Cele mai scumpe cărţi şi manuscrise din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul secolului al-XXI-lea, operele literare, ştiinţifice sau cele care ţin de sfera religiei încep să nu mai fie tipărite în foarte multe exemplare, formatul electronic al acestora fiind mult mai facil pentru cei interesaţi. Cu toate acestea, sunt cărţi rare pentru care muzeele sau colecţionarii dau zeci de milioane de dolari sau euro pentru a le avea.

Mirosul unei cărţi vechi sau a unui document ne face din primele momente să fim mult mai atenţi cu ceea ce avem în apropiere sau mână, să studiem cu atenţie şi să ne dăm seama de valoarea acestor obicete culturale importante.

De-a lungul timpului, instituţiile de prestigiu, colecţionarii bogaţi sau marii afacerişti au ales să ofere milioane de dolari sau euro pentru a avea în posesia lor documente sau cărţi vechi.  „Investopedia” prezintă o scurtă listă cu cele mai scumpe opere publicate vreodataă.    

1.„The Codex Leicester”, Leonardo da Vinci -30,8 milioane de dolari

„The Codex Leicester” este considerat de specialişti cel mai faimos dintre manuscrisele lui Leonardo da Vinci. În acest document sunt o bună parte teoriile unuia din „titanii Renaşterii” în multe domenii. A fost pentru prima dată cumpărat de Thomas Coke în 1717, iar în 1980 a ajuns în posesia unui colecţionar de artă Armand Hammer.

În 1994, Bill Gates a cumpărat jurnalul pentru suma fabuloasă de 30,8 milioane de dolari, transformându-l în cea mai scumpă carte cumpărată vreodată.

2.Manuscris „Magna Carta” – 23,3 milioane de dolari

Magna Carta, în valoare de 21,3 milioane de dolari, a intrat în posesia unui colecţionar privat în 2007. Este un document emis în Anglia în 1215 în timpul domniei regelui Ioan Fără de Ţară. Prin această Cartă era vizată îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de acesta sau de reprezentanţii săi direcţi.

3.„Evanghelia după Sfântul Cuthbert” – 14,3 milioane de dolari

Evanghelia după Sfântul Cuthbert este o copie în latină a Evangheliei după Ioan. Această minicarte este mărimea unei palme şi  a fost scrisă în secolul al VII-lea. Este considerată cea mai veche carte din Europa păstrată intactă.

Cartea a fost descoperită în mormântul Sf. Cuthbert din Catedrala din Durham, în 1104, când acesta a fost deschis. În 2012, Biblioteca Naţională a Marii Britanii a achiziţionat-o cu echivalentul a 14,3 milioane de euro.

4.„Bay Psalm Book” – 14,2 milioane de dolari

Prima carte tipărită în SUA a fost vândută cu peste 14 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York, devenind astfel cea mai scumpă carte din lume.

Cartea este o traducere rară din 1640 a Psalmilor în engleză. Bay Psalm Book” este prima carte tipărită în engleză din America de Nord. Numai 11 copii au rezistat secolelor din cele 1.700 tipărite.

5.„Evanghelile lui Henric Leul”, Ordinul Sfântului Benedict  - 11,7 milioane de dolari

Comandată de către Henric Leul, Duce de Saxonia, pentru altarul Fecioarei Maria din Catedrala Brunswick, această carte a fost cumpărat de către guvernul german în 1983 pentru 11,7 milioane de dolari.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite