Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cinismul Justiţiei

10
24 Oct 2019 11:56:53
Radu Preda

Achitarea celor doi securişti responsabili de tortură şi de incitarea la violenţă faţă de dizidentul Gheorghe Ursu până la decesul acestuia ridică o problemă gravă de sistem: cinismul.Achitarea celor doi securişti responsabili de tortură şi de incitarea la violenţă faţă de dizidentul Gheorghe Ursu până la decesul acestuia ridică o problemă gravă de sistem: cinismul.

Sigur, nu este vorba despre o infracţiune şi nici despre o contravenţie, ci despre o stare de spirit care generează situaţii de fapt. Concret, doar cinică poate fi numită acea Justiţie care îţi redă dreptul la proprietate cu întârziere de cel puţin un deceniu, dacă nu chiar două şi mai multe. La fel, în batjocură se pronunţă aceeaşi Justiţie când condamnă la închisoare un hoţ de buzunare, dar achită pe unul care a fraudat milioane de euro din bugetul public, autohton sau european.

În ceea ce priveşte achitarea de săptămâna trecută, ar fi de spus pe nume cel puţin câtorva lucruri. Înainte de orice, este strigător la cer că la noi s-au înfiinţat doar parchete speciale privind infracţionalitatea organizată şi corupţia, dar nu şi unul menit să mijlocească dreptatea în materie de crime ale comunismului. Or, prin durata în timp de aproape jumătate de secol şi prin numărul mare de victime – de la cele directe la cele indirecte –, dictatura proletariatului a reprezentat cea mai crudă domnie a nelegiuirii.

Apoi, profund imorală este menţinerea în pas cu inflaţia timp de trei decenii a unor privilegii obţinute prin susţinerea unui regim criminal. Cum şi cine poate justifica pensiile speciale ale foştilor ofiţeri de Securitate, faptul că se bucură de beneficiile materiale şi de onorabilitatea socială dată de gradele înalte? Nu este vorba despre condamnarea unui grup întreg, ci despre corectura necesară unui nou început. Cum să fie România de azi corectă, când ea a preluat ştatele de plată ale totalitarismului bolşevic?

În fine, am văzut cu ochii mei şi am auzit cu urechile mele la Înalta Curte: în procesul de reabilitare a lui Mircea Vulcănescu, procuroarea de caz afirma că nu este cazul să se ia în discuţie decizia luată de instanţă, că este vorba despre un criminal de război dovedit etc. Opinia a fost însuşită de judecătoare, preşedintă a unui complet format din trei doamne dintre care două născute în jurul anului 1989. La întrebarea mea cum pot fi validate condamnările politice ale comunismului, mi-a răspuns sec: aceasta este Justiţia! Mi-au dat lacrimile...

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

protector
24.10.2019, 16:54:32

"La întrebarea mea cum pot fi validate condamnările politice ale comunismului, mi-a răspuns sec: aceasta este Justiţia! Mi-au dat lacrimile..." Un raspuns destul de sarac in explicatii trebuie sa recunoastem In opinia mea o explicatie acceptabila ar fi urmatoarea: https://www.youtube.com/watch?v=lwZwbAZJPow Foarte posibil ca comunistii sa fi aflat de cele povestite aici de domnu Rebreanu Liviu si sa se fi enervat.

+1 (1 vot)
protector
24.10.2019, 17:22:27

Am ascultat aceasta judecata si mi-au dat raclamile ce a putut sa-i faca acel gazar de tip sarantoc comunist domnului chiabur avocat Milita Dogaru. Asa ceva !

Iulian Arion
24.10.2019, 17:33:50

Judecatorii si judecatoresele reprezinta cancerul societatii: - au respins dosarele fraudelor banului public, privatizarilor frauduloase, iar acum au trecut la nivelul urmator, dupa ce au exersat 30 de ani, achitand criminali care au comis crime impotriva umanitatii Pe locul secund, se afla procurorii inhaitati cu interlopii. Tergiverseaza procese, achita prin rezolutii de neinceperea urmarii penale. De exemplu procurorii diicot, ii doar in cot de vanzatorii de droguri, lasandu-i sa-si continue activitatile criminale, pe motiv ca n-au caz daca nu anihileaza toata reteaua. Doar prin arestarea procurorilor din judetele in care se comercializeaza droguri se poate eradica fenomenul! Abia pe locul trei sunt parlamentarii si ministrii. Ei sunt ineptii fara profesie pusi pe listele de candidati ai partidelor, in pofida faptului ca CCR a decis ca alegerea primarilor intr-un singur tur si a parlamentarilor pe liste incalca Constitutia. Decizia nr.682 din 27 iunie 2012, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.473 din 11 iulie 2012, Curtea Constitutionala s-a pronuntat DECIZIE nr. 682 din 27 iunie 2012asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali EMITENT CURTEA CONSTITUTIONALA Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 473 din 11 iulie 2012 Presedintele trebuia sa nu promulge aceste legi. El, acum europarlamentar, a fost cel mai mare mafiot al tuturor timpurilor din istoria Romaniei. L-a intrecut pe Carol II, de la care a invatat, viciul si depravarea, furtul public si retorica gaunoasa.

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
25.10.2019, 07:07:45

Pentru ca multi vad, dar putini pricep: - CCR a declarat legea alegerilor primarilor intr-un singur tur, anticonstitutionala. - CCR a declarat legea alegerii parlamentarilor pe liste, anticonstitutionala. Ambele legi anticonstitutionale au fost promulgate de presedintele Basescu. Prin Constitutie, presedintele este ultima bariera in promulgarea unor legi anticonstitutionale. Marele Depravat National a netezit, nu a blocat aceste legi! Actualii parlamentari si primari sunt alesi pe baza unor legi anticonstitutionale si nu se sesizeaza nicio instanta! In schimb, pentru protejarea marilor criminali politici care au devalizat banul public, orice virgula este neconstitutionala, iar faptele lor nu exista! Judecatorii si procurorii sunt cancerul societatii. Raportul MCV pe baza caruia sunt tinuti in afara Schengen, se datoreaza lor: parlamentari, judecatori, procurori. Sunt cele mai retrograde, reactionare, antinationale grupuri din societate!

+2 (2 voturi)
Iulian Arion
24.10.2019, 17:42:05

"Achitarea celor doi securişti responsabili de tortură şi de incitarea la violenţă faţă de dizidentul Gheorghe Ursu până la decesul acestuia ridică o problemă gravă de sistem: cinismul." Nu este un caz izolat. Este un simptom: judecatorii si procurorii regimului comunist au comis crime impotriva umanitatii: rele tratamente aplicate captivilor, precum cazul Ursu, pedepse exagerate de 8 ani inchisoare pentru delicte de opinie. Arhivele Justitiei comuniste sunt mentinute secrete. Daca din arhivele securitatii a mai transpirat cate ceva, arhivele justitiei sunt secrete. Ideea marelui depravat national ca doar cine a secretizat, probabil mort, are dreptul si sa desecretizeze, el presedintele din 2012, neputand desecretiza si publica nici macar contractele baietilor destepti PDL care au falimentat Hidroelectrica, demonstreaza complicitatea sa in coordonarea actiunilor criminale respective. Responsabilii acestor crime sunt printre noi, dau declaratii la tv.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările