Istorie

articolul anterior articolul urmator

Dezbatere Historia LIVE. Prăbuşirea României Mari. De ce am cedat Basarabia

1
26 Jun 2020 10:38:15
Autor: Historia ro

Acum 80 de ani, Bucureştiul primea o telegramă de la Moscova prin care URSS solicita guvernului României cedarea Basarabiei şi a părţii de nord a Bucovinei. În lipsa unui răspuns satisfăcător, primit în 24 de ore, URSS urma să declanşeze ofensiva militară împotriva României, se preciza în textul ultimatumului.

Puteţi urmări şi comenta emisiunea AICI

Pe 27 iunie, 1940, Regele Carol al II-lea a convocat Consiliul de Coroană, un organism consultativ, şi după două şedinţe, a decis să accepte cererile lui Stalin. De ce am cedat aşa de uşor? De ce nu am fost capabili să ne apărăm? Putea România şă ia altă decizie, în condiţiile în care Hitler şi Stalin îşi împărţiseră sferele de influenţă în Europa prin Pactul Ribbentrop-Molotov?

Discutăm despre momentul cedării Basarabiei şi consecinţele acestui act, la Dezbaterile Historia, live pe Facebook Historia şi Adevărul, începând cu ora 12.00, cu profesorul Iulian Fota, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi cu istoricul Manuel Stănescu. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

un motan intransigent
26.06.2020, 13:00:12

O mie de vorbe nu fac nici doi bani. Dupa stingerea marilor voievozi de talia lui Stefan cel Mare, Mihai Viteazu si alti cativa, putini la numar, neamul romanesc a intrat intr-o perioada nefasta, perioada prelungita uimitor si neverosimil de mult. Deh, istoria! Pe scurt, un stat mic nu are rezistenta la stres decat daca e foarte bine inarmat si industria, finantele, in general economia pot suporta efortul necesar autoapararii. Aliantele au rost, dar cine se bizuie prea mult pe aliante pierde. Romania timpurilor, hai sa zicem moderne, nu a fost mai deloc in stare sa aiba o politica economica coeziva, bine orientata strategic. Regimul comunist a incercat sa actioneze strategic, dar n-a reusit sa fie convingator. De aia a si fost usor de daramat si, fireste, amatorii de distrugere au putut actiona uimitor de eficient. Istoria a fost cum a fost, dar nu cred c-a lasat invataminte actualilor. Asta se vede. Neam mai voit degringolat decat al nostru nu cred ca mai e vreunul. Vom pieri cu nepasare.

+1 (1 vot)