Contribuţia preşedintelui Richard Nixon la societatea americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Richard Nixon explicând în timpul unei conferinţe despre mişcarea pe care Statele Unite ale Americii urmau să o facă în Cambodgia şi Vietnam FOTO:AFP
Preşedintele Richard Nixon explicând în timpul unei conferinţe despre mişcarea pe care Statele Unite ale Americii urmau să o facă în Cambodgia şi Vietnam FOTO:AFP

Marţi s-au împlinit 100 de ani de la naşterea celui de-al 37-lea preşedinte american, Richard Nixon.Născut într-o fermă din oraşul californian Yorba Linda, el a devenit ulterior unul dintre cei mai influenţi preşedinţi ai tuturor timpurilor, dar şi unul dintre cei mai căzuţi în dizgraţie

Cu toate că a devenit cunoscut în urma rolului important pe care l-a avut în scandalul de la hotelul Watergate, analistul politic al postului „ABC News“, Cokie Roberts, insistă asupra aspectelor pozitive pe care preşedintele le-a lăsat în urma sa: a revoluţionat relaţiile externe, a stabilit un fundament pentru reglementările moderne de mediu şi chiar a contribuit la recunoaşterea drepturilor femeilor.

ABC News a trecut în revistă cinci moşteniri importante lăsate în urmă de fostul preşedinte american.

Watergate

După alegerile din 1972, în care Nixon l-a învins pe candidatul democrat George McGovern cu o majoritate zdrobitoare de voturi, a avut loc o spargere la sediul Comitetului Naţional al Partidului Democrat din cadrul hotelului Watergate, spargere ce i-a dus pe oficiali pe urmele susţinătorilor lui Nixon.

Iniţial, preşedintele a negat acuzaţiile, dar în timpul unei emisiuni televizate el a fost forţat să cedeze casetele cu înregistrările conversaţiilor sale referitoare la scandal. Din casete lipseau 18 minute de discuţii, ce n-au fost recuperate niciodată.

În luna august 1974, Comitetul Casei Judiciare a decis să continue cu procesul de punere sub acuzare, fapt care l-a determinat pe Nixon să demisioneze la 4 august 1974, devenind astfel primul preşedinte din istorie care a renunţat la funcţie.

Fulsom, care la acel timp se ocupa de cazul Nixon în calitate de corespondent la Casa Albă şi a scris cartea „Nixon's Darkest Secrets“ (Secretele cele mai întunecate ale lui Nixon), a declarat că demisia este primul lucru la care americanii se gândesc atunci când îşi amintesc de al 37-lea preşedinte.

„El a scos de la închisoare multe nume sonore din Mafie care i-au îmbogăţit cuferele personale şi a fost pur şi simplu unul dintre cei mai corupţi preşedinţi. Ura pe aproape toată lumea, inclusiv presa. Mi-e imposibil să mă gândesc la el într-un mod pozitiv“, a declarat acesta pentru ABC News.

China şi URSS

Al doilea aspect pentru care este cunoscut Nixon este legat de incursiunile pe care le-a făcut în China, spune analistului politic Cokie Roberts.

„A văzut că exista această enormă naţiune cu care nu aveam nicio relaţie de un deceniu, aşa că s-a decis să ia măsuri pentru a remedia acest aspect“, spune Roberts.

Bob Bostock, un scriitor la Biblioteca Nixon, a spus despre călătoria preşedintelui în China, de la sfârşitul anului 1972, că a fost cea mai cunoscută realizare a sa.

„Aducerea Chinei în această familie a naţiunilor nu a jucat un rol important numai în creşterea economică şi a libertăţii oferite poporului chinez, ci a contribuit şi la reducerea tensiunilor care au existat nu doar în timpul Războiului Rece“, a spus el.

Vizita lui Nixon la Moscova, în acelaşi an, şi discuţiile sale cu Uniunea Sovietică au ajutat la vindecarea rănilor diplomatice provocate de Războiul Rece, potrivit lui Bostock.

Agenţia pentru Protecţia Mediului

În prezent, Agenţia pentru Protecţia Mediului este susţinută în principal de democraţi, dar în 1970 Nixon a creat organizaţia cu speranţa că va scădea poluarea, care devenise o problemă în deceniul anterior.

Problemele de mediu din Statele Unite au apărut în conştiinţa naţională după ce râul Cuyahoga a devenit atât de poluat din cauza deşeurilor, încât a luat foc în 1969 şi în 1970, astfel că 20 de milioane de americani au protestat împotriva poluării de Ziua Pământului.

Nixon este recunoscut pentru dezvoltarea a două organizaţii de supraveghere a mediului: Departamentul de Resurse Naturale şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar şi pentru numeroase propuneri de mediu înaintate Congresului.

Bostock a declarat că lucrările lui Nixon asupra mediului au fost „extrem de importante“.

A anulat un proiect ce viza trimiterea tinerilor în armată

În timp ce criticii lui Nixon îl acuză de subminarea discuţiilor de pace purtate de preşedintele anterior, Lyndon Johnson, cu guvernul vietnamez, ceea ce a prelungit implicarea americanilor în Vietnam, puţini dau vina pe el pentru că a pus capăt sistemului nepopular de a trimite tineri în forţele armate.

„Am văzut cu toţii efectul proiectului asupra tinerilor noştri, ale căror vieţi au fost distruse în primul rând de anii de incertitudine şi apoi de proiectul în sine. Ştim cu toţii de nedreptatea sistemului actual, oricât de corect am încerca să-l facem“, a scris Nixon în Mesajul său Special către Congres, în care a cerut anularea propunerii care-i viza pe tineri.

Legea IX

Legea americană ce prevede că echipele de sport feminine trebuie să primească o finanţare egală cu cea de care beneficiază echipele masculine a fost aprobată de fostul preşedinte american.

În 1972, Nixon a semnat legea numită „Titlul IX“, care spune că "Nicio persoană din Statele Unite ale Americii nu va fi exclusă, din cauza sexului, de la participarea la orice program de educaţie sau de activitate care beneficiază de asistenţă financiară. Nu i se vor refuza beneficiile şi nici nu va fi  supusă la discriminare“.

Bostock spune că realizările politice ale lui Nixon au putut să contrabalanseze eşecurile administraţiei sale.

„Cred că dacă priveşti acum, la aniversarea a 100 de ani de naşterea lui, la totalitatea palmaresului său şi la influenţa pe care a avut-o în ţară şi în lume, poţi vedea că balanţa înclină spre aspectele bune“, a spus el.

În schimb, Fulsom spune că moştenirea cea mai mare a lui Nixon a fost aceea de „neîncredere în preşedinte şi în guvern“.

„Cred că a lăsat cu siguranţă o impresie negativă asupra tuturor celor care au trăit în timpul său şi ea continuă până în această zi“, este de părere Fulsom. „Fiecare carte scrisă despre el îi zugrăveşte un portret destul de slab ca lider“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite