VIDEO Directorul Konrad Adenauer: „E ceva de speriat când văd că oamenii se gândesc cu nostalgie la trecut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sven-Joachim Irmer, director Reprezentanţă KAS din România şi Republica Moldova FOTO David Muntean
Sven-Joachim Irmer, director Reprezentanţă KAS din România şi Republica Moldova FOTO David Muntean

Sven-Joachim Irmer, directorul reprezentanţei Konrad Adenauer Stiftung (KAS) din România şi Republica Moldova, a vorbit, la Adevărul Live, despre implicarea Fundaţiei în proiectele educaţionale româneşti pe tema comunisului şi despre provocările întâlnite în colaborarea cu instituţiile din România.

Joi, la Adevărul Live, în cea de-a şasea emisiune din campania „Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România, realizată de Adevărul şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exislului Românesc, directorul reprezentanţei Konrad Adenauer Stiftung, Sven Joachim Irmer, a vorbit despre motivaţia organizaţiei germane de a se implica în astfel de programe educaţionale româneşti, cât de interesaţi sunt tinerii români să cunoască trecutul recent, dar şi despre cum au evoluat colaborările Fundaţiei cu instituţiile din România.

Principalele declaraţii:

Gândim pe termen lung. Pentru noi, este un succes atunci când tinerii ajung să se documenteze mai mult despre comunism. De exemplu, Şcoala de Vară de la Piteşti este cu totul nouă şi poate da naştere unor discuţii controversate. Acest efort al organizaţiilor nonguvernamentale este susţinut şi de noi, pentru că scopul este să educăm tinerii şi politicienii. Să nu lăsăm această temă să dispară.

Un rezultat concret al colaborării noastre este manualul opţional de istorie a comunismului. Este primul de acest gen din România. Din păcat, nu am avut foarte mult ajutor. Manualul a apărut în 2009.

De ce e important să-şi cunoască trecutul pe care nici nu l-au trecut?

Cred că democraţia, aşa cum o vedem noi în Europa, e luată ca atare. De pildă, au fost studenţi care ne-au spus, după seminarii: „Ştiţi, bunicul meu a fost deţinut politic“? A aflat după cursurile organizate de noi.
Poate că părinţilor le va fi mai greu să se documenteze despre comunism având în vedere că au trăit deja în acest regim. Dar, de pildăm studenţii  din Ungaria, când vin în contact cu un supravieţuitor al unei închisori, reacţinează extraordinar. La astfel de cursuri, istoria devine, dintr-o dată, vie.

Am fost şi eu acum câteva săptămâni într-o şcoală de vară. Ceea mi s-a povestit, chiar cu zâmbetul pe buze, e mai imporesionant decât un manual. Istoria nu este atât de îndepărtată pe cât credem, iar cei mai mulţi studenţi înţeleg că viaţa de azi e total diferită şi trebuie apreciată, ceea ce e posibil numai pentru că am reuşit să trecem peste comunism.

Pentru mine, ca martor, e ceva de speriat când văd că oamenii se gândesc cu nostalgie la trecut. Acum 25 de ani, au murit oameni ca să ne salveze dreptul la libertate. Trebuie să ţinem minte şi astăzi acest lucru.


Sven-Joachim Irmer, director Reprezentanţă KAS din România şi Republica Moldova FOTO David Muntean

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite