Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cine a făcut Unirea?

82
13 Jul 2017 15:33:07
Radu Preda

Circulă în spaţiul nostru, în prag de Centenar, teza potrivit căreia Marea Unire a fost făcută la masa verde, exclusiv de diplomaţi şi politicieni, secondaţi de un lobby consistent al fraţilor greco-catolici, profitând de slăbiciunea Rusiei bolşevice etc.

Înainte de orice, însăşi chestiunea autorului unităţii românilor este profund discutabilă. Oricine încearcă sau va încerca, la anul, să opereze reducţii prin atribuirea meritului acestui proiect multisecular va atenta la mesajul centenarului însuşi. Nu acesta este răspunsul pe care suntem datori să îl dăm la campania antiunire care se anunţă de la Budapesta şi care, în mod cert, va fi reluată şi de Moscova. Altfel spus, împlinirea primului secol românesc de unitate, cu amputările ulterioare, nu este ocazia unei concurenţe interne. Dimpotrivă.

Apropierea anului 2018 trebuie să prilejuiască un cu totul alt tip de reflecţie şi să pună în dezbatere complet alte teme. Una urgentă: asimilarea organică a istoriei acestui secol din care, cum nu obosesc să aduc aminte, peste jumătate s-a consumat în orori şi abuzuri. De la dictatura regală la cea legionară şi militară şi până la cea comunistă, primul secol românesc al unităţii în modernitate oferă de departe nu doar argumente de satisfacţie. Motiv să vedem în următorul secol şansa de a repara, cât se mai poate, şi mai ales de a evita greşelile de până acum.

O altă temă, direct legată de cea anterioară: tocmai pentru că nu am putut acumula o tradiţie a libertăţii, avântul fiind sistematic frânt de caracterul mizerabil al multora dintre cei care ne-au condus, iar nu doar de contextul internaţional, este momentul de a ne pune întrebarea despre profilul viitoarelor elite. Cine va conduce România în 2118? Un minim exerciţiu de imaginaţie ne va confirma, pentru a nu ştiu câta oară, că teritorialitatea nu este singura condiţie a statalităţii. Că avem fundamental nevoie de o investiţie umană care să se întindă pe mai multe generaţii.

Şi totuşi: cine a făcut Unirea? Răspunsul la această întrebare este şi soluţia menţinerii unităţii. Ei bine, dincolo de oportunităţi, evidente şi dovedibile istoric, marele actor al propriei noastre unităţi am fost tot noi, românii care chiar dacă am trăit în provincii separate, sub regimuri politice diferite, fiind periodic victime ale ciocnirilor tectonice dintre marile imperii, am reuşit să păstrăm legătura cu pânza freatică a unei comuniuni exprimate prin limbă, credinţă, tradiţii şi prin tot ceea ce unii contemporani, beneficiari ai unităţii, vor să ne convingă că nu mai este necesar. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

Pintilie Ilie
13.07.2017, 15:57:05

Primul război mondial a făcut Unirea. Fără acest război, nu vorbeam acuma de unire. Restul este interpretare din diferite puncte de vedere, mode care vin si se duc, ideologii care vin si se duc ...

+1 (9 voturi)
Cappatrat Casargoz
13.07.2017, 16:01:27

"am reuşit să păstrăm legătura cu pânza freatică a unei comuniuni exprimate prin limbă, credinţă, tradiţii şi prin tot ceea ce unii contemporani, beneficiari ai unităţii, vor să ne convingă că nu mai este necesar." Eu cred ca e vorba de limba si comunitate, mai putin de traditii ( nu cred ca joaca cineva calusarii in Ardeal), daca traditiile ar fi comune si uniforme zau ca etnologii ar ramane fara obiect de activitate. Credinta care uneste, romania unita avea evrei si multi sasi musulmani... Credinta uneste doar in panslavism, in mesajul moscovei de a avea o ortodoxie unita in jurul moscovei, o familie traditionala (Mmesaj promovat de patriarhul Kiril al lui Putin) etc.. Unitatea a existat in diversitate. As dori sa va aduc aminte cauza marii Uniri: mesajul de unitate al ungariei, un mesaj preluat de la 1848:unitatea maghiara in traditii, limba si credinta. In fata acestei unitati, multiculturalismul din imperiul Austro Ungar s-a dus... in state nationale ( nu este o idee a mea, este ideea unui istoric pe nume Paul Lendvai (nascut in 1929 ca Lendvai Pál)) Cauza nu au fost traditiile si limba comuna care inspirau popoareale ci ambitiile de unitate ale maghiarilorcare au silit populatia din imperiul austro-ungar sa-s caute drumul fie alaturi de fratii de fie singuri. Deci aceste mesaje de unitate : dezbina:) Oamenii sunt diferiti, au ales sa fie impreuna, pentru ca era mai bine, nu pentru ca erau traditii... Lasati ca de unitatea de credință sa se preocupe doar Moscova nu le faceți jocul. Sincer, trollul dumeavoastra devotat.

-2 (6 voturi)
Pintilie Ilie
13.07.2017, 16:06:22

Corect!

-3 (3 voturi)
marius cristian
13.07.2017, 16:33:33

Cine va conduce România în 2118? stra-stra-stra-nepotii/nepoatele politicienilor de astazi ,,,

Pintilie Ilie
13.07.2017, 16:37:30

Sau urmașii emigranților de azi...:). Dupa cum se aplica politica de la Bruxelles, cam asta este de asteptat.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (82)

Modifică Setările