Gala Corneliu Coposu, organizată la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gala de premiere a lucrărilor câştigătoare dedicate lui Corneliu Coposu, concurs aflat la a treia ediţie, se desfăşoară sâmbătă, de la orele 11.00, la Ateneul Român.

Fundaţia Corneliu Coposu, Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Hanns Seidel, organizatorii celei de-a treia ediţii a concursului de eseuri „Generaţia Unirii – Personalităţi, demnitari şi martiri”, împreună cu partenerii lor, Filarmonica "George Enescu", Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, TVR şi Radio România Cultural organizează, sâmbătă, Gala de premiere a lucrărilor literare câştigătoare dedicate lui Corneliu Coposu.

Concursul de anul acesta şi-a propus să scoată în evidenţă rolul şi importanţa pe care le-au avut personalităţile din fiecare provincie sau regiune istorică la desăvârşirea României Mari, precum şi viziunea tinerilor participanţi la felul cum va arăta România ca naţiune în următorii 100 de ani.

Corneliu Coposu (1914– 1995)

"Fundaţia Corneliu Coposu are ca misiune principală atragerea şi educarea tinerei generaţii în procesul educaţional de cunoaştere şi analiză a ceea ce a însemnat comunismul în România, precum şi la promovarea culturii memoriei şi a adevărului din ultimii 73 de ani, adică de la instaurarea primului guvern comunist al lui Petru Groza, la 6 martie 1945.

Cel mai important lucru pentru o naţiune este să aibă oameni educaţi, care să cunoască istoria adevărată a acestui neam, nu cea care a fost contrafăcută, în aproape 50 de ani, de aşa-zişii istorici ai lui Mihail Roller. 
Noi, cei care am avut privilegiul să stăm în preajma unor politicieni adevăraţi sau facem parte din familii care au făcut istorie şi România Mare, avem datoria de conştiinţă să transmitem tinerei generaţii tot ceea ce ştim despre adevăraţii eroi-martiri ai acestei naţii! Altfel, cine uită, nu merită!" declară Ion Gherasim, preşedintele executiv al Fundaţiei Coposu.

„Corneliu Coposu rămâne liderul de vocaţie, care rămâne un model pentru generaţiile tinere care vor să-l urmeze. Ne bucurăm că aceste premii se acordă într-un templu al culturii, Ateneul Român. Corneliu Coposu este un model care, din păcate, astăzi, este abandonat. Mesajul esenţial al lui Corneliu Coposu rămâne intuiţia salvatoare pentru România a orientării pro-europene. Succesiunea lui Corneliu Coposu este modestă. Nu există acel lider, nici acea formaţiune politică capabile să urmeze şi transmită ferm şi consecvent acest mesaj pro-european al lui Corneliu Coposu

Conduita morală rămâne cel mai important criteriu al unui lider, un partid puternic se lansează cu lideri puternici“, consideră  Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“.
fundatia coposu

În cadrul acestui eveniment, părintele Cristian Borz, custodele Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, va evoca personalitatea lui Iuliu Maniu şi va expune situaţia în care se află reabilitarea monumentului istoric.Î

Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca) va susţine un concert intitulat Carpatografii sonore, inspirat de Centenarul Marii Uniri, cu un program care reflectă multiculturalitatea în muzica veche din regiunile istorice ale României în perioada secolelor XVIII – XIX.

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, ora 11:00, Ateneul Român

 

Celebrare Iuliu Maniu – 145 de ani de la naştere – şi Corneliu Coposu

Acest concert susţine campania Salvaţi Istoria Naţională! Salvaţi Casa Memorială „Iuliu Maniu!”.

Ansamblul Baroc Transylvania se dedică încă din 1995 interpretării muzicii baroce, cu precădere, celei autohtone. Folosind cópii ale unor instrumente din Barocul muzical, ansamblul se preocupă însă şi de muzica contemporană transilvăneană, interpretând în primă audiţie absolută lucrări de Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop şi Cornel Ţăranu. Activitatea formaţiei este documentată de cinci CD-uri şi un DVD, transmisiuni radio, filmări TV şi peste 600 de concerte. În afara participărilor la festivaluri în România, la ceremonii şi recepţii organizate de Preşedinţia României sau de misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în străinătate: Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Italia, Belgia, Franţa, Portugalia, Anglia, Ungaria, Turcia, Republica Moldova. Toţi membrii ansamblului sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecţionându-se ulterior la cursuri de măiestrie în străinătate. Ei desfăşoară, de altfel, o foarte bogată activitate concertistică la nivel european şi în cadrul altor formaţii camerale. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite