Istorie

articolul anterior articolul urmator

Desant memorial

5
27 Jun 2019 17:26:17
Radu Preda

Nu ştiu cum se face, de câţiva ani, că tocmai la final de legislatură, în pragul vacanţei de vară, se iau decizii îndelung amânate până atunci, croite însă prost, la limită, suspecte. Cultura memoriei nu face excepţie.

De pildă, o lege văratecă din 2015, îndelung discutată, dar din păcate nu înainte, ci doar după promulgarea ei, avea să marcheze traumatic corpul social. Pentru că prin acel text legislativ se decreta că dreptul la memorie este limitabil doar la o anumită perioadă, fără a se ţine cont de întregul istoriei noastre recente. Am atras atunci atenţia asupra gravei erori de abordare, dar în zadar. Pe parcurs, s-a văzut că legea este pur şi simplu nu doar injustă, dar şi foarte greu aplicabilă.

Recent, citeam cu stupefacţie că cineva a decis, pe baza unor criterii care îmi scapă, ca viitorul muzeu dedicat prezenţei evreieşti la noi să se construiască într-un spaţiu protejat de lege şi bruscând inadmisibil conducerea unui alt muzeu, deja existent şi foarte bine primit de publicul bucureştean. Impresia de dictat, de impunere fără drept de apărare a voinţei nu poate fi evitată. Iarăşi, pentru a nu ştiu câta oară, tonul strică muzica, alimentând valul cacofonic de reacţii, prejudecăţi şi altele asemenea.

În fine, în „contrapartidă“, aflu tot din presă că parlamentarii au decis înfiinţarea unui Muzeu al Ororilor Comunismului. Pe lângă faptul că implementarea acestuia cade în sarcina IICCMER, nici măcar titulatura instituţiei noastre nu a fost scrisă corect. Ca să nu mai amintesc că ultimii martori ai istoriei totalitare, reuniţi în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), nu au fost consultaţi, cum la dialog nu au fost invitaţi nici ceilalţi actori ai demersului memorial postcomunist.

Dincolo de celelalte detalii, importante, precum locaţia, bugetul sau structura, ceea ce mă surprinde este tentativa de banalizare prin metaforă a crimelor comunismului. Dictatura proletariatului are la activ un număr copleşitor de infracţiuni, penal vorbind, multe încadrabile astfel inclusiv din perspectiva legislaţiei epocii. Aşadar, nu despre orori este vorba aici, ci tocmai despre dimensiunea ilegitimă şi criminală a unui regim pe care tinerele generaţii trebuie să îl cunoască pentru a îşi preţui în profunzime libertatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

antipozi
27.06.2019, 18:04:44

Nu sunt de parere ca e necesar un muzeu al comunismului. In plus ca din intamplare cele doua muzee s-au asociat. Deci cel mai bine e sa fie un singur muzeu Pe care sa scrie intr-o parte: Muzeul evreilor romani. Si in partea cealalta: Muzeul crimelor comuniste

Radu Mircea
27.06.2019, 22:45:58

# Propuneti desteptilor din Parlament sa construiasca Muzeul Prezentei Evreiesti pe hectarul de linga Romexpo atribuit de Ponta pentru cea mai mare moscheie din Europa . Cei trei ani de gratie in care trebuia construita cocoratia au trecut de mult si deci contractul a cazut . Asta daca nu cumva a fost ''' revendicat '''' intre timp de vreun bashtan .

antipozi
28.06.2019, 07:11:13

Sa nu va recunosc ! Pana nu vazui huhurezu

val petru
1.07.2019, 16:18:52

Ar fi, cred, bine ca, inainte de lansarea proiectului unui Muzeu al ororilor comunismului, sa fie facuta o solida fundamentare ideologica si etica/morala. Nu de alta, dar exista o relatie foarte speciala si problematica intre iudaism si comunism, relatie care este blurata si inca "discret" abordata la nivelul istoriei recente din Romania. Sunt prea multe aspecte confuze si sensibile, cu potential de conflict. Deci, atentie!

Cappatrat Casargoz
5.07.2019, 11:43:33

Sa facem muzee :))) Simbolismul betonarii unui parc... Nu stiu cum poate fi caracterizat un astel de gest. Mai ales dupa ce un parc a fost deja betonat si apoi abandonat. Un monument in care s-a lucrat atat de neglijent incat pe lista memorialului s-au strecurat poreclele cu cale calaii numeau vicimele. Un muzeu al ororilor comunismului :) Suna deja comercial. Gen muzeul ororilor britanice: "a gory horror exhibition through dark British history, operating as a free-flow walkthrough attraction, themed to torture and sin" E nevoie de multe muzee. Dar vor fi muzee fara nici un context. Pentru ca Romania nu are un muzeu de istorie nationala. Pentru ca MNIR a refuzat un proiect de 100.000.000 de euro. Muzeul crimelor comunismului : implementarea acestuia cade în sarcina IICCMER Foarte frumos. Toata istoria romaniei se va rezuma la comunism si holocaust. Probabil ca nu avem nevoie de mai mult. Strainii care vor vizita romania vor crede ca atrocitatile au fost facute direct de fascistul Traian. Pentru ca dupa vizitarea muzeului national de istorie care spre fericirea evreilor de pretutindeni dar si a comunistilor din intreaga lume, expune doar cadoul facut de Mussolini Statului Roman. O reparatie istorica ar fi sa redumim Muzeul National de istorie salonul mussolini. Pentru ca in nici un caz nu este muzeu de istorie, si mai ales pentru ca nimeni nu-si imagineaza ca o sala dedicata holocaustului sau ororilor comunismului si-ar putea avea locul in cadrul muzeului de istorie.

Modifică Setările