Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 10.00: Istoria fascinantă a exploatării petrolului în România

0
18 May 2020 06:59:49
Autor: Historia ro
Sonde pe  Valea Prahovei la începutul secolului al XX-lea
Sonde pe  Valea Prahovei la începutul secolului al XX-lea

Cu puţin timp înainte de Unirea din 1859, fraţii Mehedinţeanu construiau la Ploieşti o instalaţie de rafinare/distilare a petrolului pentru a obţine petrol lampant. Încercau astfel să obţină combustibilul necesar iluminării Bucureştiului, contract pe care îl câştigaseră.

Este România prima ţară din lume care a construit o rafinărie? Este de dezbătut. Dar, în mod cert, România este prima ţară care a raportat şi a înregistrat, în mod oficial, producţie de petrol: 275 de tone, în 1857. În mod clar, de peste 150 de ani, petrolul a constituit resursa care a modernizat economia României. 

Importanţa strategică a petrolului în era industrială a jucat un rol major şi în istoria României. Instalaţiile petroliere şi sondele de producţie au fost distruse în 1916 pentru a nu cădea în mâna germanilor intacte, în momen-tul în care armata şi administraţia au fost nevoite să se retragă în Moldova.

Este România prima ţară din lume care a construit o rafinărie? Ce rol a deţinut exploatarea petrolului în modernizarea României? Discutăm despre toate acestea la „Dezbaterile Historia”, la „Adevărul Live”, cu  istoricii Dorin Stănescu şi Florin Cristescu, într-o emisiune moderată de Ciprian Stoleru, redactor „Historia”. Emisiunea va fi transmisă live, începând cu ora 10.00, pe adevarul.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii