Flautul de aur, în turneu prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine-seară se deschide la Braşov un turneu inedit, a cărui vedetă va fi un flaut unicat, din aur masiv de 18 carate, la care va cânta muzicianul Ion Bogdan Ştefănescu.

Cel mai important flautist român, Ion Bogdan Ştefănescu, va susţine, începând de mâine, o serie de concerte în cinci oraşe din ţară, iar instrumentul la care va cânta este un flaut „cu totul şi cu totul din aur", care valorează 90.000 de euro. Muzicianul a primit în dar de la soţia lui „flautul fermecat", din aur de 18 carate masiv, creat special pentru el în celebra fabrică Muramatsu
din Japonia.

Turneul „Flautul de Aur", unde Ion Bogdan Ştefănescu va concerta alături de pianistul Horia Mihail, se deschide mâine-seară, la ora 19.00, la Sala Reduta din Braşov şi va continua până pe 7 mai, în alte patru oraşe: pe 26 aprilie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, pe 27 aprilie la Palatul Culturii din Reşiţa, pe 2 mai la Bucureşti, la Sala Radio şi ultimul, chiar în seara de 7 mai, la Teatrul Dramatic din Caracal.

Povestea flautului

Instrumentul este unicul de acest fel din ţara noastră şi a fost creat special pentru flautistul român în Japonia. Fabrica Muramatsu este renumită în toată lumea pentru calitatea flautelor pe care le produce, dar şi pentru faptul că fiecare angajat este obligat să studieze flautul în cele mai importante şcoli ale lumii.

Cel la care va cânta Ion Bogdan Ştefănescu a fost ales de o echipă de specialişti ai firmei care l-au ascultat şi imprimat pe muzicianul român cântând pe mai multe flaute de aur de diferite categorii, alegând în cele din urmă pentru el instrumentul cel mai potrivit. Turneul „Flautul de Aur", susţinut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, este construit în jurul „vedetei" absolute: flautul din aur masiv despre care muzicianul spune că e visul oricărui flautist.

În cele cinci oraşe alese pentru această expediţie, cei doi cunoscuţi muzicieni vor parcurge un repertoriu ce porneşte de la simplitatea lui Bach şi Mozart, parcurge romantismul lui Dvorak, apoi sonorităţile şi armoniile sofisticate ale lui Poulenc până la contemporaneitatea lui Taktakishvili şi Mower.

Un vis împlinit

Ion Bogdan Ştefănescu şi-a început activitatea artistică de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. De atunci şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, a susţinut zeci de recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate, în Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia sau Norvegia. A participat la cele mai importante festivaluri de gen, evoluând, de asemenea, ca interpret în mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români.

Ion Bogdan Ştefănescu consideră povestea „flautului de aur" un vis împlinit, dar crede întâi de toate în puterea muzicii: „Îmi doresc, în primul rând, ca sunetul de flaut să ajungă la sufletul oamenilor, să-i mângâie pentru o clipă şi astfel să devină mai îngăduitori unul cu altul, mai zâmbitori şi, de ce nu, mai
optimişti".

"Îmi doresc, în primul rând, ca sunetul de flaut să ajungă la sufletul oamenilor, să-i mângâie pentru o clipă şi astfel să devină mai îngăduitori unul cu altul.''
Ion Bogdan Ştefănescu flautist

Lansări şi expoziţii în pauza concertelor

Programul turneului „Flautul de aur" este completat de o expoziţie de flaute organizată de Wiener Flötenwerkstatt, la Braşov, Piteşti şi Bucureşti. Wiener Flötenwerkstatt este unul dintre cele mai importante ateliere din Austria specializate în producerea şi comercializarea de flaute.  Expoziţiile, coordonate de Mihaela Anica, reprezentantul Wiener Flötenwerkstatt în România, vor fi prezentate de stăpânul flautului de aur, Ion Bogdan Ştefănescu. Cu acest prilej, în pauza recitalurilor de la Braşov şi Piteşti, muzicianul îşi va lansa şi volumul de poezie „Cuvântul de trecere", apărut la Editura Tracus Arte, cu viziunea grafică a lui Mircia Dumitrescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite