Istorie

articolul anterior articolul urmator

Confuzii primejdioase

4
21 Jan 2015 19:45:17
Radu Preda

Tema comunismului, în general sau pe capitole, este prezentă pe scena publică, mai ales în media, de peste un sfert de secol. Ceea ce nu înseamnă că mesajele sunt clare. Dimpotrivă. Continuă să fie cultivate confuzii primejdioase.

Cea mai curentă confuzie se referă la raportul dintre realizările, cu sau fără ghilimele, din perioada dictaturii proletariatului – de la blocuri şi uzine la electrificare şi combaterea unor maladii – şi preţul plătit pentru acestea. De regulă, aşa cum reiese şi din sondajele de opinie, comunismul pare să se salveze în conştiinţa noastră prin beton. Beneficiari ai spaţiilor betonate, ne simţim cumva obligaţi la recunoştinţă. O asemenea atitudine se amplifică mai ales prin comparaţiile, îndreptăţite sau nu, cu dezastrul care a însoţit etapele tranziţiei. Pe scurt: înainte a fost oricum mai bine.

O altă confuzie este ceva mai subtilă. Înainte şi mai cu seamă după moartea lui Sergiu Nicolaescu, vizualul cotidian postcomunist filmele regizorului înregimentat au fost redifuzate ca şi când nimic nu ar sta sub semnul întrebării. Or, de la paginile de eroică istorie naţională la bravura comuniştilor ilegalişti, ofertele estetice calcă sistematic în picioare criteriile etice. Minciuna, dezinformarea, propaganda deşănţată, manipularea, exploatarea fără jenă a sentimentele patriotice, totul a fost folosit în scopul vopsirii stridente a gardului ţarcului în care eram fericiţi cu forţa.

Ce am putea face pentru a nu perpetua confuziile şi, în cele din urmă, pentru a învăţa ceva din istoria recentă? Ei bine, referitor la palmaresul realizărilor comuniste, ar fi bine să se aducă mereu aminte de miile de deţinuţi politici, de distrugerea ţesăturii sociale, de cei executaţi sumar la margine de sat sau în pădure, de generaţiile de tineri eliminaţi din facultăţi pe motiv că nu aveau dosar conform. Dacă pentru a avea canalizare, apă curentă şi lift a fost necesară decimarea elitei, rescrierea istoriei şi îndoctrinarea violentă, atunci România se putea lipsi.

La fel, filmele de propagandă ale regimului comunist ar trebui marcate distinct, precizându-se că nu reflectă adevărul istoriografic. Iată o temă de dezbatere pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului. Nu este vorba aici să introducem cenzura, nici să oficializăm un canon estetic unic. Ceea ce ar trebui să ne intereseze este altceva: limpezirea apelor, înţelegerea în profunzime a faptului că nu poţi coabita cu decorurile şi mesajele totalitarismului în plin proces de construcţie, deloc simplă şi nici uşoară, a democraţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Taunul 77
21.01.2015, 19:54:48

Filmele lui Sergiu Nicolaescu sunt difuzate pentru ca exista public amator de asa ceva. Inca fac audienta. Si, conform legilor economiei de piata, daca au public, atrag si publicitate. Fapt pentru care sunt profitabile pentru posturile tv care le introduc in grila de program. Bineinteles ca sunt fictiuni. Pentru ca sunt filme artistice si nu documentare. Daca anumiti cocalari si manelisti le iau de bune si au impresia ca ala e adevarul istoric, tine de cultura respectivilor.

e. b.
21.01.2015, 21:45:28

Pericolul timpurilor noastre nu este comunismul, care a murit demult, ci valul de propaganda, care umple mediile: Se vorbeste oare despre propaganda sionista, pe care o observam din ce in ce mai pregnant si in comentariile de la Adevarul? Asa numita organizatie „Stramosii Sionului“ conduc CNN (evrei miliardari sionisti au cumparat CNN de la Ted Turner in 1966, ducand la dominarea sionista a importantelor medii americane, care dupa 11 septembrie au preluat si ziarele Chicago Tribune si Los Angeles Time. Ziarul New York Times este, de asemenea pro-sionist. vezi: http://mondoweiss.net/2015/01/couldnt-columnist-critical „Andrew Sullivan intreba de ce nu se gasesc anti-sionisti in mainstream media“ vezi: http://mondoweiss.net/2015/01/couldnt-columnist-critical#sthash.kcxdMQEj.dpuf „New York Times reflecta ca un ecou tot ceea ce stabilimentul evreiesc spune despre conflictul (din Gaza) si prin aceasta, reflectand discursul conservativilor de dreapta, in legatura cu o problema centrala a timpului nostru.“

Taunul 77
21.01.2015, 22:12:20

Nu pot nici polemiza, nu pot nici fi de acord cu tine pe subiectul asta. Teoria conspiratiei ma preocupa putin, spre deloc.

Carp Valeriu
22.01.2015, 20:02:41

Nu sunt de acord. Cum adica sa marcam ca propaganda filmele lui Nicolaescu? Da, ok, unele sunt. Dar atunci sa marcam si toate filmele americane care sunt de propaganda? Alea care glorifica razboaie de cucerire, macelul indienilor, bomba atomica, etc. Aveti curaj? Nu cred. Si-atunci, ce-aveti cu Mihai Viteazul?

Modifică Setările