Istorie

articolul anterior articolul urmator

Falsul patriotism

18
11 Jan 2018 11:16:20
Radu Preda

Intraţi deja în anul centenar, o constatare: majoritatea covârşitoare a corifeilor unirii au sfârşit în temniţele regimului totalitar. Ce dovadă mai clară despre caracterul antinaţional al comunismului?

Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Aurel Vlad, Silviu Dragomir, cardinalul Iuliu Hossu, pentru a nu aminti decât o mică parte dintre ei, au fost aruncaţi în închisorile unei puteri ilegitime şi criminale, permanent şi vizibil deranjată de faptul că România avea deja o istorie glorioasă, că nu putea fi declarată comunistă peste noapte, ca şi cum ar fi deschis ochii conştiinţei de sine abia în 1945. România monarhiei şi a modernizării naţionale rezista tăcut la agresiunea unui internaţionalism violent, complexat.

Confruntaţi cu această situaţie, comuniştii primei generaţii la putere vor instrumentaliza la maxim chestiunea unităţii şi vor juca ostentativ cartea reîntregirii Transilvaniei sfâşiate de dictatul de la Viena din 1940. Vor acredita ideea că fără adoptarea comunismului, România de după război nu ar fi recuperat Ardealul de nord, ignorând să explice convingător de ce, totuşi, am pierdut Basarabia şi partea nordică a Bucovinei. Aşadar, pe de o parte patriotism lozincard, pe de alta eliminarea patrioţilor reali.

Brutalitatea cu care dictatura proletariatului a intrat în istoria noastră recentă se va exprima consecvent în rescrierea masivă a întregii istorii sub îndrumarea lui Mihail Roller. Manualul de istorie coordonat de acesta a fost considerat de Raportul final al comisiei Tismăneanu „profund antipatriotic“. Ruperea de stalinism şi adoptarea unei oarecare forme de independenţă faţă de Moscova se va traduce în timpul lui Ceauşescu în altă manieră istoriografică, însă nu mai puţin toxică prin dirijismul ei ideologic.

Naţional-comunismul ceauşist nu a rescris istoria decât pentru a demonstra, pe linia socialismului „ştiinţific“, că instaurarea comunismului corespunde unei legităţi, că este împlinirea destinului nostru colectiv, fără alternative. De la Decebal şi Traian la PCR şi Ceauşescu este o linie ascendentă pe care doar trebuie să o recunoşti. În aceste condiţii, orice critică la adresa regimului totalitar era – cum altminteri?! – o dovadă a lipsei de patriotism, fapt pe care unii îl mai cred până în ziua de azi, la un secol de la unire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

g duscanu
11.01.2018, 18:34:58

Falsul patriotism este demonstrat in primul rand de Biserica Ortodoxa Romana care vrea sa deturneze si sa-si asume istoria romanilor, identitatea lor, si formele moderne de organizare la nivel social si politic. Falsul patriotism este demonstrat de cei Inscrisi intr-o cruciada impotriva libertatii de exprimare, cei care folosesc propaganda si indoctrinarea. Falsul patriotism este demonstrat de efortul continuu al bisericii ortodoxe de a-si evada responsabilitatile, de a evada justitia si de a infiltra politicul. Falsul patriotism este demonstrat in toate directiile de aceasta institutie care vrea sa transforme romania intr-o teocratie. Mult noroc traind o viata intr-un afganistan european pentru ca coruptia acestei instututii predatoare care se foloseste de nivelul scazut de educatie si disperarea oamenilor pentru a se impune ca puterea centrala de fapt.

+6 (6 voturi)
stocetirnatati
11.01.2018, 20:41:52

g duscanu "Mult noroc traind o viata intr-un afganistan european pentru ca coruptia acestei instututii predatoare care se foloseste de nivelul scazut de educatie" Am vazut un film care se numeste Procesul Maimutelor, sau Procesul Secolului. Si ce se poate observa indubitabil de fiecare data, ca ateii se prezinta permanent ca inteligenti si credinciosii sunt numiti lipsiti de stiinta. Oare pe ce s-or baza ateii cand se cred destepti?!

-3 (3 voturi)
g duscanu
11.01.2018, 21:44:20

Nu toti ateii sunt destepti, nu toti crestinii sunt prosti. Nu toti cei inteligenti sunt buni si nu toti cei prosti sunt rai. Etc. Apartenta la o categorie nu te face neaparat mai inteligent, sau mai bun sau mai rau desi unele au tendinte mai pozitive decat altele. Exista insa tipare intre gradul de religiozitate, educatie si intelect. Pe baza asta s-a scris si s-au facut studii pe care poti si tu sa le gasesti si sa le citesti daca te intereseaza cu adevarat topicul. Subiectul de fata nu este legat de validitatea spiritualitatii in viata umana ci este legat de doua lucruri foarte pragmatice, vizibile si masurabile: 1. coruptia, indoctrinarea si demagogia din sanul unei institutii care ar trebuie sa proiecteze incredere si sa fie un exemplu de integritate, echilibru si educatie 2. nivelul de educatie din romania este incredibil de slab. asta se manifesta pe toate planurile vietii. Daca in ciuda rapoartelor publicate in ultimii ani de uniunea europeana, ministerul invatamantului din romania, si articolelor pe tema asta din presa romana nu ai auzit de aceste lucruri din nou exista foarte multa informatie pe care tu poti sa o citesti.

+3 (3 voturi)
Papa Raţă
11.01.2018, 18:39:19

Iar o ,,rută'' a CENTENARULUI UNIRII ar trebui pentru fiecare din noi să treacă anume prin acele temniţe ale infernului crimunal comunist , prin care s-au jertfit marii patrioţi ai neamului, pentru a comemora cu sufletul şi simţi traiectoria devenirii noastre ca neam şi ţară.

0 (2 voturi)
stocetirnatati
11.01.2018, 20:43:15

Da detinutii care au fost transbordati prin romania spre Guantanamo ?

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările