Istorie

articolul anterior articolul urmator

Cum nu se scrie istoria

22
21 Jun 2017 18:06:33
Radu Preda

Aşa cum se poate înţelege ce este filosofia parcurgând definiţia a ceea ce aceasta nu este, la fel putem aprofunda orizontul istoriografic prin enumerarea greşelilor care se comit voit sau din imprudenţă.

O primă eroare în materie de istorie, mai ales în cazul celei recente, rezidă în împărţirea fără rest, cu titlu definitiv, a actorilor ei în buni şi răi. Este un act de maximă comoditate care ne scuteşte de cunoaşterea propriu zisă a trecutului. De ce să mai cercetăm, dacă tot ştim. De ce să avem ipoteze de lucru, dacă tot suntem convinşi. Ideologia o ia înaintea analizei, dorinţa de obiectivitate, comună oricărui discurs istoric, fiind complet abandonată pe motiv că încurcă. Pur şi simplu.

Apoi, în continuarea nemijlocită a acestui tip de logică a istoriografiei ca armă în dispute paraştiinţifice, o eroare majoră o reprezintă instrumentalizarea făţişă a datelor istoriei. În contextul problematicii trecutului totalitar comunist, nu este deloc în regulă să vedem doar o parte din adevăr şi să o ignorăm cu obstinaţie pe cealaltă. Concret, nu este admisibil să vorbim doar despre fascişti, reali sau catalogaţi ca atare abuziv, ocolind însă biografiile sulfuroase ale unor comunişti cu mâinile murdare de sânge.

Tot în seria derapajelor care fac impracticabil recursul la istorie se înscrie tentativa de a legifera asupra adevărului. Or, nu există ceva mai impropriu, mai abuziv şi mai păgubos pentru conştiinţa istorică şi memoria colectivă decât apelul superficial la textul de lege. În loc de dezbaterea academică, de prezentarea în manuale sau de spaţiile expoziţionale, subiectul este îmbrăcat în cămaşa de forţă a unor titluri, secţiuni, capitole, articole, alineate, puncte, litere şi paragrafe.

În fine, istoria nu se scrie de către cei care, prin parcursul personal, s-au dovedit prieteni nesinceri ai libertăţii. Cum poate cineva care a lăudat Partidul Comunist Român, care a cultivat cultul personalităţii cuplului dictatorial şi care a diseminat, cum se spune astăzi, ideologia de la baza unuia dintre cele mai sângeroase şi longevive regimuri să vină acum cu pretenţia lucidităţii şi a moralităţii? Nu cumva graba de a scrie istoriile altora ascunde intenţia de a o şterge pe a sa proprie? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Iulian Arion
21.06.2017, 18:35:15

Istoricul trebuie sa prezinte faptele si evenimentele in condextul desfasurarii lor in acel moment. Se numeste principiul rationalitatii locale. Din pacate falsii istorici, propagandistii exclud un mileniu din istoria romanilor pe motiv ca nu ne aparytine, ca ne-a fost impusa! Ma refer la epoca regilor goţi, până la invazia avaro-slavă si apoi epoca bulgara. Bulgarii se lauda ca toate localitatile care poarta denumirea de Târg au fost intemeiate de ei, după anul 800, inclusv Brasov si Târgovişte. Au si ei un oraş Târgovişte.

+2 (2 voturi)
Paun Al
21.06.2017, 18:45:25

Cam subtila trimitera .Puteati fi mai direct ...:))) Ca sa analizam faptele , atitudinile oamenilor , cred ca un istoric trebuie sa -i raporteze la sistemul in care au trait , in care acei oameni au decis ,au actionat , ai caror profitori au fost . Cei care au actionat ,au decis si au profitat de un sistem dictatorial , chiar daca nu au ucis , nu au torturat personal , sunt cel putin complici la ceea ce s-a intamplat . Numai ca istoria o scriu invingatorii , cei ce controleaza financiar , economic , politic lumea ...

+3 (5 voturi)
Iulian Arion
21.06.2017, 18:51:19

Sunt eu direct, mai tarziu, ce-i drept!

+2 (4 voturi)
Iulian Arion
21.06.2017, 18:50:03

La Muzeul holocaustului trebuie afişate toate numele celor onoraţi de statul Israel ca fiind drepţi între popoare. Konstantin Karagea, reprezentantul României la Berlin în perioada 1940 -1944 a eliberat peste 50 000 de paşapoarte romeşti evreilor din toată Europa (1). Au ajuns în Isral, în povida torpilării vapoarelor de catre Uniunea Sovietică şi Regatul Unit! De asemenea trebuie sa ruleye non stop înregistrarea în care în 2010 preşedintele Statului Israerl, Simon Peres a mulţumit României pentru ca în perioada nazistă a salvat vieţile a peste 400 000 de israelieni care au fondat statul Israel. Unul dintre acestia a fost expulzat ăn România, deşi era maghiar! Áron Márton (1896-1980), episcop romano-catolic de Alba Iulia. În data de 18 mai 1944 a ţinut o predică în Biserica Sf. Mihail din Cluj în care a luat apărarea evreilor. A fost declarat persona non grata de autorităţile fasciste ungare şi trimis sub escortă până la frontiera cu România On 15 September 2005, Constantin Karadja received from the Yad Vashem institute in Jerusalem posthumously the title “Righteous Among the Nations” during a ceremony in the Israeli embassy in Berlin and in presence of the Romanian ambassador. His diplomatic efforts have been presented in detail on the basis of numerous letters, memos, reports etc. which he sent to his superiors including Mihai Antonescu. These documents can be found in the archive of the Romanian foreign ministry and the Holocaust Museum in Washington, D.C. They are the means by which Karadja saved over 51,000 persons from deportation and extermination—Jews (men, women and children) from parts of Europe dominated by the Nazis, especially from Germany, France and Hungary, 1. Nicio autoritate germană nu avea voie să reţină, vreun cetăţean român. in timpul regimului antonescian. Legitimarea cu paşaport românesc le-a permis astfel să parasească Germania şi să tranziteze Europa fără neplăceri.

+2 (6 voturi)
Octavian Remus Mocanu
21.06.2017, 18:52:14

Popica ar vrea sa-i mai "albim" un pic pe fascisti. Si sa-i mai "innegrim" oleaca pe comunisti. Cumva, in Romania rinoceritzata de azi, asta e cam tot ce mai lipseste. Cand popii ajung sa dea directive despre cum sa fie scrisa istoria, aceasta incepe sa semene binisor cu Biblia: colectie de basme, osanale si ode.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările