Cine este Prinţul Nicolae, exclus luni din Linia de Succesiune la Coroana României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine este Prinţul Nicolae. FOTO Adevărul
Cine este Prinţul Nicolae. FOTO Adevărul

Cine este Prinţul Nicolae. Fiu al Principesei Elena a României, sora mai mică a Principesei Margareta şi fiica Regelui Mihai I al României şi a principesei Ana, Prinţul Nicolae a fost exclus luni, 10 august, din linia de succesiune a Coroanei.

Pe numele său Nicholas Michael Medforth-Mills s-a născut pe 1 aprilie 1985, la Meyrin, în Elveţia, în familia Principesei Elena şi a profesorului doctor Robin Medforth-Mills şi a devenit Principe al României cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală la 1 aprilie 2010, conform Statutului Casei Regale, promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007.

În acest an pe 1 aprilie, când şi-a serbat cei 30 de ani, Principesa Moştenitoare Margareta a oferit un dineu în onoarea lui la care au fost invitate aproximativ 100 de persoane, printre ei prieteni, foşti colegi de şcoală şi universitate, colaboratori ai Principelui Nicolae din ţară şi din străinătate.

Cine este Prinţul Nicolae şi cum îşi vedea acesta propriul viitor

Tânărul, căruia de astăzi i s-a retras titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală, a venit prima dată în România, alături de Regele Mihai I, bunicul lui, în anul 1992 când avea doar şapte ani. A trăit şi a studiat în Marea Britanie, însă a declarat adesea că l-a auzit pe bunicul lui, povestindu-i despre România încă dinainte să pună piciorul pe pământ românesc.

„Deocamdată, îmi este greu să-mi închipui cum va arăta viitorul meu aici, dar îi am alături pe mătuşa mea, Principesa Moştenitoare Margareta, şi pe unchiul meu, Principele Radu, care au făcut lucruri importante pentru ţară, pe care îi consider adevărate modele şi care au devenit mentorii mei. Îmi doresc să duc mai departe munca dificilă pe care au început-o membrii Familiei Regale şi sper ca, alături de tinerii din generaţia mea, să construim o ţară mai puternică şi să ne putem găsi cu toţii locul acasă, în România”, declara Principele Nicolae cu prilejul lansării volumului „Drumul spre casă”, publicat la Curtea Veche, un dialog cu istoricul Filip Lucian Iorga.

Prima parte din viaţă Nicholas şi-a pterecut-o între Elveţia şi Sudan, la Khartoum, unde tatăl lui, Robin Medforth-Mills, lucra ca profesor în cadrul ONU după ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. După doi ani şi jumătate, familia s-a stabilit în în Anglia, la Durham şi au locuit aici până la divorţul părinţilor, care a avut loc în 1991. Avea şase ani când a plecat împreună cu mama lui, Principesa Elena, şi tatăl vitreg în Sunderland, unde a urmat cursurile şcolii Argly House, într-o căsuţă prietenoasă, unde şi-a petrecut o parte din copilărie, alături de sora lui Elisabeta-Karina, dezvoltându-şi pasiunea pentru echitaţie şi-a descoperindu-şi o altă pasiune, cea pentru maşini, moştenită de la bunicul său Regele Mihai I. În acest timp mergea adesea să călărească alături de tatăl lui, în weeked-uri.

Când a împlinit 14 ani s-a înscris la Shiplake College, o şcoală britanică tradiţională cu internat, în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraş aflat la aproximativ 50 km. faţă de Londra. A studiat aici timp de 5 ani, în compania unor elevi din toate colţurile lumii, care proveneau de asemenea din toate mediile sociale. A făcut parte din echipa RAF-Royal Air Force, unde s-a pregătit în în mânuirea armelor şi pilotarea avioanelor având chiar posibilitatea să zboare cu avioane mici.

Cine este Prinţul Nicolae. Materiile preferate şi ce făcea în vacanţe

Printre materiile preferate se numărau matematica şi franceza. În timpul vacanţelor petrecute la Versoix, Principele Nicolae petrecea ore în şir, în garajul bunicului, iar în dialogul cu istoricul Filip-Lucian Iorga, Nicolae povesteşte cum Regele i-a permis să conducă una dintre maşinile lui, un Ford ce îi aparţinuse generalului George S. Patton, dăruit lui Mihai I de către Principele Felix de Luxemburg. Cu bunica lui, Regina Ana, meargea la pescuit sau ieşea la plimbare cu maşina, Tot de la ea a învăţat să joace golf.

În 2009, Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, specializarea management şi a absolvit în anul 2012, când s-a şi hotărât să se dedice cauzei României preluând unele din activităţile Casei Regale.

De-a lungul vieţii, Nicolae a fost pasionat de diverse expediţii. A plecat  ca lider asistent al unei expediţii în Africa de Sud, Namibia, Botswana şi Zimbabwe, a locuit patru luni în Kenya şi a participat la o expediţie în Madagascar. În anul 2006, a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în Rafting.

Este pasionat de sport, practică fotbalul, hockeyul, rugby, cricket, tenis, kayak,canoe.

Începând din august 2015, bunicul lui, Regele Mihai a semnat un document prin care i-a retras titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”, acordate atunci când a împlinit 25 de ani. Al treilea în linia de succesiune la Coroana României, Nicolae a fost exclus de la data de 1 august. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite