Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cele mai vechi reprezentări ale „chipului lui Dumnezeu“ şi ale calului său, identificate de un arheolog

5
10 Aug 2020 10:22:06
Autor: News.ro

Teoria se bazează pe Vechiul Testament pentru a afirma că trei statui din argilă, vechi de 3.000 de ani, îl reprezintă pe Yahve, adică Dumnezeu în Biblia ebraică. O "identificare nefondată", potrivit altor cercetători, scrie Le Figaro.

Aceste statui din argilă, descoperite în Israel, ar putea fi ele cea mai veche reprezentare a chipului lui Dumnezeu monoteist? Afirmaţia este a lui Yosef Garfinkel, arheolog şi profesor la Hebrew University.

Pentru a-şi susţine teoria, el invocă faptul că aceste trei figurine, vechi de aproape 3.000 de ani, au fost descoperite în apropiere de statui de cal, într-un lăcaş de cult. În Biblie, Dumnezeu este înfăţişat pe cal. 

Unul dintre capete a fost descoperit acum 10 ani, în situl Khirbet Qeiyafa, la aproximativ 30 de kilometri de Tel Motza, locul unde Shua Kisilevitz şi Oded Lipschits au găsit anul acesta celelalte două figurine. Ele reprezintă un bărbat cu barbă, al cărui cap cu creştetul aplatizat are o coroană. Trăsăturile sale sunt proeminente şi urechile găurite. 

În urma acestei descoperiri, Yosef Garfinkle se întreabă dacă aceste capete în argilă fac parte din acelaşi ansamblu, în reprezintă pe Dumnezeu, şi dacă da, pe care?

Ipoteza lui Yosef Garfinkel a fost respinsă de mai mulţi arheologi care au afirmat că era strict interzis în acea epocă să-l reprezinţi pe Dumnezeu. 

"Din păcate, acest articol relevă un senzaţionalism care vizează să satisfacă o cerere populară şi să genereze beneficii financiare", spun Shua Kisilevitz şi Oded Lipschits. Cei doi ceretători estimează că Yosef Garfinkel "prezintă o identificare nefondată şi hazardată". Ei afirmă că acesta "ignoră activitatea cercetărilor existente". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefan din Nord
10.08.2020, 10:58:39

Alea or fi statui de pe vremea cand evreii paraseau inchinarea curata la Iahve [Iehova ] ce era invizibil si nu putea fi reprezentat in niciun chip Atunci se dedau la idolatrie ,copiind ceea ce vedeau la filisteni si la popoarele politeiste ce-i inconjurau ,care aveau multe divinitati reprezentate prin statuete ,chipuri cioplite .

Schindler
10.08.2020, 11:30:15

"În Biblie, Dumnezeu este înfăţişat pe cal." Pe cuvantul tau de "jurnalist"? Inca o dovada ca jurnalismul in Romania este plin de cocalari si printese cu bac-ul luat din a treia incercare a caror unica abilitate este de a da copy paste la tot felul de articole, care de care mai stupide

+1 (1 vot)
Bibi Loi
10.08.2020, 15:24:16

Comentariu considerat abuziv.

Bibi Loi
10.08.2020, 15:05:34

Comentariu considerat abuziv.

Ionica Porumbel
10.08.2020, 18:34:02

Cele 3 statuete sunt...2. Sau din a treia au rămas doar câteva degete pe animal?!

Modifică Setările