Faida di San Luca sau 16 ani de omoruri reciproce

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numărul pe februarie al revistei Historia public amplul eseu-reportaj „Am fost la San Luca, sângeroasa capitală a Mafiei calabreze, 'Ndrangheta“.

Aşa cum scriu în acest material, profitând de o călătorie în Calabria, în Sudul Italiei, m-am dat peste cap pentru a ajunge la San Luca, un sătuc din Aspromonte, declarat de toate enciclopediile şi cărţile despre Mafia italiană drept Capitala 'Ndrangheta, cea mai puternică şi mai periculoasă Organizaţie criminală italiană.

Despre aventurile mele într-o localitate pentru care orice străin e subiect de monitorizare discretă, am scris în reportaj, cum am scris şi despre infiltrarea 'Ndrangheta în administraţiile locale după principiul: lor voturile, nouă şantierele.

N-am scris însă despre cum San Luca a devenit celebră în Europa şi în lume, după ce, urmare a Masacrului de la Duisburg, în Germania (şase  italieni împuşcaţi în cap cât ai clipi), s-a aflat despre ceea ce presa avea să numească Faida di San Luca!

Un război sângeros între două familii, desfăşurat pe întinderea a 16 ani, din 1991 până în 2007. Duisburg (Germania), 15 august 2007, ora 2,30. O tânără sună sună la Poliţie pentru a anunţa că-n zona gării a auzit focuri de armă. Un echipaj se deplasează în zonă. În parcarea pizzeriei Da Bruno sunt descoperite, în două maşini, cadavrele a şase persoane,  între 16 şi 39 de ani. Fiecare fusese împuşcat în cap cu precizie. Alături sunt găsite 71 de cartuşe goale, trase cu două pistoale de tip Uzi. Se constituie o Comisie de anchetă specială. Din Italia o echipă de experţi soseşte la Duisburg. În scurt timp, se optează pentru Pista Calabreză. Masacrul a făcut parte din ceea ce italienii numesc Faida di San Luca.

Pe 1 septembrie site-ul cf2r.org, aparţinând Think Tank-ului Centre Francais de Recherche sur le Renseignement (Centrul Francez de Cercetări în Domeniul Informaţiilor), specializat în studiul informaţiilor şi al securităţii internaţionale, consacră un spaţiu larg analizei De la San Luca la Duisburg, la Faida et la 'Ndrangheta.

Sintetizând informaţii publicate deja, articolul debutează prin lămurirea înţelesului de la Faida.

„O Faida e o succesiune de crime bazate pe răzbunare (La Vendetta) cărora li se dedau, pe lung termen, două familii rivale.

O Faida debutează cu un afront (uno sgarro) făcut unei familii. Familia acestuia se simte atunci constrânsă să spele ofensa prin sângele vărsat. Imediat morţilese înlănţuiesc.”  

Faida di San Luca a fost un război sângeros între cele două clanuri puternice din San Luca - Clanul Strangio-Nirta şi Clanul Pelle-Vottari – izbucnit de la un afront.

Pe 10 februarie 1991, în timpul Carnavalului, câţiva copii din clanul Nirta au mânjit cu spumă de ouă maşina – un Golf – lui Antonio Vottari din clanul adversar Pelle-Vottari. Antonio îl bate pe unul dintre copii.

Seara, întorşi de la cinema, de la Roccella, fraţii copilului, văzându-l tumefiat, s-au interesat ce s-a petrecut. Furioşi, fraţii merg la clubul deţinut de clanul Vottari, pentru a-i cere socoteală lui Antonio.

Are loc o confruntare în urma căreia doi membri ai clanului Nirta sunt ucişi, iar alţi doi, răniţi. A fost până la urmă un accident.

După o încăierare în stradă, fraţii Nirta s-au îndreptat spre maşină, ca să plece. Antonio Vottari a crezut că vor să-şi ia armele, să-l împuşte şi atunci i-a împuşcat el, pe la spate. Dând curs tradiţiei, Antonio Vottari fuge din San Luca. E ucis însă peste un an de Clanul Nirta. Fiecare membru al clanului îi trage un glonţ în cap.

Pe 1 mai 1993 doi membri ai Clanului Pelle- Vottari sunt ucişi în munţi. După nici 40 de minute, în replică, sunt ucişi doi membri ai Clanului Nirta-Strangio.

În 2000 se schiţează un soi de acord de încetarea a focului, ca urmare a intervenţiei Criminei, îngrijorată de războiul fratricid din 'Ndrangheta.

Pe 31 iulie 2006, seara, la 23,30, Francesco Pelle din Clanul Pelle-Vottari, zis şi Ciccio Pakistan, şedea în balconul casei sale din San Luca, alături de soţie, cu copilul abia ieşit din spital în braţe. Copilul n-avea astâmpăr. Bărbatul întinde braţele pentru a i-l da soţiei. În acel moment răsună o împuşcătură. Rănit grav, va rămâîne toată viaţa în cărucior pe rotile. Ciccio Pakistan iese din spital pe 13 decembrie 2006.

Pe 25 decembrie 2006, de Crăciun, Maria Strangio, de 33 de ani, nevasta lui Giovanni Nirta, unul dintre capii Clanului Nirta. Din greşeală, deoarece ţintit era soţul. Alte trei persoane sunt rănite, printre care fiul Mariei, de 5 ani, ţinut în braţe de Maria.

Până la măcelul din Germania mai cad răpuse de o parte şi de alta încă trei persoane. Cei ucişi la Duisburg erau din Clanul Pelle-Vottari.

Masacrul a avut un caracter simbolic. A fost de Înălţarea Maicii Domnului, în replică la asasinatul de Crăciun. A vrut să arate că răzbunarea nu cunoaşte graniţe. Ndrangheta e puternică tocmai prin efortul de a rămâne în umbră. Deoarece masacrul a propulsat Ndrangheta în prim planul atenţiei europene, la intervenţia Criminei între cele două clanuri din San Luca a intervenit o împăcare, pecetluită de o nuntă.

De atunci, n-au mai avut loc asasinate în cadrul Faidei din San Luca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite