Istorie

articolul anterior articolul urmator

Descoperire excepţională a unui fastuos car ceremonial roman la Pompei FOTO

1
27 Feb 2021 21:55:58
Autor: News.ro

Parcul arheologic al oraşului antic Pompei, cel mai vizitat din lume, a anunţat într-un comunicat că a descoperit vestigiile excepţionale ale unui vechi car de ceremonie din epoca romană, scrie Le Figaro.

Păstrat excepţional de proprietăţile tufului vulcanic, obiectul a fost îngropat în secolul I după Hristos, în timpul erupţiei Vezuviului. 

Dezgropat din ianuarie cu precauţie, vehiculul a fost găsit pe locul vilei Civita Giuliana, la 700 de metri nord-vest de vechiul oraş Pompei. 

Carul, cu patru roţi, este prevăzut cu un decor bogat în bronz şi cositor compus dintr-o friză, precum şi din medalioane.

Conservat minunat, acest ornament de pe spatele vehiculului este încărcat cu scene erotice populate de nimfe şi satiri.

În camera vilei în care a fost descoperit carul au fost găsiţi trei cai în 2018, inclusiv unul încă înhămat. Camera în care se afla carul este un portic din lemn pe două niveluri care dă într-o curte a vilei. 

Extrem de fragil, carul a fost transmis în laboratorul parcului arheologic din Pompei unde urmează să fie restaurat în următoarele luni. 

Această descoperire vine într-un moment în care este intensificată lupta împotriva jafurilor din apropierea siturilor istorice italiene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
28.02.2021, 20:22:05

Arheologia este o meserie minunata daca e practicata de oameni instruiti si cinstiti, carora le pasa de istoria patriei lor. In Romania meseria asta e practicata de interlopi cu detectoare, finantati de politicienii corupti de la Bucuresti care colectioneaza si le cumpara marfa furata din pamanturile noastre.

+1 (1 vot)
Modifică Setările