Istorie

articolul anterior articolul urmator

De acum sunt pui de lup

8
19 Nov 2013 20:07:25
Dalia Puşcă

Ce mă bucură este că există nebuni extremişti care urlă chestii neplăcute pentru urechile unora şi nedigerabile pentru burţile stătute ale altora. Chiar şi dacă nebunii sunt câteodată mult prea exageraţi, nu-mi fac griji. Căci cine are minte poate discerne.

Ştiu, sunt rea.

Dar bine ca vin alţii să ne împingă de la spate, căci noi ne limităm liniştiţi existenţa la împerecherea dintre daci - nişte barbari înapoiaţi, netrebnici şi şarlatani - şi romani - cei ce pavează drumurile de aur ale occidentului. Nici măcar 2000 de ani plini. Şi luăm această onorantă "favoare" a istoriei ca şi cum ar fi singura "mândrie" a unui popor ce parcă îşi cere masochist şi încontinuu să fie la marginea lumii şi a civilizaţiilor, din toate punctele de vedere.

M-am săturat să aud că unitatea şi continuitatea limbii române se datorează - în viziunea unora - exclusiv Şcolii ardelene sau apariţiei televiziunii. Este revoltător să susţii aşa ceva pentru o limbă care pe un teritoriu atât de vast nu are nici măcar un dialect, ci doar simple regionalisme, şi acelea inteligibile pentru cei din restul regiunilor. Şi pentru un popor care în plus a fost călcat, locuit, închiriat de nenumărate stăpâniri şi hoarde vorbitoare de diferite alte limbi şi care timp de milenii nu a avut nicio unitate statală...

Nu ştiu cine erau aceia care locuiau în zona Cucuteni acum 5000 de ani sau în zona Turdaş din Hunedoara acum 4200 de ani, nici ce limbă vorbeau sau cum îşi trimiteau cerealele în China.

Ştiu însă că de curând am vizitat satele natale ale bunicilor mei de dincolo de dealurile Pâclelor (aşa cum se mai numesc Vulcanii noroiosi). Mama şi unchiul meu mergeau pe acolo cu vaca la păscut când erau copii "descălţaţi". Am privit în ochii albaştri ai rudelor mele şi am simţit o chemare ciudată a pământului. Ceva ce doar la română comentam ... pe text... E greu de descris sentimentul. Este poate sentimentul statorniciei.

Pentru prima oară în viaţă am simţit nevoia să găsesc pământul familiei. Şi tot pentru prima oară în viaţă am realizat ca nu poţi învăţa un popor întreg o limbă sănătoasă şi unitară în nişte zeci de ani prin metoda "fără profesor -  în doar 10 paşi". Mai ales dacă acel popor mai este şi analfabet. E penibil.

Deci nu ştiu cine erau cei de acum 5000 de ani. Poate erau extratereştri sau erau nişte uriaşi sau străbunicii străbunicilor noştri. Ştiinţa poate va dovedi ce şi cum sau poate se va dovedi în continuare neputincioasă, ori ignorantă.

Istoria, ca de altfel şi realitatea sunt subiective şi scrise de fiecare om în parte într-o versiune ideală care să corespundă nevoilor şi valorilor sale de moment. Chiar şi învinşii îşi scriu istoria lor. Cât despre câştigători, depinde doar de unghiul din care privim...

Iar eu recunosc că, da, m-am săturat de versiunea oficială a Mioriţei. Îmi ajunge atitudinea umilă şi resemnată a "mielului" sacrificat. De acum mai vreau să fiu şi pui de lup.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

GD Toma
19.11.2013, 21:31:23

... nu vă alarmaţi. Sunteţi deja..., chiar aş zice mai mult decât "pui de lup". Că, vedeţi dvs., stimată doamnă Dalia, în speranţa că nu mă veţi împuşca (ferească idolu, că am copii mici, nevastă şi casă cu ţoale şi pisici, de întreţinut...) daţi-mi voie să vă spun o treabă scurtă. Anume: dacă aţi fi fost un om de la nivelul acelora care merg cu vaca la păscut, ar fi fost o chestie. Da', nu! Dvs., iată, consumaţi lactate, dar şi alte produse, cum ar fi: carne de porc, făină de păpuşoi din care faceţi mămăliga mult pe placul dvs. la sarmale stropite cu smântână, acoperite uşor cu o perdeluţă de pătrunjel tocat mărunt, mărunt... În fine, sunt o stivă de lucruri de care beneficiaţi, în timp ce din faptul că existaţi dvs., mare brânză de beneficiu nu are acela care paşte vacile, acela care creşte porci, ţăranul şi acela care munceşte, în general... Poate că acesta este şi motivul pentru care a fiinţat, fiinţează continuitatea amintită de dvs. Lupii, stimată doamnă Dalia, venind şi plecând. Truditorul rămânând mereu acelaşi. Sigur. Sunt cuvinte multe şi frumoase mamă, mamă, numai bune de explicat unuia din popor ca mine, cum că... arta aşa şi aşa; cultura, valoarea - tot aşa, adică: aşa şi aşa... Dar, până la urmă, cuvintele acestea năvală, trec. Şi vin alte timpuri. Alte mode. Alte metehne. Cine stă să le socotească? Ne înştiinţaţi că mai compuneţi şi versuri. Câteodată, bineînţeles. N-ar fi rău să ne emoţionăriţi şi pe noi cu vreo câteva. Că românul e născut poet, nu-i aşa?

+1 (1 vot)
Radu Alexa
20.11.2013, 03:23:55

Exista remedii si doctorii pt toate. Luati pasaportul si duceti-va in Canada pentru 2-3 ani. Apoi reveniti, si continuati sa scrieti. Garantat, articolele dvs. vor fi amuzante, placute, chiar usor ironice dar in nici un caz depresive. Cu respect asta este tara noastra, cu miorita noastra, cu sarmalele noastre si cu toate celelalte traditii pe care le iubim chiar daca nu intotdeauna strabunii nostri au avut ochi albastri, au fost daci sau romani. Cine mai stie...

+1 (1 vot)
aurel aurel
20.11.2013, 09:47:57

radu,in caz ca intradevar esti un radu si nu pista,teoretic pe cel de mai sus...GD toma,il inteleg,el nu poate fi nici pui de lup si cu siguranta in nici un caz pui de dac...cel mult poate fi un pui de mercedes,diamant sau parpanghel,insa tu atribuindu ti o identitate de urmas de dac,te autoincadrezi in cea ce domnisoara numeste atitudine umila de miel.Nu pot afirma ca esti singurul in acest fel,de ,,miei'' e lumea plina,insa ar trebui sa aveti macar ,,curajul'' de a lasa pe altul sa fie lup.

0 (2 voturi)
Radu Alexa
20.11.2013, 11:13:31

aurel, ce incerci sa-mi spui? ca esti pui de lup neplacandu-ti miorita sau mesterul manole? scria pe ciuperca trimisa de decebal lui traian ca dacii aveau ochi albastri? Articolul asta pare mai mult o rabufnire a doamnei Pusca, cauzata de ,,perioada aceea din luna". Traditiile sunt traditii si sunt ale noastre, ale intregii tari. Fa voluntariat si explica poporului ca sacul de var nu e chiar atat de scump si sa lase lenea la o parte, sa-si varuiasca casele si sa-si trimita copiii la scoala. Cand vezi taranul ca fura tevi de irigatii, sau muncitorul ca pune in geanta personala rulmentii din fabrica unde lucreaza, explica-i ca nu-i bine ce face. Atunci esti pui de lup altfel ramai lup domesticit.

-1 (1 vot)
Zack Atila
20.11.2013, 14:56:36

Ma miram de ce Romanii nu se cheama Daci Ci Romani Dar poate fi Tigan? Cum toata lume occidentala (Tiganii Blonzi) vor sa se stir?

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările