Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12.00. Dictatura de după dictatură: Cum a ajuns Ion Antonescu la putere

6
11 Sep 2020 09:47:51
Autor: Historia ro
Generalul Ion Antonescu
Generalul Ion Antonescu

Când l-a chemat pe Ion Antonescu pentru a forma un nou guvern, Carol al II-lea se gândea că generalul îi va salva şi tronul.

Poţi urmări şi comenta emisiunea AICI.
 
Regele se afla într-o situaţie disperată, dar nu avea în vedere să renunţe la putere. În vara lui 1940, România pierduse Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţei, Ardealul de Nord şi se pregătea să cedeze şi Cadrilaterul. Pentru Carol al II-lea nu erau motive suficiente pentru a renunţa la domnie. Ion Antonescu nu avea de gând ca, odată chemat la conducere, să-şi joace rolul pentru ca mai târziu să fie înlăturat.
 
Generalul îşi dorea puterea pentru el, şi nu pentru altcineva. Aşa că, între 4 şi 6 septembrie 1940, se derulează la Palatul Regal drama sau melodrama, ţinând cont de episoadele de plâns patetic ale suveranului, debarcării lui Carol al II-lea. Dictatura regală a lui Carol este înlocuită de dictatura militară a lui Antonescu.
 
Discutăm despre evenimentele din septembrie 1940 şi consecinţele lor, la „Dezbaterile Historia”, live pe Facebook „Historia” şi „Adevărul”, începând cu ora 12.00, cu istoricii Manuel Stănescu şi Dorin Stănescu. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihalache Aaron
11.09.2020, 11:22:10

iar scotociti prin lada de gunoi a istoriei? stiti de ce? pentru ca nu intelegeti prezentul, nu intelegeti lumea si atunci, normal, cauti potcoave de cai morti. Carol al 2-a. Un monument faraonic de mi-se-rupism. Pe ala chiar il durea fix in pix de Romania....dar si acolo nu-l durea...ii se rupea in 14 de ce fac prostii de romani. la un moment dat vroia sa renunte la tron ca sa stabileasca cu concubina in strainatate. semn mai clar decit atit, nu stiu ce cautati. nu stiu daca ati mai auzit pe glob si in orice alt timp pe unul care sa renunte de bunavoie la tren ca sa traiasca cu iubita in alta tara. unic romania? a piece of shit

+1 (1 vot)
IMGB
15.09.2020, 05:33:20

Miha...lake.... A mai fost si englezu'.... cu amerecana lui....dar ala e renuntat la tron .... nu la tren.... )))))

Mihalache Aaron
11.09.2020, 11:26:03

dictatura? de ce? pai cu cine sa faci democratie? cu unii care nu stiau literele alfabetului? ma...ce era ro pe atunci era jjjaaallleee. macar analfabetii de azi mai vad niste stiri pe net, mai mimeaza civilizatia....nu asa stateau lucrurile si pe vremea aia.

0 (2 voturi)
IMGB
15.09.2020, 05:39:33

Miha...lake.... Pe vremea aia oamenii dormeau cu usa deschisa ....azi va puneti tha brele la usa de frica ''pianistilor'' barbugii !

Camelian Propinatiu
12.09.2020, 14:22:49

Interesant că Antonescu a acceptat cedarea Cadrilaterului cu schimb de populaţii.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)