Istorie

articolul anterior articolul urmator

De ce nu are Monaco rege deşi e condus de cea mai veche dinastie din Europa

2
20 Jul 2021 08:54:50
Autor: Click! pentru femei
Principatul Monaco FOTO Shutterstock
Principatul Monaco FOTO Shutterstock

Istoria principatului Monaco începe cu Stânca Monaco, un monolit de peste 60 de metri ce „veghează“ Marea Mediterană. În urmă cu peste 700 de ani, Francesco Grimaldi, un genovez care s-a deghizat în călugăr franciscan, a cucerit stânca şi a reuşit să intre în orăşelul de pe coastă. A fost începutul dinastiei Grimaldi, care conduce şi azi principatul Monaco.

Astăzi, stânca se află în cel mai vechi cartier din Monaco, Monaco-Ville. Tot în această zonă este construit şi Palatul Princiar din Monaco, reşedinţa actualului monarh, Albert al II-lea, şi a familiei sle.

În 1297, puternica familie Grimaldi s-a stabilit în regiune, iar în 1419 a intrat oficial în posesia principatului, pe care l-a luat de la Franţa.  Cu excepţia unei scurte perioade în care trupele revoluţionare franceze au ocupat ţara, între 1793 şi 1814, Monaco a fost un stat independent, condus de un monarh.Cu toate acestea, din cauza faptului că e un stat minuscul, practic un stat-oraş, a trebuit să se bazeze pe vecinii săi pentru protecţie militară, mai ales pe Franţa.

Citeşte aici de ce Monaco este doar un principat condus de un prinţ şi nu de un rege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelian Propinatiu
20.07.2021, 13:12:48

Monarhia are avantajul continuării unor politici în Edu-Cultură, indiferent de rotaţia partidelor.

-4 (6 voturi)
Ludwig
20.07.2021, 14:45:57

PAi De gaulle vroia sa anexeze fortat monaco si sa-l faca o republica cu vederi socialiste asa cum e franta de azi...Noroc cu americanii ce s-au opus...

+1 (1 vot)
Modifică Setările