Galerie FOTO/VIDEO Zece spectacole de neratat la FNT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SELECȚIE Cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se va desfăşura între 26 octombrie și 4 noiembrie, la Bucureşti. Selecţia finală aduce 31 de spectacole pe scenele din Capitală.

Festivalul Naţional de Teatru are în centru opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi, și stă sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi dramaturgul I. L. Caragiale (160 de ani de la naştere şi 100 de ani de la moarte).

1. D'ale noastre

Coregraful Gigi Căciuleanu a lucrat cu echipa lui de „dans-actori", ajutându-i să îmbine nu poezia cu matematica, aşa cum a făcut-o în spectacolele sale precedente, ci dramaturgia cu geometria. În plin an Caragiale, Gigi Căciuleanu a remixat piesele clasice ale lui I. L. Caragiale, „Momentele" cu „Schiţele", „Scrisoarea pierdută" cu „Noaptea furtunoasă", carnavalul cu năpasta, şi l-a pus pe Conu' Leonida în faţa propriului lanţ al slăbiciunilor. Este teatru-coregrafic pentru că nu se distanţează deloc de poveste şi evită comoditatea de a pătrunde în zone abstracte. Fiecare mişcare conţine o replică şi trimite către un titlu al lui Caragiale.

image

D'ale noastre, după I. L. Caragiale
Teatrul Naţional, Bucureşti
Regia și coregrafia: Gigi Căciuleanu
Cu: Ioana Marchidan, Ioana Macarie, Lari Giorgescu, Istvan Teglaş
Unde se joacă: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare
Când se joacă: vineri, 26 octombrie, ora 18.00

2. Hedda Gabler

Spectatorii sunt invitaţi în intimitatea căminului Heddei şi al lui Tesman, pentru a urmări mica lor comedie de cuplu şi marea lor dramă personală. Asupra acesteia din urmă insistă şi regizorul. Cuceritorul monstru răsfăţat care instaurează dictatura farmecului este, de fapt, o femeie lipsită de iubire, care a avut ca scop în viaţă exclusiv cultul propriei feminităţi. Drama Heddei Gabler, în viziunea lui Andrei Şerban, este însă nu absenţa iubirii, ci frica de a-şi recunoaşte sentimentele. Fiecare dintre personaje are dreptate.

Hedda

Hedda Gabler, de Henrik Ibsen
Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
Regia: Andrei Șerban
Cu: Imola Kézdi, Zsolt Bogdan, András Hatházi, Csilla Varga
Unde se joacă: Teatrul Odeon, Sala Mare
Când se joacă: sâmbătă, 27 octombrie, ora 20.30 și duminică, 28 octombrie, ora 18.00

3. Două loturi

Succesiunea de ghinioane a lui Lefter Popescu trimite cu gândul la ideea unui destin implacabil sau la o glumă tristă pe care „cineva" o repetă cu noi la infinit. Când depăşeşte frecvenţa „normală", nenorocul stârneşte milă, apoi groază. Acesta este traseul direct pe care îl alege regizorul Alexandru Dabija pentru transpunerea scenică a nuvelei caragialiene.

image

Două loturi, după I. L. Caragiale
Teatrul Naţional, București
Regia: Alexandru Dabija
Cu: Valentina Zaharia, Gavril Pătru, Marius Manole, Ana Ciontea
Unde se joacă: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mică
Când se joacă: duminică, 28 octombrie, ora 21.30 și luni, 29 octombrie, ora 20.00

4. Călătoriile lui Gulliver

Pentru acest spectacol, primul din România produs la comanda Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh, Silviu Purcărete a fost distins, în august, cu Premiul „Herald Angel" acordat de Bank of Scotland. Exerciţiile scenice propun o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică, socială şi culturală la adresa lumii actuale.

cala

„Călătoriile lui Gulliver" demolează orice amintire din copilărie legată de acest personaj faimos. Cei care cunosc doar superficial opera irlandezo-englezului Jonathan Swift (1667-1745) vor fi surprinşi de creaţia lui Purcărete. Spectacolul ne poartă dincolo de Ţara Piticilor şi de războiul dintre Lilliput şi Blefuscu, dincolo de Ţara Uriaşilor, în lumea spiritelor sau a celor chinuiţi de eternitatea bătrâneţii, precum şi în Ţara Houyhnhnmilor, tărâmul curat şi liniştit al cailor, dublaţi de masa yahoo-ilor instinctuali, decăzuţi, hidoşi în comportament, groteşti în sexualitate.

Călătoriile lui Gulliver, după Jonathan Swift
Teatrul Naţional „Radu Stanca", Sibiu
Regia: Silviu Purcărete
Cu: Diana Fufezan, Ofelia Popii, Cristian Stanca
Unde se joacă: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare
Când se joacă: vineri, 2 noiembrie, ora 18.00 și ora 21.30

5. Visul unei nopţi de vară

Pădurea magică este o poartă a visului, un loc în care poţi scăpa de rigori, un mecanism al iniţierii şi reintegrării. Şi un labirint în care te poţi pierde. Dar, cum lui Radu Afrim îi place să regândească spaţiile şi să le aducă noi sensuri, în spectacol apare „o pădure de oameni": o discotecă, loc la fel de „rătăcitor" prin energia lui. Regizorul îl citeşte pe Shakespeare într-o reprezentaţie a eliberării, a visului, a tinereţii unei lumi bolnave de erotism. Mută acţiunea pe fundalul social al Atenei anului 2012, în plină criză economică.

image

Visul unei nopţi de vară, de William Shakespeare
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri", Iaşi
Regia: Radu Afrim
Cu: Loredana Coșovanu, Vlad Volf, Andrei Grigore Sava, George Cocoş
Unde se joacă: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare
Când se joacă: duminică, 28 octombrie, ora 16.00 şi ora 20.30

6. Viaţa e vis

O piesă-parabolă despre destin şi liber-arbitru, despre aparenţă şi esenţă, despre evaziune şi realitate. Regele Basilio visează că fiul său, Segismundo, va fi un monstru. Ca să preîntâmpine împlinirea profeţiei, îl izolează. Băiatul creşte singur, ca un animal, plin de ură, şi devine, într-adevăr, un monstru. Prin succesive iniţieri, Segismundo află că totul este o iluzie şi că omul îşi poate alege visul pe care vrea să-l trăiască.

image

Viaţa e vis, de Calderón de la Barca
Teatrul Naţional, Timişoara
Regia: Mihai Măniuţiu
Cu: Marian Râlea, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Alina Ilea, Colin Buzoianu, Călin Stanciu Jr.
Unde se joacă: Opera Naţională Bucureşti
Când se joacă: vineri, 2 noiembrie, ora 18.00 și ora 21.30

7. Aşteptându-l pe Godot

Doi oameni care par a fi rămas singuri pe Pământ. Singurii supravieţuitori ai unei apocalipse. Apocalipsa aşteptării. A însingurării. A ratării. A fricii de lume şi de ei înşişi. În spectacolul lui Purcărete, vagabonzii lui Samuel Beckett, Vladimir şi Estragon, un fel de Stan şi Bran tragici, aşteaptă cu înfrigurare. Un Estragon îngrăşat excesiv, care se chinuieşte să se încalţe şi să se descalţe, este secondat de un Vladimir uscat, parcă sfârşit de boală şi de frică. Spectacolul a avut premiera în 2005.

image

Aşteptându-l pe Godot, de Samuel Beckett
Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu
Regia: Silviu Purcărete
Cu: Constantin Chiriac, Marian Râlea
Unde se joacă: Teatrul „Bulandra", Sala „Liviu Ciulei"
Când se joacă: sâmbătă, 3 noiembrie, ora 21.30, duminică, 4 noiembrie, ora 18.00

8. Ultima zi a tinereţii

Romanul „Cronica incidentelor unei iubiri" al polonezului Tadeusz Konwicki i-a inspirat lui Yuri Kordonsky un spectacol despre dragoste, în chipul ei cel mai sincer: o poveste de iubire între doi adolescenţi. Dar, dincolo de diferenţele sociale dintre două lumi (una, luminată de libertate, cealaltă, subjugată de convenţii), neliniştea generală din preajma celui de-al Doilea Război Mondial îşi proiectează zbaterile şi asupra iubirii lor. Un spectacol-eseu, un cântec de dragoste, care cucereşte auzul prin emoţia muzicii lui Vasile Şirli.

image

Ultima zi a tinereţii, după Tadeusz Konwicki
Teatrul Naţional „Radu Stanca", Sibiu
Regia: Yuri Kordonsky
Cu: Marian Râlea, Ofelia Popii, Cristian Stanca, Diana Fufezan
Unde se joacă: Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mare
Când se joacă: marţi, 30 octombrie, ora 20.30, miercuri, 31 octombrie, ora 20.30

9. Mizantropul

Întrebarea ridicată de spectacol este dacă numai curtea Regelui-Soare era de vină pentru starea de imoralitate în care se cufundase societatea. Răspunsul vine învăluit în actualitatea montării, iar opţiunea regizorului Gábor Tompa pentru text îşi găseşte motivaţia chiar în asemănarea vieţii de atunci cu cea a „omului recent". O piesă care a traversat epocile fără să capete niciun rid.

Mizantropul_Teatrul National Iasi

Mizantropul, de Molière
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri", Iaşi
Regia: Gábor Tompa
Cu: Sorin Leoveanu, Constantin Pușcașu, Emil Coșeru, Andreea Boboc
Unde se joacă: Opera Naţională Bucureşti
Când se joacă: marţi, 30 octombrie, ora 21.30

10. Îngeri în America

Un basm despre diferenţe, despre tabuuri, dar, mai ales, despre îngerii coborâţi din mistica urbană a intoleranţei. Descind din revolta de la Stonewall a comunității gay şi se regăsesc în tinerii violenţi şi, paradoxal, tulburător de fragili ai tendinţei Emo, ai mişcării Occupy sau ai valului New Age. Nişte tineri care nu pot plânge, deşi trăiesc permanent cu lacrima în gât.

image

Dimensiunea religioasă este miza surprinzătoare a acestui text. Îngerii lui Dumnezeu coboară pe Pământ în căutarea unui nou Mesia. Îl găsesc acolo unde se aşteaptă mai puţin. Unii cred în îngeri, dar nu-i văd, iar alţii (ex-comunicaţii) chiar le simt atingerea. Victor Ioan Frunză gândeşte un spectacol neîndurător, eclectic şi pătruns de conştiinţă istorică.

Îngeri în America, de Tony Kushner
Teatrul Metropolis, București
Regia: Victor Ioan Frunză
Cu: Virginia Mirea, George Ivașcu, George Costin, Sorin Miron
Unde se joacă: Teatrul Metropolis
Când se joacă: sâmbătă, 27 octombrie, ora 18.00, duminică, 28 octombrie, ora 18.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite