Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cedarea Basarabiei - o rană deschisă (II)

13
27 Jun 2013 09:43:54
Manuel Stănescu

La 28 iunie 1940, orele 6 dimineaţa, Marele Stat Major român a emis Ordinul nr. 6006, adresat Grupului de Armate Est. Punctul 1 preciza, sec: „Guvernul a hotărât evacuarea Basarabiei şi ducerea rezistenţei pe Prut”. Dar nu exista niciun plan de evacuare, de vreme ce autorităţile nu luaseră niciodată în considerare o asemenea variantă!

Nu-i greu de înţeles impactul pe care l-a produs acest ordin. După luni de zile de declaraţii războinice, după elaborarea unor planuri de apărare, se decidea (în ultima clipă!) evacuarea, fără să existe nici măcar o schiţă în acest sens. În consecinţă, toate măsurile ordonate de Marele Stat Major s-au dovedit în contrast aproape total cu realitatea din teritoriu, retragerea îmbrăcând haina unei fugi dezordonate.

Pe teren trupele române s-au confruntat cu o situaţie dramatică, două elemente contribuind la haosul ce a urmat: lipsa totală de pregătire a operaţiei de evacuare şi comportamentul trupelor sovietice. Acestea au traversat frontiera în noaptea de 27/28 iunie, fără să aştepte răspunsul autorităţilor române, iar în cursul zilei următoare au fost ocupate oraşele Cernăuţi, Hotin, Bălţi, Chişinău, Cetatea Albă. Folosind cu predilecţie unităţi cu mare mobilitate (motorizate şi cavalerie), unităţi de desant aerian şi de diversiune infiltrate în spatele unităţilor române, trupele sovietice au atins Prutul şi Dunărea în ziua de 30 iunie, cu mult înainte de termenul convenit.

Atitudinea Armatei Roşii a fost provocatoare la adresa trupelor române. De regulă, după ce erau depăşite, detaşamentele române erau oprite, sub pretextul rechiziţiilor făcute în teritoriile cedate. Armele erau depuse de o parte a drumului, în timp ce personalul era poziţionat de cealaltă parte, separat trupa de ofiţeri. Uneori grupe de localnici, sub protecţia trupelor sovietice, jefuiau bunurile unităţii. Apoi marşul se relua, fără armament şi materiale. Nu de puţine ori întâlneau alt punct de control şi procedura se relua. Ofiţerii îndeosebi au fost insultaţi, epoleţii rupţi, bunurile confiscate. Documentele vorbesc de doi ofiţeri care s-au sinucis, neputând suporta umilinţa.

În rândul unităţilor sovietice se aflau numeroşi propagandişti, care exercitau permanente agresiuni psihologice asupra militarilor români. Aceştia îndemnau soldaţii să dezerteze şi eventual să se revolte împotriva ofiţerilor, fiind vizaţi îndeosebi militarii originari din Basarabia, în cazul acestora folosindu-se ameninţări cu represalii în cazul în care nu-şi părăseau unităţile. Efectul s-a văzut în evaluarea pierderilor, care sunt enorme pentru o armată care nu a tras un foc de armă: la 4 iulie, se consemnau (morţi, răniţi şi dispăruţi): 233 ofiţeri, 226 subofiţeri şi 48 629 trupă!

Nu de puţine ori, aceşti agitatori au fost ajutaţi de localnici, fie că vorbim de acţiuni spontane, fie de măsuri pregătite din timp: înlăturarea din localităţi a însemnelor româneşti şi înlocuirea cu cele sovietice, dezarmarea sau chiar molestarea unor militari, răspândirea de manifeste şi materiale cu conţinut comunist.

Într-un raport datat 7 iulie 1940, locotenent-colonelul Titus Şerb, comisar regulator de circulaţie la podul Albiţa, a lăsat posterităţii o imagine sugestivă a fugii: „În general am remarcat o stare de demoralizare, de oboseală şi nepăsare în rândul ofiţerilor. Ţinuta ofiţerilor, cât şi a trupei (rupţi, desculţi, murdari) dădea impresia unei armate înfrânte şi în curs de retragere, urmărită de inamic. Ofiţerii erau mai preocupaţi de siguranţa bagajelor personale  decât de cea a materialului. Pretutindeni vedeai căruţe cu bagajele ofiţerilor, care devansau coloanele şi încurcau astfel circulaţia”. Şi concluziona, spunând: „Corpul ofiţeresc nu a fost la înălţime nici din punct de vedere moral, nici din acela al pregătirii de război”.

Implicarea minorităţii evreieşti din Basarabia în manifestări ostile trupelor române se regăseşte în numeroase documente şi declaraţii ale martorilor oculari. Nu trebuie să absolutizăm: au existat numeroşi evrei care s-au retras cu trupele române. Pe de altă parte, implicarea evreilor în organizarea comitetelor revoluţionare şi în acţiuni spontane este o certitudine, iar sublinierea de către presa vremii a acestei ostilităţi au creat o vie emoţie în cadrul opiniei publice româneşti şi, din păcate, chiar mai mult decât atât, militari români fiind implicaţi, în sudul Bucovinei şi în Moldova, în agresiuni cu caracter antisemit, soldate cu victime. Cele mai grave  cazuri s-au înregistrat la Dorohoi şi Galaţi, existând mărturii care atestă inclusiv aruncarea acestora din trenuri aflate în mers. Consecinţele acestei stări de spirit vor fi dramtice în anii războiului.

Mâine, căteva concluzii despre impactul cedării Basarabiei  în societatea românească contemporană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Catalin Ilie
27.06.2013, 11:24:15

Va ramane fara indoiala in istorie drept una dintre cele mai mari rusini ale armatei romane alaturi de intoarcerea armenlor si executarea ordinului de a trage in civili la revolutie, de aceea trebuie analizat prin comparatie comportamentul maresalului Antonescu care in clipe grele nu a lasat la greu armata romana.

+5 (5 voturi)
Sorin Mihai Penteleiciuc
27.06.2013, 12:30:26

Jumate Europa ne-am dus in Rusia la ciordit si crime si am luato in freza. Plus ca nemtii au dat jumate Ardeal la unguri ca sa ne angreneze in distractie. Eu zic ca au fost alte 2 greseli in istoria moderna, si anume cand Stalin in loc sa se bage cat mai adanc in Europa vestica, ceea care au cauzat ata suferinte si probleme umanitatii si anume Germania, Franta si Anglia, el s-a dus in jos in Romania si Bulgaria si Iugoslavia. Ca rezultat, iarasi aceea care au cauzat razboiul au scapat basma curata ba mai mult au fost ajutati cu planul Marshall.Cu pierderi atata de mari atat finaciare cat si umane Rusia nu si-a mai revenit pana in prezentul curent si a s-a razbunat pe cine a putut. A 2-a mare greseala a fost cand Gorbi ne-a abandonat pe toti cand avea de 3 ori mai multe bombe atomice ca vesticii. Poate comunismul nu era bun, poate Ceasca trebuia dat jos, dar ceea ce sigur nu trebuia facut era sa se cedeze la sfera de influenta ceea ce a contribuit la cresterea uniunii europene

-4 (6 voturi)
Marian Bogdan Tesileanu
27.06.2013, 12:11:48

AM MAI PROTESTAT ODATĂ ŞI LA PARTEA ÎNTÎI A ARTICOLULUI: BASARABIA NU A FOST CEDATĂ DE STATUL ROMÂN! EA A FOST INVADATĂ DE U.R.S.S. IAR ROMÂNIA NU A AVUT NICI O VARIANTĂ DE SPRIJIN INTERNAŢIONAL. LĂTURILE PE CARE NI LE ARUNCĂ ÎN CAP MANUEL STĂNESCU SE ÎNSCRIU ÎN FORMIDABILUL FENOMEN DE AUTODENIGRARE LA CARE ASISTĂM DE 24 DE ANI. CHIAR ÎN INTERIORUL ARTICOLULUI EL RECUNOAŞTE CĂ ERAM PUŞI CU FAŢA LA ZID DE CĂTRE CEL MAI PUTERNIC VECIN DAR SUBTITLURILE ŞI IDEILE PRIN CARE ÎNJURĂ STATUL ROMÂN ŞI PE ROMÂNI LE EVIDENŢIAZĂ PRECUM IMAGINILE SUBLIMINALE VÎRÎTE ÎN SUBCONŞTIENT PRIN RECLAME ŞI FILME. AM CREZUT CĂ DUPĂ PRIMA MEA INTERVENŢIE ACEST ZIARIST VA ÎNŢELEGE CĂ ORICE CUVÎNT ROSTIT ÎN AGORA ARE ŞI O RESPONSABILITATE. VĂD ÎNSĂ, CĂ ÎL INTERESEAZĂ NUMAI ECOUL. ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ ARE CONŞTIENŢA A CEEA CE SPUNE. RUŞINE!!!!!!!!

-1 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
27.06.2013, 12:35:40

Comentariu considerat abuziv.

x cogito ergo sum
27.06.2013, 12:50:49

Basarabenii nu sunt hotarati .Vor sa stea cu fundul in doua luntrii . Sa fie si cu rusii sa suga ceva si de la tara mama Romania dar mai ales prin intermediul Romaniei de la UE. Se complac intr-o situatie ambigua . Multi sunt nationalisti indaratnici mandrii de republica lor fantoma si de faptul ca-s moldovani . O parte insemnata sunt rusi si ucraineni care evident ca nici nu vor sa auda de Romania . Putinii tineri mai destupati la minte si scoliti la noi vor unirea dar nu pot aduna langa ei o masa critica de concetateni ca sa inceapa ceva concret. Daca s-ar strange macar un milion de basarabeni unionisti ar seca Prutul dintr-o sorbire parafrazand celebrele versuri din Hora Unirii.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările