Istorie

articolul anterior articolul urmator

Fenomenul Piteşti

6
20 Jul 2016 15:47:48
Radu Preda

Am fost de curând la Piteşti, la cea de a cincea ediţie a şcolii de vară „Fenomenul Piteşti“. Am revăzut ceea ce s-a mai păstrat din fosta închisoare. Am văzut şi expoziţia permanentă din subsolul acesteia, realizată cu sprijinul IICCMER.

Despre cele petrecute între anii 1948-1952, cunoscute şi drept experimentul sau fenomenul Piteşti, există deja o bibliografie consistentă de mărturii directe şi analize sau relatări mijlocite. Culmea perversiunii la care s-a ajuns, astfel încât să dispară graniţa dintre victimă şi călău, a intrat în tratatele de psihologie şi plasează urbea argeşeană pe harta ororilor nemaiîntâlnite, cum o spune însuşi Soljeniţîn, provocate şi întreţinute de dictatura proletariatului. Cu alte cuvinte, Piteşti este celălalt nume al iadului concentraţionar comunist.

Însuşi locul în care s-a consumat una dintre cele mai odioase şi mai ruşinoase pagini de umilire conştientă şi sistematică a omului de către om are o istorie sugestivă. Piteştiul devenise chiar şi pentru PCR o pată de care dorea să se spele. Închisoarea avea să fie desfiinţată şi în ea va funcţiona, până în 1989, un trust de construcţii. O metodă eficace prin care s-au îndepărtat urmele crimei de partid şi de stat. După căderea comunismului politic, clădirea avea să fie vândută pe bucăţi la antreprenori privaţi.

Când familia Axinte cumpara partea din faţă, cea mai încărcată din punct de vedere istoric, nu ştia în ce aventură intra. Prin parcurgerea unor etape destinale, oscilând la propriu între agonie şi extaz, iniţiativa privată a reuşit, iată, să facă dintr-un spaţiu al uitării unul al memoriei. Memorialul Închisoarea Piteşti este un exemplu de asumare pe cont propriu a istoriei, în ciuda lipsei de interes a autorităţilor locale pentru dramele care s-au petrecut sub cerul oraşului, în imediata vecinătate a blocurilor unde, aparent, viaţa decurgea normal.

Şi totuşi. Fenomenul Piteşti ar trebui să facă parte din strategia culturală a municipiului. Faptul că nu există niciun indicator, că monumentul din faţă, de la bulevard, ridicat prin efortul exclusiv al foştilor deţinuţi politici, este abandonat, transformat într-un maidan, dă măsura indolenţei nu doar faţă de trecutul recent, generic vorbind, cât mai ales faţă de victimele care nu au apucat să îşi spună povestea. La urma urmelor, o bună administraţie locală nu se reduce la satisfacerea nevoilor celor în viaţă, ci se vede inclusiv în maniera de a integra şi pe cei care nu mai sunt.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Olaru
20.07.2016, 17:18:51

D-le Preda, daca va pasa, de ce nu faceti investigatii sa aflati cine tine secrete numele tortionarilor din perioada ceausista, care, majoritatea, traiesc linistiti printre noi si iau pensii nesimtite pentru "meritele" lor..? Faza cu Visinescu a fost doar un accident, cu care nu se face primavara.. Cititi si cartea lui cartianu "Teroristii printre noi"... Va feriti de adevar? O campanie bine gandita si pusa la punct, poate avea efecte. Cate un articol izolat pentru trezirea.. nu stiu cui, ce diferenta credeti ca face?

+5 (7 voturi)
iar PETRE GRIGORESCU
20.07.2016, 20:29:44

Ipocrizie cu Moţ ! Vorbiţi despre Fenomenul Piteşti ...................... Se vorbeşte despre Radu Beligan, îl plînge o „ţară” ............... Dar, domnule Radu Preda & Comp., Unde este PAUL GOMA ?!?

+4 (6 voturi)
Iulian Arion
20.07.2016, 22:14:10

Domnule Radu Preda, Aveţi idee, cine a adus la cunoştinţa opiniei publice Fenomenul Piteşti? Niciun nume? Sau este suficient numele autorului articolului? Puţin respect, vă rog!

+6 (6 voturi)
Rata Sorin Ionut
21.07.2016, 06:13:58

Domnule Preda,pentru un teolog ca dumneavoastra,imi pare un pic ciudat sa se razboiasca cu fantomele trecutului neglijand sau chiar ignorand realitatea cotidiana ce afecteaza Biserica lui Hristos din Romania! Domnule Preda de ce nu scoateti o vorba de "legalizarea familiei homosexuale care se incearca a se face pe usa din dos a Curtii Constitutionale" sau ignorarea semnaturilor romanilor! Ce fel de teolog sunteti?!?! Mie imi pare ca semanati din ce in ce mai mult cu tortionarii ideologici pe care ii infierati cu manie proletara, condamnati,excludeti etc Oare asa ne-au invatat sfintii parinti ai inchisorilor ?!?! Eu stiu parca ca trebuia sa iertam ca sa nu "semanam cu calaii nostri!"(spusele unui sfint parinte )

-1 (5 voturi)
gigel gigescu
21.07.2016, 11:18:41

asa stim si intelegem noi, romanii, sa ne cinstim eroii , sa ne pretuim valorile si sa invatam istoria: ignorandu-le. daca ar fi fost un lagar de concentrare din razboi, evreii ar fi facut muzeu imediat. noi...l-am vandut pt 30 de arginti. meschin. ca nu exista monument sau vreun indicator catre inchisoare? pai credeti ca ignorantii care conduc Pitesti ul stiu despre fenomenul Pitesti, cel mai cumplit experiment din istorie??? nuuuu, cati romani stiu despre el? stim cate masini are Mutu, cum se numeste amanta lui guta, cate case disputa fratii Dolanescu, etc de ce ne-ar pasa de unii care au murit pt libertatea de opinie sau pt credinta, noua, cei care aruncam cu noroi in biserica si-n preoti? ce daca peste 800 000 au fost aruncati in inchisori? treaba lor. ce ne priveste pe noi?? e f trist. suntem niste ignoranti patetici. meritam sa rada o lume intreaga de noi. toti scuipa in capul nostru, iar conducatorii nostri sunt cele mai supuse slugi. rusinos!

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările