Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cine a transformat-o pe Ecaterina Teodoriu într-un erou?

15
26 Jun 2013 13:20:30
Autor: Historia ro
Ecaterina Teodoroiu
Ecaterina Teodoroiu

Numele Ecaterinei Teodoroiu nu provoacă astăzi nici cea mai mică tresărire tinerei generaţii. Pentru părinţii noştri, şcoliţi înainte de 1989, „eroina de la Jiu” e strâns legată de perioada comunistă, când s-a tot bătut monedă pe calitatea ei de luptătoare – de unde un acut sentiment de respingere a personajului.

Iar pentru bunici, atâţia câţi mai sunt în viaţă, Ecaterina e o scânteie, o frântură de istorie legată de armată, regalitate şi război. După noi şi vârstele noastre, tot atâtea modalităţi de receptare a unui personaj care a devenit legendă. Se cuvine, deci, să (ne) întrebăm: când s-a născut şi cum a evoluat mitul Ecaterina Teodoroiu? Cum a influenţat familia regală a României acest proces de mitizare? De ce a păstrat regimul comunist o eroină creată în perioada interbelică? Ce a eliminat, ce a reciclat regimul din istoria personajului? Şi, foarte important, cum ne mai raportăm astăzi la ea?

A răspuns la aceste întrebări istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti; publicăm mai jos fragmente consistente din punctele de vedere ale Domniei sale.

Ecaterina Teodoroiu este una dintre cele mai autentice eroine ale istoriei noastre contemporane. Atrag însă atenţia că povestea ei nu începe cu trecerea în nefiinţă, cum îşi imaginează mulţi, ci este strâns legată de disperarea unei fete de 23 de ani. Născută în 1894, într-o familie românească obişnuită, cu mulţi copiii, Ecaterina trăieşte drama de a-şi pierde în primele luni ale războiului doi dintre fraţi pe front. Acest imbold o împinge să solicite iniţial intrarea în serviciul de ambulanţă, iar apoi încorporarea ca ostaş în Armata Română.

Click aici pentru a citi restul articolului pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Caius Iulius Caesar
26.06.2013, 15:28:21

Un articol interesant pe care il asteptam de mult. In arhiva familiei mele exista insa o cu totul alta poveste: unul din fratii bunicului meu dinspre tata a luptat in plutonul Ecaterinei Teodoroiu si a murit la datorie in luptele din Valea Zabrautului. Strabunicul meu si bunicul meu, in memoriile lor, descriu o cu totul alta fata a personajului in cauza, povestita de George, fiul si fratele cazut in lupta. Ca multi ofiteri romani, nu avea nici cea mai mica pregatire militara si acest lucru a dus la pierderi incredibile de vieti omenesti - denumite pompos astazi ca si ieri: "eroisme". Inconstienta criminala care a promovat in functii de decizie militara (ofiteri si subofiteri) persoane total nepotrivite si nepregatite carnagiului din razboi strabate ca un fir rosu istoria noastra militara de la 1877 la al doilea razboi mondial. In cazul Ecaterinei Teodoroiu, moartea fratelui bunicului s-a datorat incompetentei ei crase, prin care a trimis direct in bataia focului german un pluton care o avertizase in prealabil de riscurile inacceptabile ale atacului in lipsa unui baraj de artilerie (toata zona era controlata de sus de germani si de cuiburile lor de mitraliere). In incheiere, dar numai sub beneficiu de inventar, soldatii ei o suspectau ca era amanta colonelului regimentului. Cu stima

+6 (16 voturi)
STEFAN MATEI
26.06.2013, 18:05:30

hai sa fim seriosi,cati erau competenti in razboi,de ce baietii care lupta in afganistan sant eroi,lupta este complicata si depinde de ff multe informatii,daca ex regele mihai este erou nu vad de ce ecaterina nu ar fi,mihai era ff competent

0 (10 voturi)
Florea Martin
26.06.2013, 15:53:11

Ati scris gresit in titlu numele. Teodoroiu, nu "Teodoriu".

+7 (7 voturi)
Toru Okada
26.06.2013, 17:05:09

a scris mai multe lucruri gresite... inclusiv de gramatica... ce sa-i faci, asa este cand produci articole la norma, ca strungarii...

+2 (6 voturi)
JIM BEAM
26.06.2013, 20:18:15

SA INTELEG CA TOTI EROII &EROINELE ROMANIEI NU MAI SANT BUNI, TREBUIE SA AVEM ALTII, DACA SE POATE GENERALII UNGURI CARE AU MASACRAT ROMANI(AIA DE LA ARAD)CEI CARE ACUM AU STATUIE IN PARCUL ORASULUI,DESI ERAU FASCISTI!,FASCISTI ROMANII SANT KIHH!,AI LOR SANT BUNI..!CINE SA MAI FIE EROII NOSTRII?,CEI VENITI PE TANCURILE RUSESTI:ANA PAUKER,PATAPIAVICI,BRUCAN SAU NEPOTUL LUI SEVERIN,TISMANEANU..SAMD..NU?CUM VRETI SA NE SCHIMBATI REPERELE PE CARE SE ANCOREAZA SPIRITUL NOSTRU ROMANESC...PAMINTUL PE CARE CALCAM E AMESTECAT CU SANGELE STRAMOSILOR NOSTRII CARE L-AU APARAT CU SABIA TIMP DE MII DE ANI..,STITI VOI ASTA?

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările