Istorie

articolul anterior articolul urmator

Filmul românesc, din nou în elita Festivalului de la Cannes

0
21 Apr 2007 21:21:21
Autor: Dan Boicea

În secţiunea Cannes Classics va fi proiectat şi "Pădurea spânzuraţilor", regia Liviu Ciulei Prezenţa regizorilor români la marile festivaluri internaţionale de film este o constantă.

În secţiunea Cannes Classics va fi proiectat şi "Pădurea spânzuraţilor", regia Liviu Ciulei

Prezenţa regizorilor români la marile festivaluri internaţionale de film este o constantă. Calitatea producţiilor, forţa imaginaţiei, claritatea mesajului social propulsează peliculele lor pe primele locuri, în cele mai încleştate curse ale valorii.

Cineaştii s-au obişnuit nu doar să participe sau să meargă în excursie, ci să şi câştige competiţii importante. Anul acesta, la Festivalul de la Cannes (16-27 mai), nu mai puţin de patru nume vor fi rostite în capitala cinematografiei europene: Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu şi cel al regretatului Cristian Nemescu. La cinci ani după ce şi-a prezentat în secţiunea paralelă "Quinzaine des Realisateurs" primul său lungmetraj, "Occident", Mungiu se întoarce în competiţie la Cannes cu al doilea film din carieră, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "povestea a două fete, într-o sâmbătă dimineaţă, în 1987". Pelicula face parte dintr-un ciclu intitulat "Amintiri din Epoca de Aur" şi îi are în distribuţie pe Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu. Producţia sa intră într-o competiţie dură pentru Palme d'Or. Alte 21 de filme, ale unor maeştri ca fraţii Coen, Wong Kar-wai şi Quentin Tarantino, se bat pentru prestigiosul trofeu.

Visul lui Cristian Nemescu se îndeplineşte

La un an după ce mediumetrajul său "Marilena de la P7" a făcut parte din secţiunea paralelă "Semaine de la Critique", lungmetrajul de debut al regretatului regizor Cristian Nemescu - "California dreamin' (nesfârşit)" - ajunge la Cannes în selecţia oficială. Un regizor promiţător, care s-a stins într-un crud accident de maşină, lasă în urmă o peliculă interesantă, selecţionată la categoria "Un Certain Regard". În aceeaşi secţiune au mai fost selecţionate 15 filme, dintre care şapte, de debut. Prezidat de regizoarea Pascale Ferran, juriul îi are în componenţă pe românul Cristi Puiu (câştigătorul secţiunii, în 2005), Jasmine Trinca, Kent Jones şi Bian Qin.

Mitulescu vrea ajutor pentru un proiect

Regizorul Cătălin Mitulescu va participa anul acesta la Atelier de la Cinefondation, un program al festivalului menit să ajute cineaştii tineri să intre în producţie cu proiectele lor. Mitulescu a fost ales cu proiectul celui de-al doilea lungmetraj din cariera sa, "Un balon în formă de inimă", ce se anunţă a fi o poveste de dragoste între un orfan din Constanţa şi o fată de 20 de ani.

Proiecţie specială: "Pădurea spânzuraţilor", de Liviu Ciulei

Filmul "Pădurea spânzuraţilor", pentru care Liviu Ciulei a primit în 1965 premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, va fi prezentat anul acesta în secţiunea Cannes Classics, anunţul oficial urmând să se facă peste patru zile. Secţiunea a fost creată în 2004 pentru a redescoperi, în condiţii tehnice optime, filme de patrimoniu sau documente inedite despre cinema. Din program fac parte copii noi sau restaurate ale unor filme, omagii aduse cinematografiilor străine şi documentare despre cinema. Dan Burlac, iniţiatorul Asociaţiei Artroumain de la Paris, a declarat pentru Mediafax că are programată pe 22 mai o întâlnire cu Martin Scorsese, invitatul de onoare al ediţiei, care va lansa proiectul World Cinema Foundation pentru conservarea capodoperelor cinematografiei mondiale. "Am propus să includem şi România în proiectul lui Martin Scorsese, pentru a fi refăcute <> ale cinematografiei româneşti. Pentru început am propus <> , iar la întâlnire vom vedea ce putem face mai departe", a explicat Dan Burlac.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările