Istorie

articolul anterior articolul urmator

Crimele comunismului: o ipotecă

31
1 Jan 2020 17:12:45
Radu Preda

Salut scrisoarea deschisă a câtorva voci publice prin care se cere înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei secţii speciale dedicată crimelor comunismului. Nu este prea târziu. Important să se şi dorească acest lucru.

În fapt, deja la înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), devenit ulterior şi al Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), s-a pus în discuţie existenţa unui procuror specializat în astfel de speţe şi a unui poliţist judiciarist, adică abilitat să efectueze cercetări preliminare. Se urmărea scurtarea drumului de la constatarea de natură istoriografică la depunerea sesizării penale şi deschiderea ulterioară a procesului care să tranşeze fără echivoc cauzele.

Experienţa întâlnirilor mele cu câteva sute de procurori – la Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Constanţa sau Cluj – arată cât de slabă este ancorarea problematicii crimelor comunismului în setul de cunoştinţe al celor chemaţi să mijlocească realizarea actului de justiţie într-o ţară profund traumatizată de abuzuri, rele tratamente, execuţii sumare, abuzuri şi fărădelegi comise ipocrit în numele poporului. Nu este o critică la adresă procurorilor, ci o constatare a absenţei tematicii din orizontul formativ al unei profesii esenţiale în statul de drept.

Din perspectivă pur istorică, situaţia este inexplicabilă: cu un sistem concentraţionar deosebit de extins şi de dens, cu un număr de victime directe şi indirecte impresionant, după experimente de tortură „inovative“, precum la Piteşti, Râmnicu Sărat sau în alte locuri, având decimată elita, călcat în picioare dreptul la proprietate şi sugrumat, prin supraveghere şi delaţiune, orice reflex de civism şi libertate, te aşteptai, după 1989, să vezi o minimă tentativă de îndreptare a situaţiei.

Nici vorbă. Foştilor proprietari le-au fost pregătite procese lungi cât deceniile, foştii deţinuţi politici au fost onoraţi, inclusiv material, mereu sub nivelul revoluţionarilor măsluiţi, timp în care, biologic şi ideologic, urmaşii fostului aparat represiv s-au instalat fără jenă în mai toate instituţiile statului, au intoxicat mass media şi au împiedicat, prin simpla lor prezenţă fizică, realizarea unei şi acum necesare decomunizări. La treizeci de ani, crimele comunismului reprezintă o ipotecă neonorată. În ciuda decoraţiilor…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

protector
1.01.2020, 18:24:28

Radu Preda "Crimele comunismului: o ipotecă" Tare asta ! Cred ca incercati sa ne mintiti prin omisiune: Daca se indrituieste starea de crime comuniste . Inseamna ca trebuie stabiliti niste criminali comunisti . Si apoi pedepse si torturi pentru cei selectati . Ca apoi sa fim nevoiti sa vorbim de crimele generate de un religios ! De razbunare in speta data !

-3 (5 voturi)
protector
1.01.2020, 18:33:46

"secţii speciale dedicată crimelor comunismului. Nu este prea târziu. Important să se şi dorească acest lucru." Corect ! Ce-a ajuns lumea ! Nimeni nu mai simte fioru condamnarii la pedeapse ! Ce sa mai vorbim de carcere, de ocne . S-a molesit lumea domle !

-2 (2 voturi)
protector
1.01.2020, 18:43:44

"Nu este prea târziu. Important să se şi dorească acest lucru." Cand Ion Creanga statea la Manastirea Bisericii Trei Ierarhi, citea la Ceaslov. Si cand venea cate o musca pac o pocnea cu ceaslovu ! Apoi a trecut la nivelu superior: lua o pusca si tragea dupa porumbeii din streasina cladirii.

-1 (3 voturi)
Victor Nagy
1.01.2020, 19:49:16

.... Mare parte a crimelor comunismului , s-au produs înainte de 1965 ... restul fiind nesemnificativ ca pondere . „ Criminalii au azi minim 90 de ani .... probabi că pot fi numărați pe degete cei care mai sunt în viață . „ timp în care, biologic şi ideologic, urmaşii fostului aparat represiv s-au instalat fără jenă în mai toate instituţiile statului ” Ei , aici ar fi mult de lucru . Si cu respectivii urmași ,fii , nepoți ... ce faci ? L-e pui „steaua lui David în piept ” Să iai întreaga populatie la puricat .... să stabilești cine sunt urmașii , ( fii , nepoții ) torționarilor .... ce statut social au azi . Ei , urmașii respectivi , instalați în instituțiile statului .... sigur au puterea de a falsifica respectivele cercetări . Te trezești cu surprize de genul că X află că bunicul lui a fost persecutat , omorât de ... bunicul sotiei ... sau invers . Un nebun aruncă o piatră în fântână ... si zece cu minte n-o pot scoate

-1 (3 voturi)
Paun Al
1.01.2020, 20:09:30

Ce sa se mai cerceteze juridic , ca vinovății dupa 30 de ani , cand in 90 la conducere a venit tocmai membri ai CC al PCR ,in frunte cu Iliescu , Barladeanu , Brucan ... apoi foste cadre din varful securitatii , militiei , justitiei , armatei ... Cand Gen de securitate Plesita avea o pensie de 6500 lei ,si cati ca el , iar victimile lui sunt moarte , sau cu viata distrusa si eventual cu pensii de mizerie , daca mai traiesc . Adica ei si discipolii lor sa se ancheteze pe ei isisi ? Nu ar fi decat un circ , cum au mai fost , in care vreun executant din vreo fosta inchisoare , daca mai traieste , sa fie judecat . Dar trebuie sa aratati ca sunteti procupati ...ca nu luati banii degeaba . O istorie adevarata si o educatie a tinerelor generatii cu ce s-a intamplat , pe baza de documete si fapte ar fi mai folositoare .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările