Cinci aspecte ale sclaviei neprezentate publicului larg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua carte a lui Edward Baptist „Jumătatea (de adevăr) care nu a fost spusă niciodată: Sclavia şi procesul de dezvoltare al capitalismului american”, a atras foarte multă atenţie luna trecută după ce publicaţia „The Economist” a susţinut că mesajul este mult prea dur faţă de proprietarii de sclavi din secolul al XIX-lea şi prezintă anumite aspecte controversate.

Una din calităţile cărţii surprinse de publicaţia americană este că această lucrare reuşeşte să prindă destul de repede cititorii. Baptist are un stil care combină analiza datelor economice şi descrierile sale pentru a arata un întreg tablou al vieţii sclavilor din Statele Unite ale Americii, mult diferit faţă de ceea ce era prezentat la orele de studii sociale din timpul orelor de liceu de peste ocean.

Potrivit „Huffington Post” această carte merită să fie citită. Baptist însuşi consideră lucrarea sa este opusă manualelor americane care prezintă sclavia ca pe un aspect îndepărtat al istoriei. Pentru a da un plus de acţiune şi a atrage cititorii autorul dedică o mare parte din carte pentru descrierea experienţelor trăite de afro-americanii care nu se bucurau de libertate.

1.Sclavia, un factor important al apariţiei bunăstării societăţii americane

Baptist susţine că folosirea sclavilor în muncile secolului al XIX-lea au fost în centrul dezvoltării capitalismului american. De obicei, discursul dominant cel în care sclavia era văzută drept o anomalie a acelei perioade, o reîntoarcere la feudalism.

Astfel, susţine autorul de peste ocean, în 1950, sclavii americanii valorau 1,3 miliarde de dolari, o cincime din bogăţia naţiunii.

2.În „zilele sale de glorie”, practica sclaviei era mult mai eficientă din punct de vedere economic decât forţa de muncă liberă, contrar argumentelor aduse de afaceriştii şi politicienii din nord. Din acest simplu motiv, erau preferaţii afro-americanii remuneraţi foarte prost (hrană şi foarte puţini bani).

3.Robia nu doar că a îmbogăţit sudul, dar a condus, de asemenea, spre boom-ul industrial al Nordului

Numărul mare al oamenilor care nu erau liberi, în Sud, a avut un rol esenţial în dezvoltarea demografică a Nordului. De ce? Cei veniţi din Europa preferau să meagă în statele din nord deoarece puteau găsi mult mai uşor de muncă, spre deosebire de Sud.

4.Până în perioada Războiului Civil, practica folosirii oamenilor care nu erau liberi nu arăta că ţara nu se duce spre un posibil declin economic

În 1850, producţia de bumbac în Sud s-a dublat, iar semnele unei încetiniri a dezvoltării industriei nu erau prezente. Consumul de bumbac a crescut şi a adus la afaceri cifrate la aproape 2,5 miliarde de lire sterline. Totodată, în 1860 cele mai bogate state din Statele Unite erau cele din zona de sud.

5.Sudul a fost preocupat de expansiunea sclaviei

 O explicaţiei înaintată de Baptist este că era că pentru o dezvoltare economică şi mai puternică, comerţul cu sclavi şi folosirea acestora trebuie să fie extinsă în zonele din nordul ţării de peste ocean. Odată cu Războiul Civil, politicienii din sud voiau să se asigure că în noua ordine instituţională ei erau cei care conduce, susţinătorii ai folosirii forţei de muncă a sclavilor.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite