Istorie

articolul anterior articolul urmator

De ce n-a vrut Ceauşescu să facă metrou  în Drumul Taberei?

14
3 Feb 2014 13:00:33
Autor: Historia ro
Imagine cu Ceausescu la inaugurarea unei statii de metrou
Imagine cu Ceausescu la inaugurarea unei statii de metrou

Metroul este, pentru locuitorii Capitalei, mai mult decât un mijloc de transport în comun. Acesta salvează ziua multor bucureşteni grăbiţi, cărora nu le trece prin minte, ţinându-se de bară, câte mistere ascunde moştenirea ceauşistă.

Cei mai mulţi dintre noi îl văd pe Nicolae Ceuşescu în spatele monumentalei construcţii, care, în zilele noastre, nu s-ar fi finalizat cu forţă de muncă şi resurse 100% româneşti. Ideea metroul în Bucureşti datează de la începutul secolului al XX-lei şi îi aparţine tânărului student de atunci, Dimitrie Leonida. Între 1934 şi 1936 se cristalizează şi opinia realizarii unor linii de transport în comun subteran cu trenuri sau tramvaie electrice.

Cel de-al doilea război mondial zădărniceşte însă planurile măreţe ale inginerilor. Ele sunt reluate, în comunism, de tovarăşul iubit care reuşeşte să mobilizeze oamenii şi să adune toate resursele necesare. În 1975, începe să ne construiască metroul, care, astăzi, nu arată foarte diferit faţă de cum ni l-a lăsat Ceauşescu. Scopul acestul mijloc de transport era să transporte oamenii din cartierele-dormitor la fabrici.

Continuarea pe historia.ro

 


Ceuşescu a fost extrem de fascinat de prima călătorie cu metroul Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Daniel Constantin
3.02.2014, 13:28:38

De ce nu cititi astea lui Ponta,lui Nastase sa stie si ei ca autostrazi stiam si noi sa facem....etc!!!!!!!!!!

0 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
3.02.2014, 21:29:52

Comentariu considerat abuziv.

Alex Cioara
3.02.2014, 23:00:22

Romanii sunt timpitii sa ii ia la goana companiile straine sa vina sa ne faca drumurii si sosele cind noii avem inginerii de renume mondial.dar......comisionele cine sa le ia banditii politicii si-au luat comisione de milioane treziti-va fratilor ne-a indatorat la FMI cu 100 de miliarde de Euro , lui ceausescu nu ia trebuit atitia banii pentruca cine fura din banul public era decret CONDAMNAREA LA MOARTE

+2 (4 voturi)
Drake O'donell
3.02.2014, 23:55:10

Da-l donme dracului de analfabet idiot. A omorat intelectuali cu duiumul pentru ii era frica de ei... nu inlegea nimic. A distrus edificii, opere de arta..etc etc A distrus idea de munca cinstita. Si o pot tine asa pana maine...... Concluzia : Ceausescu era un imbecil.

+2 (8 voturi)
Brain Surgeon
4.02.2014, 03:16:27

A fost un imbecil ca n-a exterminat in divizi ca tine. Dar tu nu esti intelectual,ai scapat usor.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările