Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live. Tratatul de la Trianon: România şi Ungaria în bătălia pentru  Transilvania

4
3 Jul 2020 08:00:02
Autor: Historia ro
Harta etnică a României, realizată de Emmanuel de Martonne, a stat la baza stabilirii noilor frontiere ale României la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919
Harta etnică a României, realizată de Emmanuel de Martonne, a stat la baza stabilirii noilor frontiere ale României la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919

Pentru Bătrânul Continent, într-un context geopolitic complicat, dublat de o criză sanitară fără precedent în ultimul veac, identificarea căilor şi metodelor de comunicare şi conlucrare e o necesitate legată de chiar existenţa proiectului european. Într-un asemenea context, apelul insistent la istorie, îndeosebi la „nedreptăţile” ei, are doar dezavantaje.

Fantomele nostalgiilor par să bântuie Europa de Est, în timp ce folosirea trecutului ca pe o armă rămâne o metodă de acţiune politică peste tot în Europa. Tratatul de la Trianon a fost şi va rămâne un moment esenţial în evoluţia statului şi naţiunii române. 
 
Cum s-a ajuns la semnarea Tratatului de la Trianon? Care au fost reacţiile şi contrareacţiile elitelor politice de la Budapesta şi Bucureşti? Ce implicaţii geopolitice a avut Tratatul? Discutăm despre toate acestea la „Dezbaterile Historia”, la „Adevărul Live”, cu  istoricii Dorin Stănescu şi Florin Cristescu, într-o emisiune moderată de Ciprian Stoleru, redactor „Historia”. Emisiunea va fi transmisă, începând cu ora 12.00, pe adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a revistei „Historia”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

eu doar constat
3.07.2020, 10:09:06

Recomand sa cititi articolul "Der Schmerz der Ungarn " al lui Georg Paul Hefty, aparut pe 02.06.2020 in Frankfurter Allgemeinen Zeitung .

-1 (1 vot)
GicaContra
3.07.2020, 11:28:21

batalii batalii batalii cand oare se vor termina??? oamenii simpli (romani, maghiari, catolici, ortodocsi) sunt satui de batalii si vor doar sa fie lasati in pace si sa traiasca linistiti. Nu sunt bataliile noastre.

+3 (3 voturi)
Vasile Naftuli
3.07.2020, 11:31:05

Cine doreste sa tina in actualitate acest diferend? nu avem lucruri mai bune de facut?

+2 (2 voturi)
Lucifer
3.07.2020, 11:47:35

Nu-mi place harta aia. Românii fuseseră eliminaţi până la Tisa? Apoi, tot Banatul trebuia să fie al României. Despre Maramureş, Transnistria, nimic?

-3 (3 voturi)
Modifică Setările