Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cum i-a urmărit Securitatea comunistă vacanţa lui Constantin Noica

1
4 Dec 2013 08:29:34
Autor: Historia ro
Constantin Noica la Paltinis
Constantin Noica la Paltinis

Vara anului 1971. Corespondenta între prieteni - Sanda si Vlad Stolojan, Nicu Steinhardt, Alexandru Paleologu, Constantin Noica. Familia Stolojan îsi anunta venirea în tara în luna august, pentru a petrece concediul alaturi de cei mai buni prieteni si familie.

România comunista a acelor ani parea sa fie aparent mai deschisa Occidentului, fara a se neglija vreo secunda potentialul pericol  venit din partea "dusmanului de clasa" - în cazul nostru, Constantin Noica, filosoful "idealist", care "se manifesta ostil fata de realitatile noastre sociale", afirmând ca traieste în România "ca într-o cazemata" în care lâncezeste sau ca traieste "ca într-o celula"1, cel care promova rostul de a fi român înfiintând o scoala a mentoratului pentru tineri sau cel care niciodata nu ar fi  sarutat "mâna care l-a lovit"2.De aceea, o astfel de întâlnire speciala între  Constantin Noica si Sanda Stolojan trebuia monitorizata cu prudenta si în permanenta de "cel mai vigilent paznic" al ordinii sociale - Securitatea.

Informatorul "Sandu"

De fapt, isteria a fost declansata de sursa vigilenta "Sandu", un apropiat al familiei Stolojan, care furnizase organelor de Securitate informatii cu privire la intentia Sandei Stolojan de a sta cât mai mult timp în preajma lui Constantin Noica.

Continuarea pe historia.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
4.12.2013, 08:49:00

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările