Istorie

articolul anterior articolul urmator

Filme de top la Bucureşti

0
21 Mar 2012 21:53:00
Autor: adevarul

Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti se desfăşoară până pe 25 martie, la Cinema Studio, la Muzeul Ţăranului şi la Sala „Elvira Popescu“.

Festivalul Internaţional de Film „Bucureşti" se află în plină desfăşurare, până la sfârşitul acestei săptămâni, fiind prima mare competiţie cinematografică de lungmetraj organizată în Capitală, începând din 2005.

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, festivalul se va încheia şi în acest an cu decernarea marelui Trofeu al Festivalului şi a Premiilor de Excelenţă B-EST IFF, 2012.

Retrospectivă Stanley Kubrick

În cadrul ediţiei actuale, organizatorii au pregătit şi o retrospectivă Stanley Kubrick, în cadrul căreia cinefilii pot viziona  mai multe versiuni restau-
rate ale clasicelor „Portocala mecanică", „Barry Lyndon" şi „The Shining". Proiecţiile vor avea loc în prezenţa producătorului Jan Harlan, autor al documentarului „Stanley Kubrick: A Life in Pictures", care va fi difuzat astăzi, începând cu ora 16.00, la Cinema Studio.

Jan Harlan este şi preşedintele juriului ediţiei actuale. În zilele următoare, vineri, sâmbătă şi duminică, începând cu ora 13.00, tot la Cinema Studio, vă veţi putea întâlni, în ordine, cu „The Shining", „Barry Lyndon" şi „Portocala mecanică".

Duminică, în ultima zi a evenimentului, vor fi proiectate în exclusivitate două filme mult aşteptate. „This Must Be the Place", primul film în limba engleză al regizorului italian Paolo Sorrentino (laureat cu Premiul Juriului la Cannes 2008) va fi prezentat la Sala Studio, la ora 19.00.

„Shame", cel de-al doilea lungmetraj al regizorului irlandez Steve McQueen, laureat la Veneţia cu premiul FIPRESCI, având o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor (Michael Fassbender) şi premiile BAFTA pentru cel mai bun actor şi cel mai bun film britanic, este programat la Noul Cinematograf al Regizorului Român, duminică, la ora 21.00.

O poveste despre femei

Festivalul s-a deschis cu proiecţia în avanpremieră a celui mai recent film de Radu Mihăileanu, „La source de femmes"/„Izvorul femeilor".

Într-un interviu acordat pentru „Weekend Adevărul", regizorul a vorbit despre tragedia femeilor din satele marocane, unde respectarea tradiţiei este crucială. Radu Mihăileanu povesteşte în interviu despre cum a fost întâlnirea cu femeile din Maroc, unde au avut loc filmările: „Am aflat că tragediile lor sunt teribile. Un singur exemplu: eşti o fată de 25 de ani, frumoasă foc, virgină şi, din cauză că a existat un eveniment neplăcut, sau un blestem, ştii că niciodată n-o să te poţi căsători. Acolo, femeile sunt deja considerate bătrâne dacă nu au fost căsătorite între 13 şi 20 de ani. Deci, la 25 de ani poţi să fii superbă, isteaţă şi nu vei cunoaşte în viaţa ta o mângâiere sau un pupic de bărbat. Chiar şi aşa, aceste femei au un umor, o vitalitate şi un optimism care m-au impresionat".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările