Istorie

articolul anterior articolul urmator

Descoperire epocală la Severin, ţinută la secret: „Extraordinar, acesta e amfiteatrul de pe Columnă...!“

33
17 Jan 2014 16:26:29
Autor: Historia ro
Columna lui Traian
Columna lui Traian

„Extraordinar, acesta e amfiteatrul de pe Columnă, de lângă castru. Noi am crezut că e în Iugoslavia şi l-am găsit acum aici unde trebuia să fie !“. De atunci nu s-a mai auzit nimic de această descoperire extrem de importantă

Interviu cu Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“.
 
Domnule profesor, cât de veridică este Columna lui Traian? Ce surse de informare au avut artiştii? Au luptat ei alături de Traian? Au mers în Dacia, ca să vadă cum stau lucrurile? Sau avem de-a face, ca în cazul metopelor de la Adamclisi, cu artişti de undeva din sud, care nu au nicio idee şi reprezintă în spatele luptătorilor vegetaţie mediteraneeană?

Avem de-a face cu un mic paradox. Nu cred că autorii sculpturilor au fost aici dar – asta e părerea tatălui meu, Radu Vulpe, care era convins, şi mi se pare o idee plauzibilă – cred că întregul desen al Columnei reprezintă, în mod figurativ,exact textul operei pierdute a lui Traian. Era normal să fie aşa, pentru că împăratul reprezenta autoritatea supremă. Indiferent de stilul urât în care era scrisă opera lui, era a împăratului şi nimeni nu-şi putea permite să scrie altceva decât scrisese el acolo. Traian a fost văzut de toţi istoricii ca fiind unul dintre cei mai buni împăraţi, deci autoritatea în vremea lui nu putea să fie în discuţie. Fără îndoială, cei care au realizat Columna la Roma nu fuseseră în Dacia, dar au stat de vorbă cu oameni care au luptat în război.

 
Anul trecut am avut o mare surpriză, când am mers la Severin, la un colocviu. Tocmai descoperiseră nişte ziduri circulare şi voiau să extindă săpăturile. Nu ştiau bine ce au găsit şi m-au rugat să mă uit. „Nu mă ocup de arheologie romană, nu e specialitatea mea, dar mă gândesc că poate ar fi un amfiteatru“, am zis. Peste o jumătate de oră ajunge şi Doina Benea de la Timişoara, care e specialistă în acest domeniu, şi confirmă: „Amfiteatru“. Apoi ea a continuat: „Extraordinar, acesta e amfiteatrul de pe Columnă, de lângă castru. Noi am crezut că e în Iugoslavia şi l-am găsit acum aici unde trebuia să fie !“. 
 
Citeşte continuarea articolului pe site-ul historia.ro!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Nelu Ilisie Ioan
17.01.2014, 21:46:28

L-o fi vîndut escrocii, la străini.

+3 (9 voturi)
Cais Valentin
17.01.2014, 22:10:49

Acesta este un argument pentru cei care sustin ca nu exista continuitate daco roman....pentru ca vezi doamne nu sunt suficiente dovezi arheologice, desi s-a cautat suficient. Ei bine, sapaturile serioase abia incep...sa dea Domnul sa tina,,, si pe urma om vedea cine a avut dreptate

+15 (17 voturi)
Traian Lalescu
17.01.2014, 23:32:11

Nu stiu, dar tare mi se pare ca cineva se joaca in mod criminal cu Istoria noastra; si oficialitatile par a fi in cardasie cu acele forte mai mult sau mai putin obscure , care ne opresc sa accesam la adevarul istoric. Societatea civila, Profesori universitari independnti ar trbui sa solicite Rusiei o copie a scanarii de pe statia MIR a zonei Sarmisegetusa Regia.

+11 (15 voturi)
Ghita Ion
18.01.2014, 00:53:34

Daca nu ma inseala memoria doar jumatate din Ro a fost ocupata de romani . Alte tari au fost ocupate in intregime sute de ani si nu vorbesc o limba latina. Am ceva indoieli ca poporul nostru ar fi si roman , nu numai dac. Totusi nu sunt un istoric ,istoricii Romaniei dorm pe undeva iar noi nu stim destule despre inaintasii nostri , ceva clar bineinteles.

+7 (11 voturi)
Podar
18.01.2014, 01:58:11

@Ghita..istoricii nostri ,ca Boia,Cioroianu,si altii cred ca,sterg de praf , mobilele fostului rege mihai ,gudurandu-se ,pe langa .."suita"sa..in asteptarea..Posteritatii.

+2 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările