Femeia care-a dovedit existenţa „materiei întunecate“ s-a stins de Crăciun într-un azil de bătrâni, cu minţile rătăcite, fără a fi primit Premiul Nobel meritat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătoarea americană Vera Rubin, specialist în astronomie, pionier în domeniul studiilor despre materia întunecată din Univers, al cărei nume era adeseori citat pe lista favoriţilor la premiul Nobel, a murit duminică la vârsta de 88 de ani, a anunţat unul dintre fiii ei, luni, citat de Reuters, conform News.ro.

Vera Rubin a murit duminică într-un azil de bătrâni din Princeton, New Jersey, şi suferea de demenţă de mai mulţi ani, a dezvăluit fiul ei Alan Rubin, profesor de ştiinţe ale Pământului la Universitatea Princeton.

Născută în Philadelphia, Vera Rubin s-a folosit de rotaţia galaxiilor pentru a descoperi prima dovadă directă ce atestă existenţa materiei întunecate, în anii 1970, în timp ce lucra pentru Carnegie Institution din Washington.

Colaborând cu creatorul de spectografe Kent Ford, Vera Rubin a descoperit că materia aflată la marginea galaxiilor se rotesc cu aceeaşi viteză ca materia din centrul galaxiilor. Acea descoperire a contrazis legile fizicii cunoscute până atunci, potrivit cărora masa unei galaxii este mai mare în centrul acesteia, fiind alcătuită din praf cosmic, stele şi gaze cosmice, şi ar trebui să se rotească cu o viteză mai mare decât materia de la periferia galaxiei, care are o masă mai mică.

Explicaţia constă într-un halou de materie întunecată ce există în jurul galaxiilor şi care uniformizează masa din interiorul galaxiilor. Materia întunecată nu a fost direct observată, dar a fost dedusă prin intermediul unor cercetări realizate de Vera Rubin şi de alţi astronomi şi fizicieni.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o mică parte din materia întunecată este alcătuită din particule neutrino - particule care se deplasează cu viteză foarte mare, dar care nu interacţionează cu materia obişnuită.

Emily Levesque, astronom la Universitatea din Washington, a declarat pentru revista Astronomy, în luna iunie, că Vera Rubin merita să primească premiul Nobel, deoarece descoperirea materiei întunecate a revoluţionat astronomia şi conceptul de Univers.

În astronomie şi cosmologie, materia întunecată este în prezent un tip necunoscut de materie despre care se consideră că ar conţine o mare parte din masa totală a universului. Materia întunecată nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice sau de altă natură, şi deci nu poate fi observată direct cu telescoapele. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din univers şi 23% din masa-energia sa.

Vera Rubin a absolvit cursurile prestigiosului Vassar College în 1948 şi a obţinut o diplomă în astronomie. Şi-a obţinut masteratul la Universitatea Cornell şi doctoratul la Universitatea Georgetown din Washington.

A fost cea de-a doua femeie astronom aleasă în Academia Naţională de Ştiinţe din Statele Unite şi a primit Medalia Naţională pentru Ştiinţă, ce i-a fost înmânată de preşedintele Bill Clinton, în 1993.

Vera Rubin a fost căsătorită cu doctorul în chimie Robert Rubin din 1948 până la decesul acestuia, în 2008. Cei doi au avut patru copii - David, Judith, Karl şi Allan - care au fiecare doctorate în ştiinţe naturale sau matematică.

image

Foto dreapta: Vera Rubin tânără

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite