Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cum era cât pe-aci să trec drept imbecil!

37
24 Mar 2013 19:33:54
Ion Cristoiu

Găsesc cu greu în aglomeraţia  de bloguri din „Adevărul“ textul meu, scris pentru numărul de luni, angajat  prin contract de pe vremea când tabletele se numeau tablete şi nu bloguri.


Celui de săptămâna trecută i-am pus titlul „Cu placarde şi cântare la gât, speculanţii sunt aduşi de Popor în faţa «Scînteii»“.
Dintr-un material mai amplu, despre acţiunile anarhice ale maselor populare în 1947, sub semnul luptei împotriva Sabotorilor Stabilizării, am ales fragmentul care consemnează reportajele „Scînteii“ despre protocolul înhăţării celor suspectaţi de Popor ca speculanţi. Din toată împrejurarea m-a făcut să surâd obiceiul ca Poporul să se oprească în faţa „Scînteia“ (avea în 1947 sediul pe Brezoianu) pentru a arăta redactorilor iviţi la ferestre că transpuneau în practică indicaţiile ziarului.

Inspirate din Istorie, textele mele din „Adevărul“ nu beneficiază de comentarii. Postacii de partid, ademeniţi de numele meu ca  maidanezii,  de mirosul de friptură, mă lasă aici în pace, considerând că nu merită energia de a scuipa un text aflat în afara politicii curente.

Surprinzător, materialul de săptămâna trecută s-a pricopsit cu 16 comentarii. Mă decid să arunc o privire pe ele, nu înainte de a mă pregăti sufleteşte pentru deja obişnuitele înjurături de mamă, pragul de sus al activităţii intelectuale a postacilor de partid.

Pe lângă deja obişnuitele referiri la actualitate, descopăr însă şi comentarii care mărturisesc autori nu doar inteligenţi, dar şi citiţi. Un text semna de Păun Al observă: „Au fost doar momentele iluzorii de început, în care «clasa muncitoare» credea că este la putere. Le-a trecut repede la toţi. Erau şi primele lecţii de manipulare pe care le experimentau. Statul socialist neputând asigura bunurile alimentare. Şi trebuiau găsiţi vinovaţi“.

Un alt comentator, Filon Aurel, îi răspunde: „Şi să nu uităm că era imediat după război, într-o perioadă grea de criză alimentară. Şi încă ceva, şi francezii plimbau femeile care s-au băgat în patul naziştilor pentru o bucată de pâine, uitând că ei înşişi i-au aclamat la intrarea în Paris şi că rezistenţa franceză a fost făcută mai mult de fostele colonii“.

Într-un dialog de idei, rar întâlnit în spaţiul postărilor, Păun Al nu se lasă: „Aurel, criza avea cel puţin trei cauze: războiul, seceta din ’46 şi distrugerea unui sistem de producţie şi relaţii sociale (capitalist) şi înlocuirea cu altul. De asemenea, ca în orice perioadă de criză,  existau şi vor exista speculanţi. Ceea ce mi s-a părut interesant este  soluţia de rezolvare a crizei. Prin propaganda contra producătorilor individuali şi manipulare. De asemenea, răutatea, ura omului de rând neînregimentat politic şi doctrinar în partid (muncitoresc român – atunci). Ura şi invidia faţă de cei ce au (chiar dacă au obţinut prin muncă cinstită) persistă şi-acum“.

Filon Aurel o zbârceşte însă, consemnând imediat: „Domnul Cristoiu vrea să ne inducă altceva cu acest articol! Vezi Doamne, uite ce se întâmplă dacă alegeţi «comuniştii» ăia de la USL, pe când dacă alegeţi băsiştii vor curge lapte şi miere şi în loc de pancarte vor fi purtaţi în ţepe. Întotdeauna se găseau ţapi ispăşitori, vezi ţiganii şi evreii în ţările occidentale, irlandezii în Marea Britanie etc. Nu este şi nu a fost specific unui singur popor, este doar un nou articol defăimător necesar construcţiei de dreapta de origine băsistă. Nu te-ai întrebat de ce ne învaţă numai ăştia de au câştigat doar bani de la stat cum este cu Dreapta Politică?“

Cade în capcană şi Păun Al: „E posibil să vrea să inducă ce spui tu. Nu m-am gândit la asta. Mi-au sărit în ochi mentalitatea şi manipulare care transcend orânduiri sociale, epoci… Atât timp cât majoritatea votanţilor activi este dependentă de stat dreapta nu are prea mari şanse. Populaţia crede în Stânga, promovată de îmbogăţiţi. Dacă te uiţi într-un sondaj pe site, PSD+PUNR ar câştiga separat peste 40% din voturi, iar PNL vreo 20%. Altă Dreaptă?  Ce să mai câştige? Îşi fac de lucru fără şanse“.

Vârându-mă şi eu în dialog, aş posta următoarele: Dragii mei Filon Aurel şi Păun Al:
Par eu atât de imbecil încât să pierd timpul cerut de o investigare de Bibliotecă pentru a mă implica în mărunta politică curentă? Tocmai pentru că m-a bucurat angajarea unui dialog de idei pe margine unui text despre anul 1947, aş vrea să reafirm că scopul materialului e divulgat chiar în finalul eseului:
Cei care se dedau la aceste acte sălbatice (manipulaţi sau nu) erau oamenii simpli din România aflată la doi ani de la încheierea Războiului.

Proiectul de a publica o dată Istoria literaturii proletcultiste m-a împins să citesc şi să recitesc lucrări postdecembriste despre comunismul românesc.

Cu mici excepţii, întreprinderile acestea, unele mărturisind cheltuială de timp în defavoarea mersului la discotecă sau la bodegă, proclamă chiar de la început, cu îndărătnicie  teze precum:

Comunismul n-a fost iubit de Poporul român.

Comunismul a fost instaurat de Armata Roşie împotriva voinţei populare.

N-o fi fost iubit comunismul de tot Poporul român.

Poate.

Sigur e însă că de o parte a Poporului român a fost iubit!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Paun Al
24.03.2013, 20:04:19

D-le Cristoiu , nu pot decat sa fiu onorat ca mi-ati luat in seama postarile . Pentru ca forumul imi da sansa sa fiu sincer , fara nici o opreliste , o sa va raspund sincer. Mi-a placut ideea de a studia comportamentul romanilor in diverse situatii, in regimului comunist. Cum am trait vreun sfert de secol in socialism , il cunosc relativ bine. Si in articolul anterior aveati dreptate. In multe altele nu am fost de acord cu concluzia dv. La noi majoritatea oamenilor de rand nu s-au opus comnismului . Ba mai multi, de la oameni simpli , la intelectuali , "elite"... au plusat in "indeplinirea sarcinilor de partid". Ode ca la noi doar prin Koreea de Nord. In cea ce priveste multe din articolele dv , cred ca santeti maestru in "logica speculativa" , in Gica Contra. Cred ca din considerente de marketing jurnalistic , sau interes ( nu speculez). In general aveti parerea opusa celorlalti , daca nu aveti dreptate , nu se observa. Dar daca aveti dreptate ...toti observa. Am observat si complexul scriitorului ...dar ma opresc aici.

+3 (3 voturi)
Filon Aurel
24.03.2013, 22:05:41

Paun Al in legatura cu odele ,vreau sa te contrazic.Albania detine locul 1 cu Enver Hodja.Nu ca la noi a fost mai frumos.Eu Craciunul mi-l amintesc doar asa:mincam portocale.O data pe an,de Craciun!

+4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.03.2013, 21:23:23

"Comunismul n-a fost iubit de Poporul român. Comunismul a fost instaurat de Armata Roşie împotriva voinţei populare." Da..! Am afirmat toate astea si-mi mentin convingerea. Curios, mai afirmasem ca atunci cand totusi a fost votat, "masele populare" fusesera deja manipulate. intimidate si intoxicate de propaganda sovietica si de colaborationistii romani, dar fara acelasi suces obtinut acum de USL. In sprijinul afirmatiilor mele au stat si urmatoarele."Câştigarea alegerilor de către BPD şi guvernului Groza, s-a obţinut în culise, prin fraudă. Academicianul Constantin Rădulescu –Motru relata despre procesul electoral că autorităţile au împiedicat oamenii să participe la vot, iar buletine cu simbolul BPD, „Soarele”, au fost introduse în urne înaintea deschiderii secţiilor de vot. „Camioane pline cu votanţi ai BPD – ului călătoreau de la o secţie de vot la alta, se spune că de mai multe ori chiar. După vot, formularele albe ale rapoartelor oficiale (care trebuiau completate de observatori) au fost trimise la comisia centrală, fiind completate apoi cu numărul de voturi dorit de guvern”, a mai notat academicianul.Rezultatele comunicate oficial au fost: Blocul Partidelor Democratice, reprezentându-i pe comunişti şi aliaţii lor: 68, 70% şi 347 de mandate; Partidul Naţional Ţărănesc 12, 10% şi 32 de mandate; Uniunea Populară Maghiară 8,20% şi 29 de mandate; Partidul Naţional Liberal 3,7% şi 3 mandate. În realitate, PNŢ care a dus o campanie electorală anticomunistă şi „contra partidelor româneşti care servesc tendinţele comuniste” a polarizat marea masă a alegătorilor obţinând 70% din voturi.În lunile care au urmat alegerilor, comuniştii şi-au concentrat acţiunile pe reducerea la tăcere a opoziţiei şi câştigarea monopolului puterii." de aceea vin si-l intreb pe dl.Cristoiu: era academicianul Constantin Radulescu-Motru un tip care si-ar fi permis sa renunte la discoteci si bodega, doar pentru a va contrazice pe dumneavostra..?

+2 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.03.2013, 21:31:14

Si apropo, d-le Cristoiu...Stiu ca absolut toti autorii de texte isi citesc comentariile de pe pagina lor. Absolut toti..! Iar unii chiar au curajul sa recunoasca atunci cand gresesc..Nu are nicio legatura cu "imbecilitatea" ci doar cu demnitatea de a-ti asuma o eroare.

+5 (7 voturi)
Filon Aurel
24.03.2013, 21:58:36

Ion Cristoiu Am spus ''in absolut toate crizele din lumea asta si in absolut toate tarile atunci cind din cauza unui razboi,seceta etc erau astfel de manifestari populare cauzate sa nu uitam de FOAME.''Ba chiar la articolul ''Demascarea la romani'' am raspuns unui comentariu pertinent al Vanatorul/d.c. .In 1948 cred ca tirajul ''Scanteia'' era undeva la o mie de exemplare,deci nu are nici o relevanta ceea ce spune d-l Cristoiu.Ca sa nu mai spun de cei aflati in capul partidului si mai apoi la conducerea Romaniei(de altfel o parte dintre urmasii lor sunt parte a clasei politce de astazi sau se numesc analisti anti-comunisti).Din fericire a existat acea rezistenta anti-comunista formata in majoritate din tarani si din ofiteri ai Armatei Regale loiali regelui. Felicitari pentru comentariu Vanatorule! Nu sunt postac de partid,nu mai votez din 1996 de la marea dezamagire Emil Constantinescu si cei 15 mii de pitici. Sigur 99 % dintre germani i-au iubit pe nazisti,sigur Petain era iubit in Franta,sigur 100% dintre maghiari erau horthysti. Dar sigur ca o parte dintre romani au luptat impotriva bolsevismului.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările