii din Coştiui au fost crunt loviţi, probabil fiind ucise şi femei şi copii (la acea vreme aşezarea era mică, din vreme ce la 1625 acolo erau recenzaţi doar 360 oameni). Este vorba în principal despre mineri săraci, care erau obligaţi de statutul lor să apere ocnele în caz de atac şi care au plătit cu viaţa pentru aceasta." Link: https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/pintea-viteazul-vestitul-haiduc-al-maramuresului Dupa ce am citit articolul despre Pintea "Viteazul", care de fapt a fost un criminal nenorocit, incep sa ma intreb cat din istorie stim cu adevarat.

Modifică Setările