Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere Historia la Adevărul LIVE, ora 12:00. România în războiul balcanic, o victorie nefastă

1
1 Jul 2022 12:06:18
Autor: Historia ro

Conflictele politice din Balcani, dorinţa unor state din regiune de a se consolida pe seama Imperiului Otoman aflat în declin şi amestecul Marilor Puteri, Imperiile Austro-Ungar şi Rusia, au dus la izbucnirea unui război, în 1912, în care Serbia, Muntenegru, Bulgaria şi Grecia s-au aliat împotriva turcilor.

Imperiul Otoman a suferit o înfrângere dezastruoasă, dar statele victorioase nu s-au înţeles în privinţa teritoriilor şi un nou război a izbucnit între ele în anul următor. România a intrat în Al Doilea Război Balcanic şi a impus reglementarea conflictului prin Pacea de la Bucureşti.

Dar consecinţele au fost nefaste. Războaiele balcanice au prefigurat ceea ce avea să se întâmple peste foarte puţin timp, angrenarea lumii în Primul Război Mondial. Războaiele mici, regionale s-au transformat într-un conflict global devastator. De ce a intrat România în conflictele dintre ţările balcanice şi ce a urmat în urma unei victorii fulgerătoare a armatei române într-o campanie la sud de Dunăre în care nu a tras un foc de armă? Ce consecinţe geopolitice majore au avut aceste evenimente?

Discutăm pe această temă la Dezbaterile Historia împreună cu istoricii Alexandru Armă şi Andrei Pogăciaş, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stefan din Nord
1.07.2022, 12:16:36

Am invatat la istoria comunista ca noi ,in decursul istoriei doar ne-am aparat glia ,raul ramul si NICIODATA n-am dus razboaie de cucerire a teritoriilor din vecini .

-1 (1 vot)
Modifică Setările