Istorie

articolul anterior articolul urmator

Familia Regală marchează împlinirea a 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta

5
17 May 2021 11:12:06
Autor: Lorena Mihăilă
Se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeat a familiei regale.
Se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeat a familiei regale.

Casa regală marchează împlinirea a 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta printr-un documentar, postat luni, pe pagina de Facebook. Pe 18 mai 2001, Regele Mihai şi Regina Ana s-au întors acasă, la palat, care a devenit între timp, prin votul Parlamentului, reşedinţa regelui pe durata vieţii.

„Regele s-a întors la Palatul Elisabeta pentru a clădi fundaţia irevocabil europeană a României de mâine. Venirea Regelui Mihai la palatul tinereţii lui nu a fost o târzie revanşă a unui om care a avut ca destin Aşteptarea. Prin întoarcerea regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalităţii de pe harta României de astăzi. Din incinta lui, Familia Regală a început un efort constant, gândit, ca şi viitorul României, pentru douăzeci-treizeci de ani înainte", se explică în documentar.

Palatul a devenit din anul 2001 „un centru activ al reprezentării intereselor fundamentale ale ţării”. În 2020, Palatul Elisabeta a fost numit sediul Asociaţiei Casa Majestăţii Sale, organizaţie recunoscută de guvern ca având utilitate publică.

„În ultimele două decenii, la Palatul Elisabeta, au avut loc în fiecare an sute de evenimente oficiale sau publice, reunind mii de oameni, români şi străini, în vederea consolidării ţării şi a renumelui ei. Aici şi-au găsit loc toate generaţiile de români, de la copii de şcoală primară până la veteranii de război. Aici au venit români din oraşele şi comunele ţării, din Basarabia, din ţările învecinate şi din cele îndepărtate. În afară de câteva camere cu destinaţie strict personală, cea mai mare parte a palatului a fost şi este folosită pentru evenimente publice, la fel ca şi grădina", precizează Casa Regală.

Se vorbeşte şi de Garden Party, sărbătoarea naţională de pe 10 mai care reuneşte anual mii de oameni în grădina Palatului Elisabeta.

„Familia Regală este, în zilele noastre, unul dintre cei mai proeminenţi şi respectaţi promotori ai României în Europa şi în spaţiul translatlantic. Familia Regală are o activitate diplomatică neîntreruptă de 155 de ani, dintre care ultimii 24 de ani au fost printre cei mai intenşi şi mai productivi, mai ales în spaţiul Uniunii Europene şi NATO", adaugă sursa citată.

Potrivit casei Regale, Palatul Elisabeta a fost reşedinţa Prinţesei Elisabeta a României, prima fiică a Regelui Ferdinand. Ea a vrut să îşi construiască la Bucureşti o reşedinţă, realizarea acesteia fiind încredinţată unui arhitect de 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a fost începută în 1936 şi s-a încheiat în 1937.

Din 1948 până în 1989, Palatul Elisabeta a fost ţinut închis un număr de ani, apoi transformat în casă de protocol. Puţini oaspeţi oficiali au locuit, însă, la palat. Un angajat din anii comunişti îşi amintea de cazarea în dormitoarele oficiale a Regelui Juan Carlos I şi a Reginei Sofia ai Spaniei, precum şi a lui Erich Honecker, lider comunist german. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Prospero
17.05.2021, 11:23:01

Asta dati la Cultura? Cultura de margarete si dude? Nu exista nici o familie regala. Toata Constitutia e goala de acest termen. Daca tanti Margo Duda, ca asa o cheama are inchipuiri de printesa, e de inteles: vine o vreme, cand unii dau in mintea copiilor si se cred printi, printese. Si noi cand eram mici ne jucam de-a hotii si vardistii, regi si imparati, asa ca e de inteles. Nu inteleg de ce bugetul unei republici sponsorizeaza aceasta joaca si o mai si aniverseaza. Asta imi scapa. Suntem sau nu republica? Ori suntem organizati in ginte si triburi? Raspunsul este evident, din moment ce sunt fraieri care se inchina la buruieni cum ar fi margareta sau dudul. De tot rasul: neamul Matraguna are ifose regale, iar prostii de romani le platesc. Dar si trist...

-3 (9 voturi)
Prospero
17.05.2021, 15:07:23

O mica dedicatie la ceas de sarbatoare: " Am privit destul! Nu cred că existați, sunteți neverosimili, și totuși iată-vă: scursori, viermi, șobolani, neoameni! Poporul muncește din greu ca să dea țării ăsteia locul pe care îl merită în lume, și voi, un grup de paraziți, batjocorind încrederea societății… v-ați pierdut înfățișarea de oameni! Nu vă puteți vedea. Ei bine o să fac eu să vă vadă lumea, așa cum arătați, așa cum sunteți, lepădăturilor! În numele celor care muncesc, trudesc cinstit, în numele celor care acceptă sacrificiile necesare, în numele dreptății!" Victor Mirea, Secretul lui Bachus

-5 (7 voturi)
Camelian Propinatiu
17.05.2021, 19:21:03

Dacă nu era Monarhia, nu prea aveam obiective turistice, altele decât cele ale BOR.

+7 (11 voturi)
Prospero
17.05.2021, 19:50:24

Mananci bors cu Stalin. Daca era monarhia fara poporul roman, de la ingineri si arhitecti pana la muncitori, acum vizitai doar campii cu margarete si dude, pe care ii bateai ca acum.

-5 (7 voturi)
Petru Onisim
17.05.2021, 22:35:28

Se împlinesc 40 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu? Dlor ziariști vi s-a interzis sa scrieți despre aceasta?. Asta-i cultura implinirea a 20 de ani de la preluarea Palatului Elisabeta? Cultura este daca mergeți 2-300 de metri mai spre nord si vizitați muzeul satului(care a fost inaugurat cu mult fast de Carol al II-lea).

Modifică Setările