Istorie

articolul anterior articolul urmator

Haosul organizat

9
10 Oct 2019 12:17:07
Radu Preda

Departe de mine nostalgiile legate de trecutul recent. Dimpotrivă. Imaginea societăţii româneşti de azi livrează însă la tot pasul dovada că a pierdut ceva, că şi-a ieşit din fire, că nu este ea însăşi. Pe scurt: că a luat-o razna.

Doar aşa mai putem înţelege suprapunerile tragi-comice ale dezvoltării noastre în postcomunism: şcoli fără toalete în interior, dar programe de realizare a manualelor digitale; drumuri proaste, dar trenuri şi mai proaste, de unde avionul ca soluţie (unde se aplică); universităţi de stat bune, dar învăţământ privat suspect; în sănătate, pe dos, reţelele private funcţionează, în vreme ce sistemul public este în colaps; după ce nu ne-am vândut ţara, constatăm că acum nu ne mai aparţine mare lucru; avem petrol, dar cei mai scumpi carburanţi din regiune şi aşa mai departe. Listă lungă.

Putem pune multe pe seama corupţiei clasei politice, indiferent de culoare ideologică, dar şi pe cea, mai puţin sau deloc tematizată, a celor care, occidentali, s-au adaptat de minune la spaţiul nostru anomic, au exploatat toate lipsurile şi au întreţinut raporturi toxice între politică şi economie. Sigur, există actori publici oneşti, autohtoni sau nu, dar viaţa lor este o continuă luptă cu cei care fentează regulile pe care tot ei le-au inspirat, subvenţionat. 

Chiar dacă, nominal, nu mai suntem ţară foarte săracă, ne opintim încă să avem o prosperitate garantată.

Această dezorganizare are un preţ pe măsură: viaţa zilnică este un chin; din ghişeu în ghişeu, trebuie să rezişti fizic şi psihic până îţi rezolvi chestiuni banale. Lipsa coerenţei, a unor criterii clare, a perspectivelor pe măsura educaţiei şi talentului – toate la un loc au creat climatul de exasperare dominant în majoritatea minţilor celor care au luat decizia să îşi construiască un viitor afară. Generaţia în vârstă a ajuns să fie abandonată, aşa cum copiii care nu se mai nasc la noi umplu, în schimb, grădiniţele multiculturale ale altor ţări.

Banale, aceste constatări culminează în insecuritatea memorială. Concret, la trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, suntem învăţaţi că doar unii sunt modele, în ciuda biografiei, în vreme ce alţii, în ciuda jertfei, au probleme, că am fost cu toţii, cumva, complici, că internaţionala proletară este în regulă, dar patriotismul nu, că avem voie să ne aducem aminte doar de anumite capitole, suspect de univoce, în vreme ce altele sunt îngropate sub un munte de nuanţe, corecturi, rezerve şi amânări. Pe scurt: haos organizat promovat cu tenacitatea demnă de un ideal. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

val petru
10.10.2019, 13:17:37

Unul dintre contributorii importanti in crearea si mentinerea anomiei, a tensiunilor si paradoxurilor tipice acestei societati este "razboiul romanilor impotriva romanilor", excelenta sintagma paleriana, revansismul stupid - infantil al interbelicilor fata de postbelici. Dupa o razmerita sanguinara, in care s-au imaginat 64 000 de morti si un proces descalificant al sotilor Ceausescu, proces ce a constituit "actul fondator" al noii "justitii", nu am avut nici sansa unei Truth and Reconciliation Commission, ca in Africa de Sud. Extrem de putinele personalitati locale care au sugerat sanctiuni rezonabile si solutii reconciliante au fost linsati public. Ura si razbunarea acerba au generat legi precum excesive precum Legea Ticu Dumitrescu si Restitutio ad Indegrum, sau institutii precum IICCMER, care a priori investigheaza crime uneori doar presupuse (gen 4 milioane detinuti politici - cf. Radulescu Zoner). Cu peste 4 milioane de romani auto-exilati, aceasta natiune este intr-un continuu "razboi civil" pe mai multe planuri, iar IICCMER este una din sursele de combustie a acestui conflict.

0 (0 voturi)
val petru
10.10.2019, 13:20:18

Erata: ...linsate...Integrum

protector
10.10.2019, 16:20:24

Preda "Pe scurt: că a luat-o razna." In opinia mea 2 sunt nenorocirile care distrug o societate si popor - Lipsa de credinta - Imoralitatea. In acest moment in opinia mea amandoua acestea se infiripa trainic. In primul rand ca a intervenit in joc Politica. Politica in opinia mea este ceea ce in Apocalipsa este numit Femeia desfranata. Care asa cum scrie Apocalipsa toti imparatii lumii se desfraneaza cu ea. Din cauza asta comunismul a fost neputincios: pentru ca a privat poporul de politica. Politica o facea doar partidul. Si a mai facut o "greseala" foarte mare comunistii: Au facut educatie morala. De exemplu de ce Cina nu a fost stearsa de pe pamant desi nu e credincioasa ? Pentru ca si-au educat o morala. Sau India, unde desi religia este profund imorala totusi aceasta imoralitate nu a fost preluata si de catre popor. Cel mai grav in opinia mea in acest moment este raspandirea imoralitatii cu ajutorul politicii dublat imediat de o lipsa de credinta. Care in opinia mea este un proces de distrugere a credintei. In sensul ca cei responsabili cu credinta oficial pur si simplu tac. Ceea ce mi se pare cel mai terifiant Pentru ca poate si in Comunism se tacea dar toata lumea stia ca era fortuit ca tacerea nu era asumata. Azi politicul propaga ca toti sunt liberi ba unii raspandesc ideea utopica de Democratie participativa. In cadrul asta presupus liber, Tacerea devine o arma puternica pentru ca sustine ideea ca cei care tac sunt de acord.

protector
10.10.2019, 16:36:55

Al treilea mare necaz abatut este desfiintarea traditiei . Si inlocuirea ei cu o chestie de import . Aceasta este ceva inimaginabil pentru ca invatatura ne spune ca omul este indestructibil. Nimic nu il poate distruge daca el nu vrea. De exemplu comunismul s-a chinuit sa stearga traditia din detinuti si sa le puna ateismul comunist prin reeducarea de la Pitesti. Dar in afara de Turcanu n-au reusit. Azi stai si te uiti perplex cum se proclama ca romanii nu au nimic bun si ca totul trebuie resetat si de preluat ad literam din occident ! Asta in timp ce Romania a fost o tara Ortodoxa !!! Care inseamna Credinta cea mai inalta !!! Cred ca este cea mai eficienta lovitura pe care a dat-o Lucifer pe aceasta planeta pana acum !

protector
10.10.2019, 17:34:49

" Pe scurt: că a luat-o razna." Citii articolu lui domnu Plesu in care descopera, citandu-l si pe ceva filfizon occidental, ca Dumnezeu e nici mai mult nici mai putin: depresiv. Ha, ha, ha ! Cred ca e pacat sa ne radem dar e mult prea tare ! La ce nebunii duce filozofia chiar daca intentiile probabil sunt bune ! Uite zice domnu Plesu, Biblia scrie ca Dumnezeu i-a parut rau ca l-a facut pe om si a distrus totul prin Potop. Deci depresie, ha, ha, ha ! Stati linistit domnu Plesu, nimic nu s-a distrus, totul se pastreaza pana la Judecata finala ! Deci va dati seama ce valoare e in capul occidentalilor care l-au invatat pe domnu Plesu ca Dumnezeu sufera de depresie cand pedepseste creatia ! Ba zice ca si Apocalipsa va fi tot o depresie a lui Dumnezeu !!! Ha, ha, ha mai domnu Plesu, esti tare !

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările