Istorie

articolul anterior articolul urmator

Frumoasele doamne uitate ale României

1
29 Mar 2017 13:22:08
Autor: Alexandra Tudor
Magda Demetrescu a fost prima româncă la Miss Univers.
Magda Demetrescu a fost prima româncă la Miss Univers.

În fiecare primăvară aducem un omagiu atât mamelor, cât şi doamnelor şi domnişoarelor din viaţa noastră. Cu acest prilej, ne aducem aminte şi de câteva femei frumoase şi talentate care au marcat istoria ţării.

Magda Demetrescu, prima româncă la Miss Univers

In 1929 a avut loc, într-o zi de Dragobete, prima competiţie Miss România din ţara nostră. Frumoasa caştigătoare era pe atunci o tânară de doar 17 ani, orfană de ambii părinţi, pe nume Magda Demetrescu. La vremea aceea, domnişoarele care doreau să participe la titlul de cea mai frumoasă din ţară trebuiau să trimită o fotografie pe adresa redacţiei care organiza concursul, alături de câteva date personale.

Când a fost anunţată că e câştigătoarea râvnitului titlu naţional, tânăra a leşinat. Ea devenea astfel prima deţinătoare a coroniţei de cea mai frumoasă, urmând să reprezinte ţara, în premieră, la competiţia internaţională Miss Univers. Acolo, Magda s-a clasat pe locul 6, dintr-un total de 44 concurente, câştigând inima americanilor cu portul naţional românesc şi cu un program de dansuri populare.

Ana Aslan, femeia care a învins bătrâneţea

Ana Aslan a fost medic, inventator şi membru titular al Academiei Române. S-a nascut la 1 ianuarie 1897, în Brăila, iar la 13 ani a devenit orfană de tata. Visa să ajungă pilot, însă ulterior a îmbrăţişat dragostea pentru medicină – în ciuda împotrivirii mamei sale. A fost prima femeie medic din lume care a inventat un tratament farmaceutic împotriva îmbătrânirii.

A fost şi cea care a condus primul Institut de Gerontologie şi Geriatrie din lume. A descoperit Gerovitalul, un produs cu acţiune stimulatoare asupra proceselor de regnerare. Împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, a omologat şi dezvoltat şi alte produse antiîmbătrânire. Cercetările sale în profilaxia şi terapia bătrâneţii au avut un mare impact asupra lumii medicale a vremii. A primit numeroase distincţii şi având ca pacienti personalităţi importante.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI.

 

Cu mănuşi, prin istorie de la Tutankhamon, la Audrey Hepburn  
Gheişa, curtezana-artistă

 


 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

gerula
10.02.2018, 13:02:11

Fără silicoane și botox n-au nici-o șansă!

Modifică Setările