Istorie

articolul anterior articolul urmator

Greşeli care au schimbat istoria: de la explozia de la Cernobîl la refuzul de a cumpăra Google şi salvarea lui Hitler

8
1 Jul 2020 11:18:17
Autor: Click! pentru femei
Un soldat britanic l-a "salvat" pe Adolf Hitler FOTO Shutterstock
Un soldat britanic l-a "salvat" pe Adolf Hitler FOTO Shutterstock

„A greşi e omenesc“ spune un proverb latin pe care mulţi îl aplică şi în zilele noastre pentru a-şi justifica erorile mai mari sau mai mici. De multe ori, acestea se pot repara, dar, de-a lungul timpului, oamenii au comis greşeli care au schimbat cursul istoriei.

Winston Churchill a spus că „istoria este făcută din victorii“, dar se pare că oamenii ţin minte mult mai bine marile eşecuri, nu marile succese. Asta chiar şi la secole distanţă.

Deşi e greu de făcut un clasament, dacă s-ar ţine cont doar de pagubele produse şi de consecinţele pe termen lung, precum şi costul în vieţi omeneşti, accidentul nuclear de la Cernobîl, cauzat de o eroare umană, poate ocupa prima poziţie.

Dar nu este singurul. Oare cum s-ar fi schimbat cursul istoriei dacă un soldat britanic l-ar fi împuşcat pe Hitler, când s-a aflat faţă în faţă cu el? Lumea ar fi fost cu totul altfel dacă soldatului nu i s-ar fi făcut milă.

Google a fost scos la vânzare de creatorii lui pentru 1 milion de dolari, în 1999, dar aceştia au fost refuzaţi. Iar ruşii au vândut Alaska marilor rivali americani, decizie pe care o regretă şi astăzi.

Despre toate acestea şi alte greşeli care au influenţat istoria citeşte aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
1.07.2020, 11:57:06

Cea mai mare greşeală din Istirie a fost susţinerea lui Stalin contra lui Hitler. Această greşeală a costat omenirea aproape 50 de ani de comunism, Occidentul trebuind să lupte contra Comunismului timp de 50 de ani în "războiul rece". Şi lupta nu s-a terminat, acum a apărut un nou monstru-China Comunistă.

0 (4 voturi)
IonIon Codreanu
1.07.2020, 12:52:44

Nu exista o opțiune! Hitler ar fi fost mai greu de stăpânit decât Stalin. Dacă este vorba de greșeli, atunci greșeala uriașă a fost susținerea de către Occident a lui Hitler, în speranța că va scăpa astfel de comunism. Tot uriașa greșeală a fost pedepsirea cruntă a Germaniei pentru un război pe care l-au dorit și încurajat TOȚI europenii. Acesta a fost terenul fertil pe care a crescut naționalismul german. Și iarăși, vorbind despre comunism, greșeala uriașă a fost trimiterea lui Lenin în Rusia de către serviciile secrete imperiale germane. Fără Lenin, nu am fi avut NICIODATĂ cumplitul experiment comunist pe Terra.

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
1.07.2020, 13:05:30

Ce-a mai mare greseala din istoria omenirii s-a intmplat in Eden ,cand cei doi au gustat din fructul interzis Fara greseala aia ,cele de care pomeniti in articol si multe alte asemenea lor intamplate in decursul istoriei nu s-ar mai fi intamplat

-1 (3 voturi)
Lucifer
1.07.2020, 13:36:49

Da, măi, şi nici tu nu ai mai fi existat pe Pământ.....

+1 (3 voturi)
Unul dintre „Astia“
1.07.2020, 13:33:27

Pana si Wikipedia scrie ca povestea cu Hitler si soldatul britanic pare sa fie doar un "urban myth"

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările