Cum suna vocea lui Freud la finalul vieţii, când se lupta cu cancerul maxilarului: „A răsărit psihanaliza. A trebuit să plătesc scump pentru bucăţica asta de noroc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigmund Freud (6 mai 1856- 23 septembrie 1939)
Sigmund Freud (6 mai 1856- 23 septembrie 1939)

Pe 7 decembrie 1938, o echipă BBC mergea în nordul Londrei, la casa lui Sigmund Freud, din Hampstead. Freud tocmai se stabilise în Anglia, evitând astfel anexarea Austriei la Germania nazistă. Avea 82 de ani şi suferea de cancer al maxilarului, astfel că fiecare cuvânt rostit însemna un efort colosal pentru medicul neuropsihiatru. Înregistrarea BBC a rămas, fiind singura cunoscută până astăzi, care ne permite să îl auzim pe Freud.

Freud s-a luptat cu cancerul maxilarului vreme de 16 ani, timp în care a fost supus unui număr de aproximativ 30 de operaţii. Când durerea devenise de nesuportat, acesta i-a cerut doctorului să pună capăt agoniei prin administrarea unei doze letale de morfină.

„Dragul meu Schur, sigur îţi aminteşti prima noastră conversaţie. Mi-ai promis atunci că nu mă abandonezi când îmi vine vremea. Acum nu e nimic decât tortură şi nu mai are sens”, i-ar fi spus Freud medicului, scrie The Atlantic.  

Medicul nota mai târziu, că Freud simţea curând alinare, căzând într-un somn adânc.

„Expresia de durere, de suferinţă a dispărut. Am repetat doza (15-25 mg. de morfină- n.r.) după aproximativ 12 ore. În mod evident, Freud era atât de aproape de sfârşitul resurselor încât a rămas în comă şi nu s-a mai trezit din nou”. 

În înregistrarea BBC, fondatorul psihanalizei vorbeşte despre activitatea sa în domeniu.

„Mi-am început activitatea profesională ca neurolog, încercând să aduc alinare pacienţilor mei nevrotici. Sub influenţa unui prieten mai în vârstă şi prin propriile eforturi, am descoperit câteva fapte importante despre inconştient în viaţa psihică, rolul nevoilor instinctuale şi aşa mai departe. 

Din aceste descoperiri a răsărit o ştiinţă nouă, psihanaliza, o parte a psihologiei, şi o nouă metodă de tratament a nevrozelor. A trebuit să plătesc scump pentru bucăţica asta de noroc. Oamenii nu credeau în datele mele şi îmi considerau teoriile greţoase. Rezistenţa a fost puternică şi severă. În cele din urmă, am reuşit să îmi iau discipoli şi să fondez o asociaţie de psihanaliză internaţională. Dar lupta nu e încă gata”. 

  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite