FOTO Rebengiuc şi Oprişor, cei mai buni actori la Gopo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii câştigători sunt pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier“ – Cel mai bun film şi Cea mai bună regie-, şi actorii Mirela Oprişor şi Victor Rebengiuc, pentru rolurile lor principale din 2010. „Eu când vreau să fluier, fluier“ a obţinut luni seară şapte premii din 13 nominalizări la „Oscarurile“ româneşti.

Actorul Victor Rebengiuc, în vârstă de 78 de ani şi cu peste 70 de roluri în teatru şi în film, a obţinut statueta Gopo pentru Cel mai Bun Actor, în cadrul ceremoniei Premiilor Gopo 2011, desfăşurate la Crystal Palace Ballrooms. A fost şi cel mai emoţionant moment al galei: cei peste 600 de invitaţi s-au ridicat în picioare ca să-l aplaude pe actor.

Vezi aici imagini de la gala premiilor.

Despre rolul care i-a adus distincţia, Ion, din filmul „Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, Victor Rebengiuc declara că este unul dintre rolurile la care ţine cel mai mult, fiind „într-un fel, un cântec de lebădă al carierei mele". Despre distincţia de la Gopo, prima din cariera sa, Victor Rebengiuc a spus pentru „Adevărul": „Îi dedic premiul nepotului meu, Mirciulică! Aseară, piciul de trei ani şi jumătate striga în faţa televizorului: «Tata-mare! Aplauze!»".

 „Fluierul" lui şerban, record de premii

Actorii Vlad Zamfirescu şi Maria Dinulescu

image

„Eu când vreau să fluier, fluier" a luat şapte premii, din 13 nominalizări, fiind astfel cel mai premiat film al serii. Printre trofeele Gopo care i-au revenit producţiei sunt cele pentru Cel mai Bun Film şi Cea mai bună Regie - Florin Şerban. Actorul George Piştereanu, în vârstă de 21 de ani, care interpretează rolul principal în peliculă - Silviu, un deţinut - a primit Premiul pentru Tânără Speranţă.

Alexandru Papadopol şi laureatul Florin Şerban

image

La categoria Cel mai bun film, „Eu când vreau să fluier, fluier" a concurat cu „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, „Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, „Medalia de onoare", regizat de Călin Netzer, şi „Morgen" al lui Marian Crişan. Cel care a înmânat trofeul producătorului Daniel Mitulescu a fost regizorul Corneliu Porumboiu, al cărui film, „Poliţist, adjectiv", a fost laureat în 2010 cu tiltlul „Cel mai bun Film".

Mitulescu: „Suntem bucuroşi şi onoraţi"

Andi Moisescu şi actorul Mihai Constantin

image

„Suntem foarte bucuroşi şi onoraţi că am luat atât de multe premii!", a povestit Daniel Mitulescu pentru „Adevărul". „Vreau să mulţumesc, în primul rând, echipei «Eu când vreau să fluier, fluier», fără de care filmul nu era aşa cum este. Şi mulţumim publicului românesc, care a venit într-un număr aşa de mare să vadă filmul", a mai spus producătorul. „Eu când vreau să fluier, fluier" a obţinut şi Premiul Publicului, totalizând, de când a fost lansat în cinema - 26 martie 2010 -, 55.858 de spectatori.

Debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în 2010 în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia „Alfred Bauer".

„Nu mă aşteptam!"

Tudor Chirilă şi Andreea Raicu

image

La categoria Cea mai Bună Actriţă într-un rol principal, laureată a fost Mirela Oprişor  pentru rolul Adrianei Hanganu, soţia înşelată din „Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean. Descrisă drept una dintre revelaţiile actoriceşti ale anului 2010, Mirela Oprişor a primit statueta Gopo de la maestrul Victor Rebengiuc. „Nu mă aşteptam să iau acest premiu, nu-mi pregătisem niciun discurs", a mărturisit Mirela  pentru „Adevărul". Pe scenă, în seara galei, actriţa i-a mulţumit regizorului, actorului Mimi Brănescu, care îi e soţ şi în realitate, şi în „Marţi, după Crăciun" şi a dedicat premiul părinţilor ei.

„Am fost bucuroasă pentru că anul ăsta a fost o competiţie strânsă şi foarte multe filme bune, ­n-am mers la sigur deloc. Meritau cel puţin alte două actriţe acest premiu, dar, din păcate, premiul este numai unul singur", a spus Mirela.  Cea mai mare bucurie a actriţei a fost să fie  laureată a Premiilor Gopo alături de Victor Rebengiuc. „Sunt cu sufletul alături de domnul Rebengiuc! M-a emoţionat tare când s-a ridicat sala în picioare să-l aplaude. Au rămas puţini pentru care trebuie să ne ridicăm în picioare", a apreciat actriţa.

Un al moment emoţionant al galei a fost decernarea Premiului pentru Întreaga Activitate actorului  Ion Besoiu. „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică. a obţinut trofeul pentru Cel mai Bun Film Documentar, iar Danei Bunescu i-a revenit distincţia pentru Cel mai Bun Montaj. Cea mai bună actriţă într-un rol secundar a fost desemnată Clara Vodă.

"Îi dedic premiul nepotului meu, Mirciulică! Aseară, piciul de trei ani şi jumătate striga în faţa televizorului: «Tata-mare! Aplauze!».''
Victor Rebengiuc
actor

"Am fost bucuroasă pentru că anul ăsta a fost o competiţie strânsă şi foarte multe filme bune, n-am mers la sigur deloc.''
Mirela Oprişor
actriţă

55.858 de spectatori români au văzut  filmul „Eu când vreau să fluier, fluier“, în anul 2010.

Aglomeraţie, mondenităţi şi emoţie

Gala Premiilor Gopo a reunit nume importante din cinematografie şi din showbiz

image

Gala Premiilor Gopo 2011 a adunat mai bine de 600 de invitaţi. Printre cei prezenţi în sală: actori, regizori, producători, critici de film, dar şi oficiali ai Ambasadei Franţei şi Centrului Naţional al Cinematografiei.  Emoţionante au fost apariţiile pe covorul roşu: Victor Rebengiuc, alături de Mariana Mihuţ, purtând o blană lungă, distinsă, Mirela Oprişor, timidă într-o rochie verde, cu spatele decoltat, Ada Condeescu şi George Piştereanu, la braţ, la fel ca la Festivalul de Film de la Berlin; dar şi interviul lui Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu, cuplul „tată-fiu" din pelicula „Medalia de onoare", acordat Amaliei Enache de la Pro TV. În costume de seară, cei doi actori au vorbit despre colaborarea lor -  Victor Rebengiuc zâmbind luminos, Mimi Brănescu emoţionat, plecând deseori privirea. Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu au concurat la aceeaşi categorie - Cel mai Bun Actor într-un rol principal, premiul revenindu-i lui Victor Rebengiuc.

Andrei Ujică a lipsit

De la ceremonie a lipsit regizorul Andrei Ujică. Despre „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" s-a spus că ar fi trebuit să ia trofeul pentru cel mai film, în faţa peliculei „Eu când vreau să fluier, fluier". Sala a murmurat a dezaprobare când Daniel Mitulescu,  producătorul „Eu când vreau să fluier, fluier", a urcat pe scenă pentru a ridica trofelul.

Absent de la gală a fost şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, ICR fiind instituţia recompensată în acest an pentru susţinerea cinematografiei româneşti în străinătate. În afară de cei din breasla cinematografică, la ceremonia Gopo au fost prezente şi vedetele de televiziune Andreea Raicu, Adela Popescu, Cabral şi Andreea Esca.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite