Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere „Historia LIVE“: Ştefan cel Mare, bătălia de la Vaslui şi Europa

8
15 Jan 2021 11:08:40
Autor: Historia ro

În ianuarie 1475, Ştefan cel Mare reuşea să învingă în mlaştinile de la Podul Înalt, lângă Vaslui, oastea otomană trimisă împotriva sa de sultanul Mahomed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului. Victoria lui Ştefan dă speranţe creştinătăţii că va putea întoarce sorţii în confruntarea cu Imperiul Otoman şi domnitorul moldovean este recunoscut ca un conducător capabil să transforme aceste speranţe în realitate.

Lucrurile nu vor evolua conform aşteptărilor din tabăra creştină, dar victoria lui Ştefan rămâne una dintre cele mai strălucitoare împotriva otomanilor. Pe ce s-a bazat Ştefan când a pornit conflictul cu puternicul Sultan? Care au fost consecinţele victoriei în plan european şi de ce nu au reuşit europenii să consolideze ce s-a obţinut la Vaslui?Cum a reuşit Ştefan să rămână pe tron după înfrângerea din anul următor?
 
Discutăm despre toate acestea, la Dezbaterile Historia, cu Marius Diaconescu, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti şi cu Andrei Pogăciaş, istoric, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-şef Historia.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Williams Loretta
15.01.2021, 12:57:39

www︎.︎Kaamy︆.︆net - sitе minunat de întâlniri pеntru аdulții саrе dоresс să găsеască un partеner cаre să fаcă sеx

Hakuna Matata
15.01.2021, 13:57:37

Ceva mai nou si relevant aveti, de la sfarsitul evului mediu incoace, sa zicem?

Stefan din Nord
15.01.2021, 14:47:30

Am fost si noi moldovenii mari odata starnind admiratia tarilor crestine europene Pacat ca n-am fost ajutati Ne-au umplut camara de laude si multumiri si cam atat .

-2 (2 voturi)
Omul UnOm
15.01.2021, 15:02:00

Stefan reusea sa ii invinga pe turci linga Vaslui insa din pacate era doar o victorie "de etapa". Numai un an mai tarziu, in 1476, turcii ne-au batut la Valea Alba. Acelasi lucru se poate spune si despre batalia de la Calugareni, cu o suta si ceva de ani mai tarziu. Dupa ce i-am "batut" pe turci in prima faza a trebuit sa fugim repede apoi.Cam asa au fost mai toate luptele noastre cu turcii. Dupa ce castigam cateva batalii pierdeam razboiul la scurt timp si ajungeam iar sub turci chiar mai rau decat fusesem inainte.

-2 (4 voturi)
Sandu Blegia Tabacaru
15.01.2021, 15:20:58

Stefan Cel Moale - o persoana fara importanta, fara nimic. Nu se uita nimeni la el. Un moldovean.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările