Istorie

articolul anterior articolul urmator

Chipul răului

21
1 Oct 2014 20:30:40
Radu Preda

Începerea judecăţii pe fond în procesul lui Alexandru Vişinescu a atras atenţia presei mondiale. Pe bună dreptate şi oarecum în contrast cu apatia de la noi. Majoritatea comentariilor autohtone au fost dominate de sentimentul de zădărnicie. Oare de ce?

Înainte de a răspunde, o constatare: străinii care au relatat despre procesul de la Bucureşti au subliniat caracterul de noutate al acestui „Nürnberg românesc“, faptul că, pentru prima data în ultimele două decenii şi jumătate de la căderea comunismului, un instrument al dictaturii proletariatului ajunge în faţa Justiţiei. Ca de atâtea dăţi, şi acum s-a văzut în afară partea plină a paharului, în vreme ce înăuntru doar cea goală. În plus, corespondenţii de presă au confirmat necesitatea existenţei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

De ce am fi noi însă atât de pesimişti? Pentru că mulţi am fi dorit să vedem asemenea acte de justiţie în chiar primii ani după 1989. De unde şi paradoxul etico-temporal: întârzierea a făcut ca speranţa de odinioară să se transforme în lehamitea de acum. Poate fi însă chestiunea naturii criminale a comunismului reductibilă la biografiile unor torţionari ajunşi la senectute? Nu cumva judecata, chiar şi pe ultima sută de metri a existenţei lor biologice, întăreşte obligaţia de a nu ceda, de a nu uita atât de repede? Simetric, trecerea timpului ştirbeşte cumva importanţa lui Ştefan cel Mare sau a Brâncovenilor?

Probabil că lustraţia ar fi ajutat România să fie astăzi altfel. Probabil prosperă, întărită în interior şi respectată în exterior, cu o democraţie funcţională etc. Poate însă că nu. Proliferarea categoriei revoluţionarilor şi a eroilor de meserie, confiscarea istoriei recente în scopuri impure, vânătoarea de vrăjitoare, acuzaţiile pauşale şi discriminarea în masă – toate acestea ar fi compromis inevitabil momentul propriu-zis al schimbării. Pentru că, simplu spus, nu există astfel de clipe ale binelui total şi ireversibil. Natura umană are nevoie de timp. Ignorarea acestei banalităţi duce la atât de păguboasa dezamăgire.

Exemplar cum este, procesul lui Vişinescu dă dreptate celor care au mizat pozitiv pe timp. Care au practicat singura virtute prin care ajungi la victorii în istorie: tenacitatea. Chiar şi cu întârziere, s-a reuşit deja un lucru esenţial: devoalarea chipului răului. A diferitelor lui ipostaze. Ceea ce ştiau doar istoricii şi exegeţii comunismului este pe cale să devină bun comun, ceva greu de ignorat, să intre în conştiinţa societăţii, să fie receptat, fie şi controvers. Răbdarea cred că a meritat. Ea ne va ajuta în continuare să împlinim ceea ce, naiv şi legitim deopotrivă, speram să se petreacă acum 25 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Preda Mihailescu
1.10.2014, 22:57:30

Nu, problema nu este ca vine prea tarziu - mai bine mai tarziu decat niciodata. Problema este ca este prea in suprafata. In 2010 citeam pe adevarul ca s-a gasit in Polonia o dovada irefutabila a faptului ca Iliescu a chemat in 23 dec ajutor rus, cum a spus Mazilu dela inceput, si a fost inlaturat din FSN, cum se stia si se spunea, dar fara dovezi palpabile, era preferabil sa taci. Chemarea minerilor este de asemenea dovedita, cand se vor judeca in sfarsit ACESTE crime, macar cele recente. Si in alta ordine de idei, sunt crime ale instaurarii comunismului care se pot judeca si simbolic - nu este nevoie sa fie pus cineva in spatele gratiilor. Dar sa se stie, sa se dezbata! Si sa se faca si niste muzee ale memoriei in tara - nu numai in Nord, langa granita. Aiud, Pitesti, Jilava, Canal ... memorie!

+1 (5 voturi)
Francisc Kalman
2.10.2014, 06:57:12

din pacate in afara de Miron Cosma, nimeni nu a platit, si chiar Cosma a fost judecat pentru alte boacane. Ar trebui judecati toti care au facut nelegiuri in decembrie'89, in martie'90, in mineriade, au organizat distrugerea tarii, etc,,etc

+1 (3 voturi)
Taunul 77
2.10.2014, 00:05:59

Procesele tortionarilor au inceput extrem de tarziu. Dar tot mai bine asa decat deloc. Sa speram ca vor lua si niste condamnari pe masura atrocitatilor comise.

+1 (3 voturi)
Preda Mihailescu
2.10.2014, 09:23:55

Taunul @ Da - dar vorba lui Francisc, parca sunt niste ecouri tarzii ale proceselor lui Cozma. Bati oare saua sa inteleaga iapa? Nu tortionarii au instaurat sistemul comunist. Nu tortionarii au aplicat doctrinele lui Beria si Stalin - definitia omicidiala a 'inamicului de clasa', promovarea constienta a rebuturilor sociale si, in relatiile sociale, a defectelor morale - delatiune, lene, invidie, minciuna. Si nu intamplator, ci prin intentie, asa cum reiese din directive desecretizate intre timp.

0 (4 voturi)
Preda Mihailescu
2.10.2014, 09:11:34

Francisc Kalman @ "din pacate in afara de Miron Cosma, nimeni nu a platit". Exact, asta se numeste pe nemteste "Baueropfer", un subaltern vizibil plateste pentru capii vinovati. Este firesc - instinctul de conservare - ca cei vinovati sa foloseasca toate resursele de putere pentru a fugi de raspundere. Pe de alta parte, spre exemplu un Stanculescu - un om cu putere si miliarde, si el, a facut 15 ani de inchisoare. Totusi avea mai putin sange pe maini decat gasca dela conducerea FSN. Aici ar trebui sa inceapa intrebarile ... In plus, si asta ar trebui sa fi o ALTA intrebare fundamentala, se pare ca intre judecata faptelor "recente" - adica dela revolutie si mineriade - si judecata instaurarii puterii comuniste, sunt niste legaturi ascunse. De ce? Simplu - pentru ca aceleasi gasti care isi apara pielea pentru faptele dela 1990, au instaurat falsi experti, au facut tot posibilul ca judecata comunismului sa nu aiba loc - si sa se reduca la perioada psihotica a regimului lui ceasca. Care orice s-ar spune, are cu totul alte caractere decat perioada in care 10% din populatie era sau in inchisorile interne sau in Siberia. Cum se face?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările