Gara de Nord, clădirea care n-ar fi trebuit să existe, împlineşte azi 141 de ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine istorică a Gării de nord
Imagine istorică a Gării de nord

Gara de Nord din Capitală împlineşte astăzi 141 de ani de la inaugurare. Principalul nod feroviar din România a avut un destin impresionant şi a rămas în picioare, în ciuda bombardamentelor din 1944 şi a iniţiativei ceauşiste de a o demola.

Povestea Gării de Nord din Bucureşti ia naştere pe 10 septembrie 1868, când, în prezenţa domnitorului Carol I se aşează prima piatră de temelie a clădirii. Gara este inaugurată pe 25 septembrie 1872, când se deschide circulaţia feroviară pe linia Roman-Galaţi-Bucureşti-Piteşti. La început, staţia primeşte numele de Gara Târgovişte - Calea Griviţei de astăzi purta, pe atunci, numele de Calea Târgoviştei.

Abia în 1888, gara primeşte denumirea actuală. Iniţial, această staţie nu era concepută pentru a deveni principal gară Bucureştiului. Însă, cu trecerea anilor, aceasta devine cel mai important nod feroviar atât al Capitalei, cât şi al României.

Construită între anii 1868-1972, clădirea are formă de U şi conţine două corpuri paralele legate de un al treilea corp dispus perpendicular. De-a lungul timpului, edificiul a suferit însă diverse modificări.

Continuarea articolului pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite