Istorie

articolul anterior articolul urmator

Creierul obligatoriu - despre miturile naţionale

81
26 Aug 2021 13:55:51
Péter Demény

Ascult cu încîntare Scurta istorie a românilor povestită celor tineri. Neagu Djuvara ştie să povestească foarte aplicat şi convingător. Şi totuşi, din cleştele timpului nici el nu poate să scape.

La ce mă gîndesc? Mai ales la problema naţiunii. În Scurta istorie..., Neagu Djuvara spune de mai multe ori că termenul 'naţiune' în secolul al XV-lea, cînd cu Unium Trium Nationum, nu însemna acelaşi lucru ca astăzi: nu era ceva legat de etnie ci mai ales de statutul social. În acelaşi timp, se plînge că în această uniune românii nu au fost cooptaţi. Povestind despre Mihai Viteazul îl întristează faptul că acesta nu putuse să trăiască mai mult pentru ca unirea să dăinuie. Dar nici Mihai Viteazul nu fusese un pionier al naţiunilor!

Nu vreau să pun într-un „ring” doi mari istorici, pe Lucian Boia şi pe Neagu Djuvara. Cred totuşi că primul este mai apropiat de viziunea pe care ar trebui să urmărim: o istorie pe care să fim mîndri pentru că s-a întîmplat strămoşilor noştri, care însă nu erau frişca pămîntului, sau erau aşa doar pentru că noi suntem urmaşii lor şi suntem mîndri de ei. Mihai Viteazu a devenit erou datorită lui Bălcescu aşa cum Matei Corvin a devenit „cel drept” datorită fabulelor populare - în realitate, era şi un despot. 

A venit timpul să ne raportăm la oameni cu tot caracterul lor complex, adică omenesc. De departe şi în manuale, bătălia de la Rovine a fost una demnă de Eminescu - în realitate, cu tot cu Scrisoarea III, Ţara Românească a rămas vasalul sultanului şi în continuare.

Nu zic că literatura sau miturile nu au rolul lor - zic să fim conştienţi de faptul că literatura este literatură şi să nu ne împăiem capul cu mituri preschimbate în realitate. Dacă aruncăm creierul, rămîn doar fumurile unei credinţe beligerante, ceea ce nu face bine nicicui.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

81 Comentarii

Aspida
26.08.2021, 14:22:45

. L. Boia vs. N. Djuvara?!? 😵 ♒️ 🐵

-11 (25 voturi)
Veriga
26.08.2021, 15:01:39

Pai Djuvara zice ca el e cuman si ca cumanii au infiintat Tara Romaneasca in anii 1300 . Adica Tara Romaneasca a fost infiintata de unguri care au trimis un cuman s-o infiinteze .

-17 (21 voturi)
Stefan din Nord
26.08.2021, 14:43:22

Doar Matei Corvin era un despot ? Pe acele timpuri toti voievozii ,regii si imparatii erau despoti Chiar si ,,sfantul ''Stefan al Moldovei Dor spun cronicarii ca ,,La ospete ,omora fara giudetiu '' https://adevarul.ro/locale/hunedoara/masacrele-celor-mai-sangerosi-voievozi-domnit-actualul-spatiu-romaniei-omora-Stefan-mare-fara-giudetiu-1_5981e72b5ab6550cb8b12d72/index.html

-10 (22 voturi)
Veriga
26.08.2021, 14:54:06

Despot insemna altceva , era un titlu si insemna Ginerele Imparatului care i-a luat fata de nevasta si astfel a dobandit titlul de Despot

-12 (18 voturi)
Veriga
26.08.2021, 14:52:05

Mai domnu Demeny , tot dezgropati potcoave de cai morti . Tema natiunilor nu mai este de actualitate . Iar problema Transilvaniei e cat se poate de clara , celelalte doua sunt invers . In Transilvania au adus Romanii sclavi sub forma de colonisti ca sa construiasca Dacia Felix . Au construit-o 100 de ani apoi s-au carat ca ii atacau dacii permanent . Au mutat Dacia Felix in Bulgaria . Dar Transilvania n-au mutat-o ci au lasat in ea abandonati pe domnii colonisti , fostii slavi adica . Care erau mai ciurucuri evident ca pe cei mai rasariti i-au luat cu ei la Sudul Dunarii in Bulgaria . Sclavii abandonati in Transilvania cand s-au vazut liberi normal au fugit imediat si s-au ascuns in paduri . Cand a venit domnu Atilla si a praduit zona cel mai probabil nici nu a dat ochi cu ei ca erau toti in funduri de padure . Doar migratia slavilor i-a depistat , si asta a fost norocul lor sa intalneasca cel mai cinstit si corect popor de pe planeta : Slavii . Cand au ajuns ungurii deja colonistii valahi erau integeati in poporul slav si bulgar .Menumorut, Glad, Gelu etc erau cneji Bulgari care stapaneau Transilvania .

-21 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (81)

Modifică Setările