Istorie

articolul anterior articolul urmator

Chopin trăieşte la Bucureşti

0
22 Sep 2010 18:28:12
Autor: Ana-Maria Onisei

Pianistul britanic Sam Haywood va susţine duminică, 26 septembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un concert din cele mai cunoscute piese ale compozitorului romantic Frédéric Chopin, printre acestea: barcarole, balade, poloneze şi celebrele nocturne.

Evenimentul, care se înscrie într-un program mai amplu intitulat „Cruciada culturii", marchează trecerea a 200 de ani de la naşterea lui Chopin.

Sam Haywood este primul pianist care a cântat la pianul la care a lucrat Chopin însuşi, în ultimul său an de viaţă - un Pleyel din 1846. Cel mai recent disc al britanicului este înregistrat chiar la acest pian. Despre această confruntare, Haywood, şcolit la Academia Regală de Muzică, vorbeşte ca despre o provocare, în care s-au amestecat plăcerea şi frica:

„M-am temut mult de înregistrare. A trebuit să mă întorc la nişte piese extraordinare şi să încerc să găsesc noi căi de a aborda muzica, cu claritate", povesteşte pianistul într-un interviu acordat pentru „Adevărul literar şi artistic".

Pasionat de nori

În afară de nevoia de a împărtăşi muzica lui Chopin, Haywood are o regulă clară în ceea ce priveşte concertele sale. „E obligatoriu să dorm minim opt ore în noaptea de dinainte", spune Haywood care a concertat în Germania, Paris, Istanbul sau America.

„Din ce-mi amintesc, pernele de la hotelurile din Bucureşti sunt excelente! Nu ştiu însă cum poate cineva să doarmă în Germania. Acolo, ori te alegi cu o pernă flască, aproape fără pene, ori cu una lungă ca un cârnat, care te obligă să-ţi ţii gâtul într-un unghi imposibil."

Haywood, cunoscut şi pentru turneele mondiale alături de violonistul Joshua Bell, este pasionat de studiul norilor, despre e convins că sunt „replici fidele ale sentimentelor umane".

"A trebuit să mă întorc la nişte piese extraordinare şi să găsesc noi căi de a aborda muzica, cu claritate."
Sam Haywood
pianist

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările